Tiesitkö? Näillä ehdoilla voit palauttaa viinisi Alkoon – älä missään nimessä kaada juomaa viemäriin

Suomen Hotelli- ja ravintolamuseossa on Alko vuosien takaa – kurkista 30-luvun myymälään 1:42 Suomen Hotelli- ja ravintolamuseossa on Alko vuosien takaa – kurkista 30-luvun myymälään
Tältä näytti Alkon myymälässä 1930-luvulla.

Selkeästi pilaantuneen viinin voi palauttaa Alkon myymälään. Näistä merkeistä tunnistat, että viini on jollain tapaa virheellinen.

Pääkuvan videolta voit katsoa, miltä Alkon myymälässä näytti 1930-luvulla.

Juhlan hetkellä on ikävää, jos paljastuu, että juuri auki poksautetussa kuohuviinissä tai samppanjassa onkin korkkivika. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä Alkosta ostetun virheellisen viinin voi myös palauttaa Alkoon.

Alkon laadunvalvonnan päällikkö Juha Viikari kertoo MTV Uutisille, että myymälöihin palautuu vuosittain noin 12 000 tuotetta, joissa on koettu olevan jotakin vikaa. Määrä saattaa kuulostaa suurelta, mutta toisaalta Viikari kertoo, että myymälöissä myydään 9200 pulloa yhtä virheelliseksi koettua palautusta kohden.

Näin tunnistat virheellisen viinin

Alkon sivuilla kerrotaan, että ylivoimaisesti yleisin syy palauttaa viinipullo on korkkivika. Korkkivika latistaa juoman hedelmäisyyttä ja sen tunnistaa epämiellyttävästä, kellarimaisesta tai homemaisesta tuoksusta.

Virhearomi ei ole itsessään vaarallinen, vaan lähinnä epämiellyttävä.

Korkkivika

Korkkivika on yleisin luonnonkorkilla suljetuissa pulloissa, vaikka vika ei olekaan suoranaisesti pullon suljennassa. Korkkivian voi aiheuttaa lukuisa joukko kemikaaleja, joista yleisin on trikloorianisoli. Korkkivian syntymiseen riittää, että viiniin pääsee vaikka vain gramman miljardisosa kemikaaliyhdistettä.

Muita syitä palauttaa pullo ovat esimerkiksi viinin jälkikäyminen sekä hapettuminen, joka voi johtua muun muassa viallisesta suljennasta.

Viinin hapettumisen tunnistaa tyypillisesti nahistuneen omenan aromista tai siitä, että juoma on menettänyt raikasta hedelmäisyyttään ja maistuu siksi lattealta. Hapettuminen voi vaikuttaa myös viinin väriin: valkoviinit muuttuvat rusehtaviksi ja punaviinien värin voimakkuus himmenee.

Hapettuminen voi johtaa myös viinin etikoitumiseen, kun liika happi aktivoi etikkahappobakteerien toimintaa.

Jos viinissä on kuplia, mutta ei pitäisi olla, syynä saattaa olla viinin uudelleenkäyminen. Uudelleenkäymisen syynä ovat juomaan jääneet viinihiiva tai muut mikro-organismit. Jos viinissä on myös jäännössokeria, olosuhteet ovat otolliset jälkikäymiselle.

Odottamattomien kuplien lisäksi myös viinin aromi on tällöin virheellinen, ja viini saattaa muuttua sameaksi.

Kuplaton kuohuviini sen sijaan on usein seurausta korkkiviasta, jolloin pullo kannattaa palauttaa myymälään.

Näillä ehdoilla voit palauttaa tuotteen Alkoon

Laadunvalvonnan päällikkö Juha Viikari kertoo, että palautetun tuotteen laatu todennetaan myymälässä asiakkaan kanssa yhdessä ja tarvittaessa, mikäli virheellisyydestä ei päästä selvyyteen, lähetetään tuote tarkempiin tutkimuksiin.

– Valtaosa tuotevirheistä voidaan kuitenkin todeta suoraan myymälässä asiakkaan kanssa. Tyypillisin esimerkki tästä on korkkivika, joka voidaan monesti todeta pelkästä tuotteen tuoksusta, Viikari kertoo.

Palautuksen ehtona on, että tuotetta on vielä jäljellä riittävästi, jotta virhe voidaan todeta tuotteesta. Pilaantunutta viiniä ei siis missään nimessä kannata kipata kotona viemäriin ja kiikuttaa myymälään sitten tyhjää pulloa. Lisäksi tuotteen tulee luonnollisesti olla ostettu Alkosta.

Palautusta varten kannattaakin varautua todentamaan luotettavasti esimerkiksi kuitilla, että tuote on ostettu juuri Alkosta.

– Tuotteen palautuksen yhteydessä otetaan talteen asiakkaan yhteystieto sitä varten, että voimme olla tarvittaessa yhteydessä palauttaneisiin asiakkaisiin jälkikäteen, mikäli palautetusta tuotteesta kävisi ilmi jotain uutta, Viikari kertoo.

Palautuksista kaikkein tyypillisimmässä virheessä, eli korkkiaromissa, tällaista uutta tietoa Viikarin mukaan tuskin kuitenkaan tulee ilmi.

Selkeästi virheellisten pullojen palauttamiseen ennen kaikkea kannustetaan, sillä näin virhe tulee Alkon laadunvalvonnan ja heidän kauttaan myös maahantuojan ja valmistajan tietoon.

Osittainen lähde: Alko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat