Miksi viiniä maistatetaan ravintolassa? Asiantuntija antaa vastauksen päänvaivaa aiheuttavaan kysymykseen

0:57 Miten samppanja kaadetaan lasiin oikein?

Tarjoilijan viinilasiin kaatama annos voi toisinaan aiheuttaa kiusallisia tilanteita. Miksi viiniä ylipäätään maistetaan? Saako viinin palauttaa? Sommelier vastaa kysymyksiin, joita moni on taatusti ravintolareissuillaan pohtinut.

​​​​​​​Videolla näytetään, kuinka samppanja kuuluu kaataa lasiin.

Viinin maistaminen on elämään jäänyt tapa ajalta, jolloin viineissä oli nykyistä enemmän korkkivikoja ja muita makuvirheitä. Tänä päivänä korkkivikoja on hyvin vähän, mikä selittyy osaltaan sillä, että kierrekorkit ovat yleistyneet myös laatuviineissä. Virheiden harvinaisuudesta huolimatta monissa ravintoloissa viini maistatetaan ennen ostopäätöstä.

Seuraavien sommelier Victoria Jamesin vinkkien avulla selviät tilanteesta tyylikkäästi.

Viiniä maistetaan mahdollisen korkkivian varalta

Kun pullo saapuu pöytään, Jamesin mukaan ensimmäinen asia on katsoa etikettiä ja varmistaa, että tarjoilijan tuoma pullo on juuri se, jonka olet tilannut. Joskus viinit ovat saattaneet vaihtua tarjoilijan käsissä.

Ennen maistamista viiniä kannattaa asiantuntijan mukaan tuoksutella. Jos viinissä on poikkeava, hieman esimerkiksi märkää pahvia muistuttava tuoksu, kyseessä voi olla korkkivika. Jos havaitset tuoksussa marjoja, hedelmäisyyttä tai muita viinille ominaisia aromeja, kaikki pitäisi olla kunnossa.

Ennen maistelua myös viinipullon korkki kannattaa tutkia mahdollisten vuotokohtien varalta.

Korkin tutkimisen ja haistelun jälkeen päästään maistelemaan. Jos viinistä ei ole erotettavissa makuhaittoja, kuten etikkaisuutta, viini on valmis hyväksyttäväksi. Jos maku- tai hajuhaittoja löytyy, viiniä ei tarvitse hyväksyä, vaan sen voi palauttaa. 

Viiniä siis maistetaan ennen ostopäätöstä korkkivian ja muiden makuvirheiden vuoksi. Ei sen vuoksi, että selvitettäisiin, pitääkö asiakas tilaamastaan viinistä vai ei. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja