Alkoholijuomat eivät säily ikuisesti. Mistä tietää, onko juoma pilaantunut?
Viinien kohdalla yleisin ongelma on korkkivika.
– Korkkivian tunnistaa siitä, että viinissä on homeinen, perunakellarimainen, epämiellyttävä ja tunkkainen tuoksu. Maku on tyhjä ja ontto, ja siitä puuttuu kokonaan hedelmäisyys, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo.
– Suurimmassa osassa tapauksista korkkivian tunnistaa jo pelkästä tuoksusta, mutta jos kyse on lievemmästä viasta, se tuntuu vasta maussa.
Viini menee pilalle myös, jos se seisoo jääkaapissa liian kauan avattuna. Yleensä viini säilyy avattuna muutaman päivän, joskus jopa viikon.
Säilytyyteen vaikuttaa viinin ikä. Viime vuosituhannelta peräisin oleva vuosikerta säilyy huomattavasti vähemmän aikaa kuin muutaman vuoden takainen vuosikerta.
Alkoholi ei homehdu
Varsinaista hometta alkoholijuomiin ei Vilkunan mukaan muodostu niiden alhaisen PH-pitoisuuden ja korkean alkoholipitoisuuden vuoksi. Viinipullon korkissa jonkinlaista kasvustoa voi tosin olla.
– Aidon korkin yläpuolella voi olla suttuisen näköistä kasvustoa, kun kapselin ottaa pois. Se johtuu siitä, että korkkiin on jäänyt viinitippoja. Itse viiniin kasvusto ei silloinkaan ole päässyt käsiksi, joten ongelma on hoidettu sillä, että pullon suun pyyhkäisee puhtaaksi ennen viinin kaatamista.
