Alkoholi ei säily ikuisesti – näin tunnistat pilaantuneen juoman

drinkki
Maitopohjaiset liköörit on säilytettävä jääkaapissa. Shutterstock

Alkoholijuomat eivät säily ikuisesti. Mistä tietää, onko juoma pilaantunut?

Viinien kohdalla yleisin ongelma on korkkivika.

– Korkkivian tunnistaa siitä, että viinissä on homeinen, perunakellarimainen, epämiellyttävä ja tunkkainen tuoksu. Maku on tyhjä ja ontto, ja siitä puuttuu kokonaan hedelmäisyys, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo.

– Suurimmassa osassa tapauksista korkkivian tunnistaa jo pelkästä tuoksusta, mutta jos kyse on lievemmästä viasta, se tuntuu vasta maussa.

Viini menee pilalle myös, jos se seisoo jääkaapissa liian kauan avattuna. Yleensä viini säilyy avattuna muutaman päivän, joskus jopa viikon.

Säilytyyteen vaikuttaa viinin ikä. Viime vuosituhannelta peräisin oleva vuosikerta säilyy huomattavasti vähemmän aikaa kuin muutaman vuoden takainen vuosikerta.

Alkoholi ei homehdu

Varsinaista hometta alkoholijuomiin ei Vilkunan mukaan muodostu niiden alhaisen PH-pitoisuuden ja korkean alkoholipitoisuuden vuoksi. Viinipullon korkissa jonkinlaista kasvustoa voi tosin olla.

– Aidon korkin yläpuolella voi olla suttuisen näköistä kasvustoa, kun kapselin ottaa pois. Se johtuu siitä, että korkkiin on jäänyt viinitippoja. Itse viiniin kasvusto ei silloinkaan ole päässyt käsiksi, joten ongelma on hoidettu sillä, että pullon suun pyyhkäisee puhtaaksi ennen viinin kaatamista. 

Tarkkana maitopohjaisten juomien kanssa

Maito- ja kermapohjaisten liköörien kanssa on oltava erityisen tarkkana, ja ne on säilytettävä ehdottomasti jääkaapissa.

– Kermaa ja maitoa sisältävillä juomilla on rajallisempi säilyvyysaika kuin esimerkiksi yrttilikööreillä. Ne eivät säily montaa viikkoa eivätkä ainakaan kuukautta, Vilkuna sanoo. 

– Muihin kuin maitopohjaisiin alkoholijuomiin ei kehity mitään terveydelle vaarallista pitkänkään säilytyksen aikana, mutta juoma menettää makuaan.

Vilkuna kehottaakin käyttämään omia aisteja juoman käyttökelpoisuutta arvioitaessa.

– Haju- ja makuaisti kertovat, onko juoma pilalla.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja