Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tehostaa maku ja parantaa rakennetta! Viisi tapaa hyödyntää lempioluttasi ruoanlaitossa

0:42Näin vehnäolut tarjoillaan oikein
Julkaistu 04.11.2018 17:01

Emmi Niiniaho

Oluen kanssa kokkaaminen voi tarkoittaa muutakin kuin sitä, että hörppäät ruoanlaiton ohessa tölkistä hieman mallasjuomaa.

VIDEO: Näin vehnäolut tarjoillaan oikein.

Oluella voi tehostaa ruokien makua sekä korvata reseptistä esimerkiksi kivennäisveden tai maidon. Oikein käytettynä olut nostaa ruokia aivan uusiin sfääreihin. Kokatessa alkoholi haihtuu, joten ainoastaan oluen herkullinen maku jää jäljelle.

Käytännön vinkit

Kannattaa valita ruoanlaittoon sellainen olut, jota muutenkin nauttisit kyseisen ruoan kanssa. Tummempaa olutta raskaiden ruokien, kuten punaisen lihan kanssa ja vaaleampaa olutta siipikarjan, merenelävien ja jälkiruokien kanssa.

Yleisesti ottaen pale ale -oluet toimivat lähes kaikissa resepteissä, kun taas ruskea olut aromikkaiden ruokien, kuten patojen ja juustoruokien kanssa.

Kokeilu ruoanlaitossa on toki sallittua ja suositeltavaa, mutta oluen kanssa reseptiä kannattaa seurata melko tarkkaan.

olut ruokaRuokaan kannattaa lisätä huoneenlämpöistä olutta, ellei reseptissä muuta sanota.Shutterstock

Olut toimii ruoanlaitossa parhaiten, kun se on huoneenlämpöistä. Reseptistä riippuen, liian kylmä tai kuuma olut saattaa pilata koko ruoan.

Alla viisi esimerkkiä ruoanlaitosta, jossa voi ja kannattaa hyödyntää oluen eri ominaisuuksia.

1. Olutkeitto

Olutkeiton pohjana on yleensä roux-suuruste (saman verran jauhoja ja voita) johon lisätään olutta. Keskiajan Euroopassa sitä tarjoiltiin aamupalana.

Nykyään keitosta on useita variaatioita, joissa sakeuttajana käytetään muun muassa perunaa tai leipää ja mukaan lisätään juustoa tai vihanneksia.

2. Marinadit

Olut tekee lihasta, kalasta ja äyriäisistä mureampaa, joten siitä saa erinomaisen marinadi-pohjan. Saadaksesi ruokaan makua, kannattaa valita hieman vahvempi olut. Voit joko marinoida lihaa pelkässä oluessa tai lisätä sekaan vielä yrttejä, mausteita ja muita makuja, kuten soijakastiketta, valkosipulia ja inkivääriä.

pulled pork

3. Taikinakuorrutus

Lue myös: Olutasiantuntija peräänkuuluttaa: Tämä oluen juomiseen liittyvä tapa suomalaisten tulisi omaksua

Oluella voi korvata taikinasta myös kivennäisveden, jolloin taikinasta tulee rapeampi, kevyempi ja ilmavampi. Taikina on helppo tehdä: jauhoja, olutta, leivinjauhetta ja suolaa.

Kuorrutus sopii erittäin hyvin, jos uppopaistaa esimerkiksi kalaa, sipulirenkaita tai mustekalaa.

4. Ohukaiset

Luonnollisena jatkumona olut toimii hyvin myös ohukaistaikinassa, tehden siitä erityisen ilmavaa. Käytännössä voit korvata mistä tahansa ohukaisreseptistä maidon oluella ja tarjoilla letut perinteiseen tapaan aamupalaksi tai jälkiruoaksi.

Lisukkeeksi sopii kaikki, mitä muutoinkin lettujen kanssa tarjoaisit: hillo, hedelmät, rapea pekoni tai hunaja.

5. Leipä

olutleipä

Kyllä, olutta voi hyödyntää myös leivän leipomisessa. Erityisen hyvin hommaan soveltuu lager, sillä se tuo keveyttä taikinaan.

Kokeile esimerkiksi saksalaista olutleipää.

Yleensä taikinaa pitää vaivata oluen ja sokerin kanssa – muista seurata reseptissä kerrottuja määriä. Taikinaan ei tarvita hiivaa tai lämmintä vettä, sillä hiiva tulee oluesta, joka tekee taikinaan myös pieniä ilmakuplia.

Jos haluat leivästä erityisen maukasta, lisää taikinaan sulaa voita ja yrttejä, kuten rosmariinia, timjamia ja basilikaa. Voit käyttää seoksessa myös raastettua juustoa ja valkosipulia.

Lähde: Foodbeast 

Lue myös: Olut sopii myös ruoanlaittoon – asiantuntija varoittaa tyypillisestä mokasta

Lisää aiheesta:

Mikä ihmeen viinikivi? Näin hyödynnät sitä leivonnassaKokit paljastavat, miten halvoistakin pakasteranskalaisista saa oikeasti älyttömän hyviä – älä vain jätä puolikasta pussillista pakastimeenEthän vaivaa lihamureketta kuivaksi? Näin teet tutusta arkiruoasta mehevää ja maukasta – joka kertaJäikö juhlimisesta juomia yli? Näin hyödynnät ne ruoanlaitossaTiesitkö? Tästä syystä olut maistuu hyvältä rasvaisen ruoan kanssa10 ainesosaa, jotka keittiöstäsi pitäisi löytyä: Näiden avulla teet entistä parempaa ruokaa!
OlutLeivontaRuoanlaittoMakuja
Olut sopii esimerkiksi pulled porkin kypsennykseen.
Shutterstock

Olut tekee leivästä kevyttä ja kuohkeaa.
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo

  • 1.4.06:23
    Huumori

    Pilaa vai ei? Suomeen avautuu ensimmäinen olutkylpylä