Tehostaa maku ja parantaa rakennetta! Viisi tapaa hyödyntää lempioluttasi ruoanlaitossa

Näin vehnäolut tarjoillaan oikein 0:42 Näin vehnäolut tarjoillaan oikein

Oluen kanssa kokkaaminen voi tarkoittaa muutakin kuin sitä, että hörppäät ruoanlaiton ohessa tölkistä hieman mallasjuomaa.

VIDEO: Näin vehnäolut tarjoillaan oikein.

Oluella voi tehostaa ruokien makua sekä korvata reseptistä esimerkiksi kivennäisveden tai maidon. Oikein käytettynä olut nostaa ruokia aivan uusiin sfääreihin. Kokatessa alkoholi haihtuu, joten ainoastaan oluen herkullinen maku jää jäljelle.

Käytännön vinkit

Kannattaa valita ruoanlaittoon sellainen olut, jota muutenkin nauttisit kyseisen ruoan kanssa. Tummempaa olutta raskaiden ruokien, kuten punaisen lihan kanssa ja vaaleampaa olutta siipikarjan, merenelävien ja jälkiruokien kanssa.

Yleisesti ottaen pale ale -oluet toimivat lähes kaikissa resepteissä, kun taas ruskea olut aromikkaiden ruokien, kuten patojen ja juustoruokien kanssa.

Kokeilu ruoanlaitossa on toki sallittua ja suositeltavaa, mutta oluen kanssa reseptiä kannattaa seurata melko tarkkaan.

Olut toimii ruoanlaitossa parhaiten, kun se on huoneenlämpöistä. Reseptistä riippuen, liian kylmä tai kuuma olut saattaa pilata koko ruoan.

Alla viisi esimerkkiä ruoanlaitosta, jossa voi ja kannattaa hyödyntää oluen eri ominaisuuksia.

1. Olutkeitto

Olutkeiton pohjana on yleensä roux-suuruste (saman verran jauhoja ja voita) johon lisätään olutta. Keskiajan Euroopassa sitä tarjoiltiin aamupalana.

Nykyään keitosta on useita variaatioita, joissa sakeuttajana käytetään muun muassa perunaa tai leipää ja mukaan lisätään juustoa tai vihanneksia.

2. Marinadit

Olut tekee lihasta, kalasta ja äyriäisistä mureampaa, joten siitä saa erinomaisen marinadi-pohjan. Saadaksesi ruokaan makua, kannattaa valita hieman vahvempi olut. Voit joko marinoida lihaa pelkässä oluessa tai lisätä sekaan vielä yrttejä, mausteita ja muita makuja, kuten soijakastiketta, valkosipulia ja inkivääriä.

3. Taikinakuorrutus

Oluella voi korvata taikinasta myös kivennäisveden, jolloin taikinasta tulee rapeampi, kevyempi ja ilmavampi. Taikina on helppo tehdä: jauhoja, olutta, leivinjauhetta ja suolaa.

Kuorrutus sopii erittäin hyvin, jos uppopaistaa esimerkiksi kalaa, sipulirenkaita tai mustekalaa.

4. Ohukaiset

Luonnollisena jatkumona olut toimii hyvin myös ohukaistaikinassa, tehden siitä erityisen ilmavaa. Käytännössä voit korvata mistä tahansa ohukaisreseptistä maidon oluella ja tarjoilla letut perinteiseen tapaan aamupalaksi tai jälkiruoaksi.

Lisukkeeksi sopii kaikki, mitä muutoinkin lettujen kanssa tarjoaisit: hillo, hedelmät, rapea pekoni tai hunaja.

5. Leipä

Kyllä, olutta voi hyödyntää myös leivän leipomisessa. Erityisen hyvin hommaan soveltuu lager, sillä se tuo keveyttä taikinaan.

Kokeile esimerkiksi saksalaista olutleipää.

Yleensä taikinaa pitää vaivata oluen ja sokerin kanssa – muista seurata reseptissä kerrottuja määriä. Taikinaan ei tarvita hiivaa tai lämmintä vettä, sillä hiiva tulee oluesta, joka tekee taikinaan myös pieniä ilmakuplia.

Jos haluat leivästä erityisen maukasta, lisää taikinaan sulaa voita ja yrttejä, kuten rosmariinia, timjamia ja basilikaa. Voit käyttää seoksessa myös raastettua juustoa ja valkosipulia.

Lähde: Foodbeast 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!