Jäikö juhlimisesta juomia yli? Näin hyödynnät ne ruoanlaitossa

viini, pasta, ruoka
Väljähtänyt alkoholi maistuu pahalta sellaisenaan, mutta loistavalta osana reseptiä. Shutterstock

Jos runsas alkoholin litkiminen kyllästyttää tai tipaton tammikuu kutsuu, voi jämäviinat käyttää myös ruoanlaitossa.

Loppuvuoden juhlien jälkeen pöydillä saattaa lojua puoliksi juotuja viinaksia. Viemäriin tai kurkkuun kumoamisen sijaan juomatta jääneet alkoholit voi hyödyntää keittiössä, jossa ne räjäyttävät aivosolujen sijaan makuhermot.

Kokki Lorenzo Boni ​​​​​​​kertoi Foodbeast-sivustolle, mihin ruokalajiin mikäkin alkoholijuoma sopii.

Samppanja ja kuohuviini

Loraus kuplajuomaa sopii mainiosti voimistamaan lohen tai ostereiden makua. Uudenvuoden juhlinnasta jäljelle jäänyt kuohujuoma täydentää myös upeasti kanaruokia.

Jollet halua, että ruokasi maistuu yön yli kuohuviinissä lilluneelta, muista kypsentää alkoholijuomaa tovi. Näin kuohuviini jättää makumaailmaan makean, hapokkaan ja aromikkaan jälkensä – ilman väljähtäneen alkoholin makua.

Punaviini

Punaviini puolestaan sopii yhteen punaisen lihan kanssa värinsä lisäksi myös maultaan. Kumoa pullon pohjat esimerkiksi possua tai nautaa sisältävän pastakastikkeen joukkoon.

Punaviinistä saa myös maukkaan marinadin lihalle. Marinoi punainen liha valkosipulilla maustetussa punaviinissä yön yli, jolloin ruoka saa lisää syvää makua.

Viski

Viski tuo makeaa ja savuista makua esimerkiksi katkaravulle tai ravunpyrstöille. Terästetyt merenelävät maistuvat mainiolta pastan kanssa.

Olut

Olut toimii luontaisena mureuttajana ja sopiikin erinomaisesti lihapatoihin ja marinadeihin. Erilaisten olutlaatujen käyttämiseen ruoanlaitossa on yksinkertainen sääntö: tummat oluet sopivat maustamaan punaista lihaa, vaaleat siipikarjaa.

Jos lihan sijasta maistuu kevyempi ruoka, passaa olut myös keittoihin, joihin se tuo syvää ja täyteläistä makua.

Siideri

Väljähtänyttä siideriä voi käyttää resepteissä valkoviinin korvaajana. Siideri sopii esimerkiksi juustomakaronia ryydittämään tai sieniruokia maustamaan. Muista kuitenkin tarkistaa, ettei puoliksi juodussa siiderissä ole lisättyä sokeria, sillä muuten annos on tuhoon tuomittu.

Rommi

Perinteinen tapa käyttää rommia ruoanlaitossa on tiramisu. Kyseinen jälkiruoka ei ole se kaikista helpoin valmistettava, mutta ehdottomasti haasteen arvoinen.

Lähde: Foodbeast

***

Ylijääneet alkoholit taipuvat ruoanlaittoon, mutta ylijääneestä ruoasta voi tehdä myös alkoholia. Huomenta Suomessa keskusteltiin hävikkileivästä pantua Wasted-olutta. Katso alla olevalta videolta, miten prosessi toimii. 

6:25

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja