Viinikiveä hyödynnetään varsinkin leivonnassa, mutta useimmissa tapauksissa sen voi korvata jollakin muulla aineella.
Oletko törmännyt leivontaohjeen aineslistassa viinikiveen ja ihmetellyt, mitä ihmettä kivi tekee leivonnaisessa?
Todellisuudessahan kyse on jauhetusta viinikivestä, kaliumvetytartraatista, eli leivonnassa käytettävä aines on hienon hienoa pulveria. Viinikivi jauhetaan viinin valmistuksen sivutuotteena syntyvästä viinihaposta.
Viinikiveä saattaa löytää isompien ruokakauppojen leivontahyllystä tai esimerkiksi luontaistuotekaupoista.
Viinikiven maku on hieman pistävä ja hapan, mutta sitä ei käytetä niinkään makunsa vuoksi, eikä siinä määrin, että jauheen maku vaikuttaisi itse leivonnaisen makuun, kertoo Simply recipes -sivusto.
Lue myös: Oletko koskaan hoksannut tehdä näin banaanille?
Mihin viinikiveä käytetään?
Viinikivi toimii ikään kuin "turvaverkkona" vaahdotetuille valkuaisille. Omillaan vaahdotettuihin valkuaisiin jää "epävakaita" ilmataskuja, jotka voivat saada vaahdon lässähtämään. Ripaus viinikiveä vatkauksen yhteydessä vahvistaa näitä ilmataskuja, jolloin lopputulos on kaunis ja vakaa. Viinikivi onkin omiaan juuri marengin valmistuksessa.

