Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mikä ihmeen viinikivi? Näin hyödynnät sitä leivonnassa

0:52Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helpostiKATSO MYÖS: Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helposti.
Julkaistu 16.10.2022 17:32

Emmi Niiniaho

Viinikiveä hyödynnetään varsinkin leivonnassa, mutta useimmissa tapauksissa sen voi korvata jollakin muulla aineella.

Oletko törmännyt leivontaohjeen aineslistassa viinikiveen ja ihmetellyt, mitä ihmettä kivi tekee leivonnaisessa?

Todellisuudessahan kyse on jauhetusta viinikivestä, kaliumvetytartraatista, eli leivonnassa käytettävä aines on hienon hienoa pulveria. Viinikivi jauhetaan viinin valmistuksen sivutuotteena syntyvästä viinihaposta.

Viinikiveä saattaa löytää isompien ruokakauppojen leivontahyllystä tai esimerkiksi luontaistuotekaupoista.

Viinikiven maku on hieman pistävä ja hapan, mutta sitä ei käytetä niinkään makunsa vuoksi, eikä siinä määrin, että jauheen maku vaikuttaisi itse leivonnaisen makuun, kertoo Simply recipes -sivusto.

Lue myös: Oletko koskaan hoksannut tehdä näin banaanille?

Mihin viinikiveä käytetään?

Viinikivi toimii ikään kuin "turvaverkkona" vaahdotetuille valkuaisille. Omillaan vaahdotettuihin valkuaisiin jää "epävakaita" ilmataskuja, jotka voivat saada vaahdon lässähtämään. Ripaus viinikiveä vatkauksen yhteydessä vahvistaa näitä ilmataskuja, jolloin lopputulos on kaunis ja vakaa. Viinikivi onkin omiaan juuri marengin valmistuksessa.

Ylipäätään leivokset, joissa kananmuna antaa niille korkeutta ja ilmavuutta, hyötyvät suuresti viinikivestä taikinassa. Esimerkiksi näissä kuningatar Elisabetin  suosimissa "skottipannukakuissa" käytetään nimenomaan viinikiveä.

viinikivi

Ripaus jauhettua viinikiveä kermavaahton seassa auttaa yhtä lailla vaahtoa pitämään muotonsa pidempään. Karamelleja valmistaessa viinikivi estää sokerin kristallisoitumisen, jolloin lopputulos on sileämpi.

Viinikiveä voidaan käyttää myös ruokasoodan aktivoimiseen leivonnaisten nostattamisessa. Itse asiassa osa leivinjauheesta valmistetaan viinikivestä.

Viinikiveä voidaan käyttää myös puhdistusaineena. Esimerkiksi sekoittamalla viinikiveä ja vaaleaa etikkaa, saadaan tahna, jolla voi kiillottaa ruostumatonta terästä, kuparia, posliinia ja messinkiä.

Lue myös: Ethän tee näin? Pieni virhe kananmunan kanssa voi kostautua

Voiko viinikiven korvata jollakin?

Reseptissä käytetään viinikiveä, mutta itseltäsi ei satu sitä juuri sillä hetkellä kaapista löytymään – voiko sen korvata jollakin? 

Healthline-sivuston mukaan korvaava aine täytyy valita sen mukaan, mikä viinikiven funktio milloinkin olisi. Korvikkeena voidaan nimittäin käyttää useitakin eri tuotteita: sitruunamehua, valkoviinietikkaa, leivinjauhetta, piimää ja jogurttia. 

Kananmunanvalkuaisia vaahdottaessa ja erityisesti marenkia valmistaessa viinikiven voi korvata sitruunamehulla. Sitruuna tuo samalla tavalla hapokkuutta ja auttaa vaahtoa säilyttämään muotonsa. Tässä tapauksessa viinikiven voi korvata myös valkoviinietikalla.

Sitruunamehulla voi korvata viinikiven myös esimerkiksi siirapeissa ja kuorrutteissa, sillä se estää samalla tavoin sokerin kristallisoitumista. Parhaan tuloksen saat, kun korvaat viinikiven samalla määrällä sitruunamehua kuin reseptissä ilmoitetaan.

marenki

Jos reseptin ainesosalistasta löytyy sekä ruokasooda että viinikivi, korvaava tuote löytyy äärimmäisen helposti leivinjauheesta, joka sisältää juurikin kumpaakin näistä. 1,5 teelusikallisella voi korvata reseptistä yhden teelusikallisen viinikiveä.

Hapan piimä toimii hyvin viinikiven korvikkeena tietyissä leivonnaisissa, mutta tällöin reseptiä pitää rukata muutoinkin hieman uusiksi. Jokaista 1/4 teelusikallista viinikiveä kohden reseptistä pitää poistaa 1,2 desiä nestettä ja korvata nämä sitten 1,2 desillä piimää.

Jos kotoasi ei löydy piimää, sama idea toimii myös maustamattoman jogurtin kanssa, kunhan ensiksi laimennat sitä maidon kanssa muistuttamaan piimän rakennetta.

Lue myös: Aikaa säästävä valkosipuliniksi: Voit unohtaa pilkkomisen jopa vuodeksi!

Lue myös: Muffinssi vai muffini? Näin tutun herkun nimi oikeasti pitäisi sanoa

Katso myös: Näin helposti valmistat vohveleita valmiista croissant-taikinasta!

1:30Näin helposti valmistat vohveleita valmiista croissant-taikinasta!Croissant-vohvelit on superhelppo valmistaa ja ne toimivat erinomaisesti suolaisten ja makeiden täytteiden kanssa.

Lähteet: Simply recipes, Healthline

Lisää aiheesta:

Jäikö ruoanlaitosta keltuainen tai valkuainen yli? Kahdeksan herkullista tapaa: Näin hyödynnät jämätOikea proteiinipommi! 7 nerokasta tapaa hyödyntää kreikkalaista jogurttia – näitä et ole vielä kokeillut Tehostaa maku ja parantaa rakennetta! Viisi tapaa hyödyntää lempioluttasi ruoanlaitossaRasvaa polttava terveysjuoma syntyy tutusta raaka-aineesta – kokeile helppoa reseptiä!10 ainesosaa, jotka keittiöstäsi pitäisi löytyä: Näiden avulla teet entistä parempaa ruokaa!Kolme erilaista vaihtoehtoa – tunnetko marengit ja niiden käyttötavat?
LeivontaRuokaRuokaniksitMakuja
Viinikivi muistuttaa muitakin leivonnassa käytettyjä jauheita.Shutterstock
Valkuaisvaahto pitää paremmin muotonsa viinikiven avulla.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Leivonta
  • 17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • 14.9.17:33
    Ruoka

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • 13.9.17:36
    Ruoka

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • 11.9.17:14
    Ruoka

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"

  • 10.9.17:02
    Ruoka

    Mistä tietää, että omena on kypsä?