Tiesitkö? Tästä syystä olut maistuu hyvältä rasvaisen ruoan kanssa

olut ja ruoka
Rasvaisen kalan, kuten lohen kanssa kannattaa kokeilla myös tummempaa lageria. Shutterstock

Olut sopii ruokajuomaksi lähes minkä tahansa ruoan kanssa aina kevyistä alkupaloista suklaiseen jälkiruokaan saakka. Olutasiantuntija Anikó Lehtinen neuvoo, kuinka voit nauttia olutta läpi aterian. 

Mitäpä jos kokeilisit tänä viikonloppuna nauttia aterian kanssa olutta viinin sijaan? Olut on monipuolinen juoma, joka sopii yhteen lähes kaikkien ruoka-aineiden kanssa. Olut on paljon muutakin kuin vain seurustelujuoma! 

Rasvaisuus ja alkoholi sopivat yhteen

Tumma lager on olut, joka sopii hyvin liharuokien, kuten riistan kumppaniksi. Olutta kannattaa kuitenkin kokeilla yhdistää myös rasvaa sisältävien ruokien kanssa. 

– Rasvaiset kalat, kuten lohikalat ja rasvaiset kastikkeet toimivat tämän tyyppisen oluen kanssa erittäin hyvin, Lehtinen kertoo.

Kun olutta halutaan yhdistää ruoan kanssa, kannattaa valita hieman tavallista alkoholipitoisempi olut, sillä rasva ja alkoholi toimivat Lehtisen mukaan hyvin yhteen.

Jos annoksessa on monia makuja, kuten suolaa, rasvaa ja kermaa, kannattaa ruoan kanssa nauttia miedosti maltaista lager-olutta.

– Sen sisältämä hiilidioksidi neutralisoi suuta niin, että jokainen suupala maistuu ensimmäiseltä, ja vieno katkeruus leikkaa rasvaa, jota ruoassa on, Lehtinen toteaa.

Portteri sopii suklaalle ja kahville

Oluesta ja jälkiruoasta ei ole totuttu puhumaan samassa lauseessa, mutta toisin kuin yleisesti ottaen luullaan, olut on erinomainen juoma myös jälkiruoan kumppaniksi.

Kun olutta nautitaan jälkiruoan kanssa, kannattaa muistaa pari asiaa. Kokonaista pulloa ei kannata pöytään tuoda, vaan olutta riittää noin jälkiruokaviinilasillisen verran henkilö kohden. Olutta jälkiruokajuomaksi tarjoilevan kannatta muistaa myös kiinnittää huomioita siihen, mitä olutta minkäkin jälkiruoan kanssa tarjoilee.

Tumman suklaan ja kahvin kanssa klassinen yhdistelmä on Lehtisen mukaan voimakkaasti katkeroitu portteri. Tummassa suklaassa, kahvissa ja portterissa on kaikissa katkeraa aromia, mikä pyöristää oluen makua.

– Portteri toimii hyvin myös puolukankin kanssa, Lehtinen vinkkaa. 

Anikó Lehtinen neuvoo, kuinka olut kaadetaan lasiin oikeaoppisesti. 


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja