Kokit paljastavat, miten halvoistakin pakasteranskalaisista saa oikeasti älyttömän hyviä – älä vain jätä puolikasta pussillista pakastimeen

Näin teet hasselbackan perunat 1:57 Näin teet hasselbackan perunat

Ammattilaiskokit kertovat The Insider -sivustolle, miten pakastealtaan friteeratuista potuista eli pakasteranskiksistakin voi saada erinomaisen hyviä.

Videolla: Testaa myös herkulliset hasselbackan perunat!

Aina ei huvita kokata ja silloin yksi vaihtoehto on kurkata omaan pakastimeen. Klassinen, suomalaisillekin tuttu pikaruoka on nakit ja ranskalaiset. Ranskikset vain pakasteesta ja nakit jääkaapista leivinpaperin päälle pellille ja uuniin paistumaan. Jos pakasteranskalaisista haluaa hieman parempia, kannattaa noudattaa muutamaa kikkaa, paljastavat ammattilaiskokit The Insiderille. 

1. Ranskalaiset suoraan pakastimesta kuumaan uuniin

Älä ota ranskalaisia pakastimesta sulamaan ennen paistamista. Ranskalaiset tulisi paistaa jäisinä kuumassa uunissa. Laita siis ensin uuni lämpiämään ja kaada ranskikset pellille vasta, kun uuni on saavuttanut asetetun lämmön.

2. Parita jonkun happaman kanssa

Suolaiset ranskanperunat rakastavat hapanta makuparia, kuten sitruunamehua, viinietikkaa tai suolakurkkuja. Nämä raaka-aineet korostavat perunan makua. Älä kuitenkaan laita nestemäisiä mausteita liikaa, jotta ranskalaiset eivät vety. Ripaus esimerkiksi viinietikkaa heti paiston jälkeen tekee tehtävänsä. 

3. Paista ranskalaiset sittenkin ritilän päällä

Perinteisesti pakasteranskanperunat paistetaan leivinpaperilla vuoratulla pellillä, mutta paremman lopputuloksen voi saada uuniritilän avulla. Tämä vaatii tietysti hieman perunasuikaleiden asettelua, jotta ne eivät tipu ritilöiden välistä uuniin.

– Ranskalaisten paistaminen uuniritilällä takaa tasaisen paistuminen sekä ilman kiertämisen perunoiden ympärillä. Näin saat varmemmin kullanruskeita ja rapeita ranskalaisia,  Potatoes USA:n ammattilaiskokki ja keittiömestari R.J Harvey neuvoo.

4. Suolaa ranskalaiset heti paiston jälkeen

Jos suola tuntuu putoavan ranskanperunoiden päältä, maustat ne luultavasti väärään aikaan.  Mausta ranskanperunat heti, kun otat ne ulos uunista.

5. Paista koko pussillinen kerrallaan

Ei välttämättä kannata jättää pakastimeen avattua ranskanperunapussia. Perunoiden päälle voi muodostua jääkiteitä ja "pakkasenpuremia", jolloin myös niiden maku muuttuu. Jos et halua paistaa pussillista kerralla, siirrä jäljelle jäävät ranskalaiset ilmatiiviiseen rasiaan tai pussiin.

6.  Mausta, mausta ja mausta

Suola ei suinkaan ole ainoa mauste, jota voit hyödyntää ranskanperunoita valmistaessa. Testaa pottujen maustamiseen esimerkiksi valkosipulijauhetta, tuoretta rosmariinia sekä oliivi- tai tryffeliöljyä. Öljyä kannattaa laittaa vain hieman, jotta perunat eivät vety. 

Voit myös tehdä niin sanotut "loaded fries" -ranskalaiset, eli laittaa ranskanperunoiden päälle erilaisia täytteitä jo ennen paistoa. Juusto toimii aina. Muista kuitenkin, että nestemäiset täytteet ja kastikkeet voivat tehdä ranskanperunoista lötköjä. 

7. Kokeile olutleivitystä

Voit myös kokeilla ranskalaiset rapsakoittavaa olutleivitystä! Sekoita keskenään 2,5 dl vehnäjauhoja, 1 kananmuna ja haluamiasi mausteita. Lisää sitten joukkoon noin 2,5 desilitraa haluamaasi olutta. Pyörittele pakasteranskalaiset leivityksessä ja lisää vielä esimerkiksi cajunmausteseosta. Paista uunissa ja nauti!

Lähde: The Insider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat