Olutguru peräänkuuluttaa: Tämä hyvään juomakulttuuriin kuuluva tapa suomalaisten tulisi omaksua
Olutasiantuntijan mukaan rohkeasti erilaisia oluita kokeilevien suomalaisten tulisi oppia nauttimaan juomien kanssa myös ruokaa.
VIDEO: Huomenta Suomessa keskusteltiin hävikkileivän hyödyntämisestä oluen valmistuksessa.
Uuden alkoholilain myötä kauppojen olutvalikoimat ovat laajentuneet entisestään. Olutvalikoimasta vastaava Jussi Niemi Lidliltä kertoo iloitsevansa paitsi olutvalikoiman laajenemisesta, myös siitä, että suomalaisten kuluttajien rohkeus kokeilla uusia tuotteita on kasvanut.
– Vaikka vaalea lager liikuttaa edelleen massoja, on nähtävissä, että kuluttajat uskaltavat astua myös uusille poluille, Niemi toteaa.
Erilaiset oluthiivat seuraava trendi
Oluttrendeistä puhuttaessa ei voida ohittaa jo parin vuoden ajan pinnalla ollutta IPA-olutta, jota löytyy nykyisin monen panimon valikoimista. IPA:n lisäksi myös saisonit ja hapanoluet ovat Niemen mukaan kasvattaneet suosiotaan, matala-alkoholisten juomien trendiä unohtamatta.
Myös oluen valmistuksessa on olutasiantuntija Aniko Lehtisen mukaan havaittavissa erilaisia trendejä. Vuosien varrella trendeinä ovat olleet niin maltaiset kuin voimakkaasti humaloidut oluet.
– Seuraava oluen valmistukseen liittyvä trendi on erilaiset hiivat, joiden avulla olueen saadaan paljon erityyppisiämakuja. Esimerkiksi nyt belgialaiset panimohiivat ovat nousussa, Lehtinen kertoo.
Suomalaisten tulisi oppia syömään
Kun puhutaan suomalaisen ja keskieurooppalaisen olutkulttuurin eroista, suomalaiset ovat Niemen mukaan yllättävän avoimia uusille tuotteille. Tämä johtuu pääasiassa Keski-Euroopan perinteikkäästä olutkulttuurista.
– Heillä on pitkät perinteet oluenvalmistuksessa, mikä näkyy myös olutvalikoimissa. Suomessa pienpanimo- ja käsityöläisoluet sekä erikoisemmat tuotteet ovat pystyneet lyömään paremmin läpi, kun niin vahvoja perinteitä ja historiaa ei ole taustalla ollut, Niemi kertoo.
Vaikka suomalaiset ovat kokeilunhaluisempia, yhdessä asiassa meillä olisi Lehtisen mukaan opittavaa – ruoan ja oluen yhdistämisessä.
– Tämä pitäisi suomalaisten vahviten omaksua. Meillä perinteinen tapa on ollut, että ensin syödään ja sitten aletaan kiskoa. Syöminen kuuluu myös hyvään juomakulttuuriin, Lehtinen toteaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan