Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Olutguru peräänkuuluttaa: Tämä hyvään juomakulttuuriin kuuluva tapa suomalaisten tulisi omaksua

6:25Hävikkileivästä pannaan olutta
Julkaistu 21.09.2018 16:49
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Olutasiantuntijan mukaan rohkeasti erilaisia oluita kokeilevien suomalaisten tulisi oppia nauttimaan juomien kanssa myös ruokaa. 

VIDEO: Huomenta Suomessa keskusteltiin hävikkileivän hyödyntämisestä oluen valmistuksessa.

Uuden alkoholilain myötä kauppojen olutvalikoimat ovat laajentuneet entisestään. Olutvalikoimasta vastaava Jussi Niemi Lidliltä kertoo iloitsevansa paitsi olutvalikoiman laajenemisesta, myös siitä, että suomalaisten kuluttajien rohkeus kokeilla uusia tuotteita on kasvanut.

– Vaikka vaalea lager liikuttaa edelleen massoja, on nähtävissä, että kuluttajat uskaltavat astua myös uusille poluille, Niemi toteaa.

Erilaiset oluthiivat seuraava trendi

Oluttrendeistä puhuttaessa ei voida ohittaa jo parin vuoden ajan pinnalla ollutta IPA-olutta, jota löytyy nykyisin monen panimon valikoimista. IPA:n lisäksi myös saisonit ja hapanoluet ovat Niemen mukaan kasvattaneet suosiotaan, matala-alkoholisten juomien trendiä unohtamatta.  

LUE MYÖS: Vaihtoehto oluelle! Tämä juomatrendi kasvattamassa kovaa vauhtia suosiotaan Suomessa – "on nyt se juttu" 

Myös oluen valmistuksessa on olutasiantuntija Aniko Lehtisen mukaan havaittavissa erilaisia trendejä. Vuosien varrella trendeinä ovat olleet niin maltaiset kuin voimakkaasti humaloidut oluet. 

– Seuraava oluen valmistukseen liittyvä trendi on erilaiset hiivat, joiden avulla olueen saadaan paljon erityyppisiämakuja. Esimerkiksi nyt belgialaiset panimohiivat ovat nousussa, Lehtinen kertoo.

Suomalaisten tulisi oppia syömään 

Kun puhutaan suomalaisen ja keskieurooppalaisen olutkulttuurin eroista, suomalaiset ovat Niemen mukaan yllättävän avoimia uusille tuotteille. Tämä johtuu pääasiassa Keski-Euroopan perinteikkäästä olutkulttuurista.

– Heillä on pitkät perinteet oluenvalmistuksessa, mikä näkyy myös olutvalikoimissa. Suomessa pienpanimo- ja käsityöläisoluet sekä erikoisemmat tuotteet ovat pystyneet lyömään paremmin läpi, kun niin vahvoja perinteitä ja historiaa ei ole taustalla ollut, Niemi kertoo.

olut ja ruoka

Vaikka suomalaiset ovat kokeilunhaluisempia, yhdessä asiassa meillä olisi Lehtisen mukaan opittavaa – ruoan ja oluen yhdistämisessä.

– Tämä pitäisi suomalaisten vahviten omaksua. Meillä perinteinen tapa on ollut, että ensin syödään ja sitten aletaan kiskoa. Syöminen kuuluu myös hyvään juomakulttuuriin, Lehtinen toteaa.

Lisää aiheesta:

Nämä oluet ovat suomalaisten suosiossa juuri nyt – yksi trendi hiipumassaJuotko sinäkin? Olut, josta on tullut selvä hitti Suomessa: "Kehittynyt huomattavasti"Näitä oluita suomalaiset nyt janoavat – oluenpanija kertoo laatujuoman salaisuudenMaailmanlaajuinen juomatrendi kasvattamassa suosiotaan Suomessa – huippusommelier: ”Tässä on meidän mahdollisuus” Panimoyrittäjä: Näin olutta maistellaan oikein – "se pitää todellakin nielaista, eikä syljeskellä pois"Valtava buumi! Näitä oluita suomalaiset haluavat nyt juoda
OlutJuomatMakuja
Olut on monipuolinen ruokajuoma, Lehtinen muistuttaa.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo

  • 1.4.06:23
    Huumori

    Pilaa vai ei? Suomeen avautuu ensimmäinen olutkylpylä