Ethän vaivaa lihamureketta kuivaksi? Näin teet tutusta arkiruoasta mehevää ja maukasta – joka kerta

Pellinkiläinen makaronilaatikko 8:14 Pellinkiläinen makaronilaatikko

Lihamureke on arkiruokien klassikko, joka maistuu koko perheelle. Moni kotikokki sortuu tämän ruoan valmistuksessa kuitenkin virheisiin, joilla on negatiivinen vaikutus sekä ruoan makuun että rakenteeseen. 

Videolla kokki Kari Aihinen antaa vinkkejä toisen arkiruokaklassikon, makaronilaatikon valmistukseen.

Kuivaa ja tylsän makuista lihamureketta? Ei enää! Seuraavat yhdeksän murekkeen valmistukseen liittyvää vinkkiä takaavat, että lautasellesi päätyy kerta toisensa jälkeen mehevää ja maistuvaa ruokaa.

1. Käytä rasvaista jauhelihaa

Mitä vähärasvaisempaa lihaa käytät, sitä kuivempi lihamurekkeesta tulee. Käytä siis murekkeen valmistukseen rohkeasti rasvaista jauhelihaa tai lisää mureketaikinan joukkoon hieman pekonia.

2. Lisää kosteutta

Mureketaikinan joukkoon lisätyt ainesosat, kuten kananmuna, ketsuppi, sinappi tai Worcestershire-kastike eivät tuo ruokaa ainoastaan makua, vaan myös rakennetta. Nämä kosteutta lisäävät ainesosat mehevöittävät mureketta entisestään.

3. Turvota korppujauhot

Turvota lihamurekkeen korppujauhot ennen taikinaan lisäämistä maidossa tai lihaliemessä. Jos kaipaat murekkeeseen lisää rasvaa, turvota korppujauhot kermassa. Nestettä kannattaa lisätä korppujauhojen joukkoon reilusti. Jos turvonneet korppujauhot takertuvat kulhoon, lisää nestettä ruokalusikallinen kerrallaan.

4. Lisää joukkoon kasviksia

Sipuli, porkkana, selleri ja muut kasvikset antavat murekkeeseen sekä makua että mehevyyttä. Pilko vihannekset pieniksi kuutioiksi, kuullota pannulla ja anna jäähtyä. Lisää jäähtyneet vihannekset mureketaikinan joukkoon.

5. Sekoita kevyesti

Mureketaikinan liiallinen vaivaaminen tekee lopputuloksesta helposti kuivan ja rakenteeltaan tiiviin. Sekoita siis ainekset sekaisin mahdollisimman kevyesti.

6. Paista koepala

Vaikka makupalan paistaminen voi tuntua turhalta ja aikaa vievältä hommalta, se palkitsee lopussa. Tämän avulla varmistat, että murekkeesi maistuu juuri siltä, miltä olit ajatellut.

7. Käytä tarpeeksi isoa astiaa

Mureketaikinan ahtaminen liian pieneen astiaan johtaa helposti tiiviiseen lopputulokseen. Reilun kokoisessa astiassa mureke ”saa hengittää” ja kypsyy tasaisemmin. Jos rakastat murekkeen rapeaa pintaa, voit myös paistaa yhden ison sijaan kaksi pienempää mureketta.

8. Glaseeraa mureke

Vaikka murekkeen valmistuksessa olisi käytetty laadukasta jauhelihaa, murekkeen glaseeraaminen esimerkiksi ketsupilla, tummalla sokerilla, omenaviinietikalla tai sinapilla tekee ruoasta entistäkin maukkaamman. Murekkeen peittäminen pekonisiivuilla ei myöskään ole yhtään huono vaihtoehto.

9. Anna levätä ennen tarjoilua

Aivan kuten monen muunkin liharuoan kohdalla, myös lihamurekkeen tulisi antaa levätä noin kymmenen minuuttia ennen tarjoilua. Vetäytynyttä mureketta on helpompi leikata, ja mikä tärkeintä, vetäytymisen ansiosta nesteet pysyvät paremman murekkeen sisällä. Voit halutessasi peittää murekkeen vetäytymisen ajaksi foliolla.

Lähde: Today

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!