Perinteinen suomalainen kalakeitto sopii niin arkeen kuin juhlaankin. Tutuista suomalaisista raaka-aineista syntyy paras keitto, jonka sielu on itse tehty kalaliemi.
Paras kalakeitto syntyy keittiömestari Ari Ruohon mukaan kunnollisista raaka-aineista. Avainasemassa ovat itse tehty kalaliemi, kunnon perunat, tuore sipuli, suomalainen tuore kala ja mausteet.
– Kalakeitto on niin yksinkertainen ruoka. Jos sitä ei jaksa tehdä alusta asti, kannattaa tehdä jotain muuta ruokaa, Ruoho sanoo.
Unohda valmiit liemikuutiot
Pahin virhe, minkä kalakeiton teossa voi keittiömestarin mukaan tehdä, on pakastevihannesten, pakastekalan ja valmiiden kalaliemikuutioiden käyttäminen. Kalakeitosta parasta tulee juuri itse tehdyn kalaliemen ansioista.
Itse tehty kalaliemi:
Irrota kalan päästä kidukset. Huuhdo perkeet kylmän veden alla ja nosta ne kattilaan. Lisää vesi, suolaa, sipulia, purjonvarsia, pippureita, sitruunaa ja laakerinlehtiä. Kiehauta. Kuori kalaliemen pintaan kertyvä vaahto pois. Hauduttele kalalientä juuri ja juuri kiehumispisteessä noin 30 minuuttia. Anna kalaliemen levätä 30 minuuttia ja siivilöi liemi.
Ohje: Hätälä
