Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalainen huippukokki paljastaa parhaan kalakeittoreseptinsä – nerokkaalla kalankäsittelykikalla entistäkin herkullisempi lopputulos

8:05Kesän paras kalakeitto: Bouillabaisse ja rouillekastikettaVideolta voit poimia välimerellisen kalakeiton reseptin.
Julkaistu 12.02.2019 11:03
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Keittiömestari Matti Jämsenin mukaan herkullisen kalakeiton salaisuus piilee hyvissä raaka-aineissa; maukkaassa liemessä ja hyvässä kalassa. Jos kalakeitosta haluaa tehdä astetta parempaa, kokki kannustaa sokerisuolaamaan kalan ennen kypsentämistä.

Kun puhutaan kalakeitosta, tässä asiassa suomalainen huippukokki luottaa perinteisiin.

– Itse olen sitä mieltä, että perinteinen malli keitosta on se juttu. Suosittelen kaikille kotikokeille opettelemaan perinteisen kalakeiton niin hyvin, että se on superhyvää. Vasta sitten kannattaa lähteä miettimään uusia versioita ja kikkailemaan, Matti Jämsen kertoo Makuja.fi-sivustolle.

Kun kalakeittoa lähtee valmistamaan, tulee raaka-aineiden olla kunnossa. Herkullinen keitto syntyy maukkaasta liemestä, hyvistä kasviksista ja laadukkaasta kalasta.

Kuuma liemi kypsentää kalan minuuteissa

Yksinkertainen kikka, jolla tähän perinteiseen ruokaan saa helposti vieläkin enemmän makua ja rakennetta, on sokerisuolaus. 

Sokerisuolauksessa kalan annetaan graavaantua suolan ja sokerin seoksessa noin tunnin ajan, jonka jälkeen kala huuhdellaan huolellisesti ennen kypsentämistä. Kalaa ei kannata lähteä keittämään liemessä, vaan nopea kypsennys riiittää, Jämsen muistuttaa.

graavikala lohi graavaus
Kala saa graavaantua sokeri-suolaseoksessa noin tunnin ajan ennen keittoon päätymistä.Shutterstock

– Kalalle riittää, kun laitat sen kulhon pohjalle ja kaadat kuuman liemen päälle. Kala kypsyy lähestulkoon aina siinä. Sokerisuolattu kala on graavantunut, joten sen voi syödä periaatteessa vähän raakanakin, Jämsen kertoo.

Jos kotoasi löytyy kaasupoltin, kalakeiton maun parantelemisen voi viedä vieläkin astetta pidemmälle.

– Kalaan saadaan todella kiva maku, jos sokerisuolatun kalan pinnan vielä hiillostaa kaasupolttimella, Jämsen neuvoo. 

Matti Jämsenin kalakeitto (4 hengelle)

3 kpl isoa perunaa
1 kpl iso sipuli
1 pnt tilliä
1 l kalalientä
1 rkl voita
0,5l maitoa
5 kpl mustapippuria
400g lohifileetä
2 rkl hienoa merisuolaa
2 rkl sokeria
suolaa maustamiseen

Pyöritä kalafilee kauttaaltaan sokerissa ja suolassa (50 %/50 %). Anna maustua tunti ja pese kala huolellisesti. Kuutioi kala muutaman sentin paloiksi.

Laita kalaliemi, pippurit ja ripaus suolaa kattilaan.

Pese perunat huolellisesti ja pilko sopiviksi kuutioiksi. Paloittele sipuli. Laita peruna- ja sipulikuutiot kiehuvan kalaliemen joukkoon ja keitä hiljalleen, kunnes ne ovat kypsiä.

Lisää kattilaan maito ja voi sekä mausta keitto maun mukaan suolalla.

Hienonna tilli ja laita sitä reilusti lautaselle. Lisää lautaselle myös lohikuutiot. Kaada kiehuva keitto lautaselle kalan ja tillin päälle ja anna kypsyä 5 minuuttia ennen tarjoilua.

Lisää aiheesta:

Laitatko kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? "Ikuinen taistelu, kuuluuko vai ei"Syötkö tätä edullista kalaa? Keittiömestari ylistää: "Edelleen vähän aliarvostettu"Lohikeittoa nopeasti ja halvalla: Jessen soppa maksaa alle kaksi euroa annokseltaLaitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"Teetkö kalakeiton näin? Kermaisen kalasopan paras valmistustapa – tarkkana perunavalinnan kanssa!Näin teet kalakeitosta entistä parempaa – keittiömestari paljastaa perinteisen ruoan sielun
RuoanlaittoKalaKalakeittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 21.9.17:33
    Ruoka

    Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa