Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tässä on paras tapa valmistaa kermainen kalakeitto 

6:58A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erotKATSO MYÖS VIDEO: A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden todelliset erot
Julkaistu 14.02.2023 11:58

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kansallisena kalakeittopäivänä kokataan tietysti maailman parasta kalasoppaa! Nappaa parhaat keittovinkit.

Helmikuun 14. päivä vietetään jälleen kansallista kalakeittopäivää. Kalakeitolle on valittu oma juhlapäivänsä, jotta suomalaiset muistaisivat kalan syönnin positiiviset puolet, kertoo Pro Kala ry. 

Kalaa syödään Suomessa edelleen liian vähän suosituksiin nähden, vaikka valtaosa tiedostaakin kalan terveysvaikutukset. Kalaa suositellaan syömään 2–3 kertaa viikossa.

Kansallisena kalakeittopäivänä kokataan tietysti maailman parasta kalasoppaa! Nappaa alta vinkit täydellisen, kermaisen kalakeiton valmistamiseen. 

Lue myös: Laitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"

1. Kokeile kalaliemen valmistamista itse

Jos kalakeittoon haluaa toden teolla panostaa, kannattaa joskus kokeilla kalaliemen valmistamista itse. Se ei ole ollenkaan vaikeaa!

Kalaliemen valmistus:

Irrota kalan päästä kidukset. Huuhdo perkeet kylmän veden alla ja nosta ne kattilaan. Lisää vesi, suolaa, sipulia, purjonvarsia, pippureita, sitruunaa ja laakerinlehtiä. Kiehauta. Kuori kalaliemen pintaan kertyvä vaahto pois. Hauduttele kalalientä juuri ja juuri kiehumispisteessä noin 30 minuuttia. Anna kalaliemen levätä 30 minuuttia ja siivilöi liemi.

Ohje: Hätälä

Kalatuotteita valmistava Hätälä suosittelee pyytämään kalatiskiltä kalan perkeet mukaan. Voit käyttää fileet keittoon ja keitellä liemen esimerkiksi lohen päästä, ruodoista ja nahasta.

Kalaliemen valmistamista itse suositteli MTV Uutisten Makuja-ruokasivuille myös keittiömestari Ari Ruoho vuonna 2017. Ruohon mukaan kalalientä kannattaa keittää hieman enemmän kerralla ja pakastaa sitä talteen. Keittiömestari suosittelee tekemään kalaliemen vaaleista kaloista. Kidukset tulee ottaa aina kalan päästä pois, ja ruodot tulee huuhdella hyvin.

2. Valitse kalakeittoon sopiva peruna

Myös perunalajikkeella on väliä kalakeittoa valmistetetaessa, muistuttaa Kalaneuvos. Hyvän keiton saa aikaiseksi, jos luottaa tuttuun ja turvalliseen yleisperunaan. Sitä myydään kaupoissa keltaisissa pusseissa. Kalaneuvoksen mukaan paras kalakeitto syntyy kuitenkin kiinteästä perunalajikkeesta, jota myydään vihreissä pusseissa.

– Kiinteä perunalajike, kuten siikli, sisältää vähemmän tärkkelystä kuin esimerkiksi yleisperuna. Tästä syystä kiinteä perunalajike ei hajoa kypsennettäessä, vaan pitää muotonsa kypsennyksen aikana ja sopii siksi hyvin keitto- ja uuniruokiin, Kalaneuvokselta vinkataan.

3. Kala soppaan vasta lopuksi kuohukerman kanssa

Kala on raaka-aineena herkkä, eikä se parane kalakeitossa pitkään hauduttamalla. Jos kalan lisää jo sopan keittämisen alkuvaiheessa, valmiista keitosta ei välttämättä enää edes erota kokonaisia kalapaloja. 

Raa'at kalapalat kannattaa lisätä soppaan vasta loppuvaiheessa, esimerkiksi samaan aikaan kerman kanssa. 

Ja mitä kermaan tulee, täyteläisimmän maun saa kunnon kuohukermalla. 

Lue myös: Moni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"

4. Maukas keitto myös savukalasta

Erityisen makoisaa kalasoppaa saa käyttämällä keitossa valmiiksi kypsää savukalaa. Voit korvata kalakeitossa esimerkiksi osan raa'asta kalasta savukalalla, tai tehdä sopan kokonaan savukalasta.

– Keittoon savukala tuo upean, pehmeän savun maun, Pro Kala ry:stä vinkataan.

5. Unohda kuivatut yrtit, tuoretta olla pitää!

Maukkaimman kalasopan saa, kun keitossa käyttää tuoreita yrttejä. Kuivattu tilli ei yksinkertaisesti anna soppaan samanlaista makua kuin tuore. 

Perinteisen kalakeiton mausteeksi sopii siis edellä mainittu tilli ja esimerkiksi hienonnettu ruohosipuli.

Aasialaistyylisen kalakeiton saa helposti vaihtamalla kerman kookoskermaan ja perinteiset suomalaiset yrtit esimerkiksi korianteriin. 

Bonusvinkki: Kalakeittokikalla halvempi lohisoppa

Perinteinen lohikeitto ei välttämättä ole se edullisin kalasoppavaihtoehto, mutta sen valmistuksessa on kuitenkin mahdollista pihistää! 

Kannattaakin muistaa Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partasen vinkkaama kalakeittokikka:

– Voi valita pakastealtaasta kilohinnaltaan hieman halvempaa kalaa ja yhdistellä tyyriimmän kalan kanssa, Partanen vinkkasi MTV:lle aiemmin ja jatkoi:

– Kalakeittoon saa kivaa makua, kun siihen laittaa pakastekalaa ja savukalaa. Voi yhdistää vaikka seitä ja savusiikaa, kun vaaleita kaloja ovat molemmat. 

Lue myös: Kalakeittokikka säästää selvää rahaa! Näin saat kalaa halvemmalla kaupasta: "Nyt on hyvä hetki kokeilla"

Lue myös: Vartissa valmis helppo kalakeitto! Suomalainen huippukokki paljastaa salaisen ainesosan, joka tekee keitosta täydellistä

Lähteet: Pro Kala ry, Kalaneuvos, Hätälä

Lisää aiheesta:

Laitatko kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? "Ikuinen taistelu, kuuluuko vai ei"Lohikeittoa nopeasti ja halvalla: Jessen soppa maksaa alle kaksi euroa annokseltaLaitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"Teetkö kalakeiton näin? Kermaisen kalasopan paras valmistustapa – tarkkana perunavalinnan kanssa!Jos teet usein vain uunilohta tai kalakeittoa, lue tämä: "Tuttu raaka-aine voi näyttää itsestään aivan uusia puolia!"Näin teet kalakeitosta entistä parempaa – keittiömestari paljastaa perinteisen ruoan sielun
KalaRuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?