Laitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"

A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot 6:58 A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot
KATSO MYÖS VIDEO: A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden todelliset erot

Monilla kotikokeilla on omat reseptinsä täydelliseen kalakeittoon, mutta kuuluuko soppaan laittaa porkkanaa? Tätä mieltä on kalaruoanlaittoon erikoistunut kokki.

Keittiömestari Ville Neulanen voitti viime vuonna ruoka-alan Gastro-messuilla Seafood Chef -tittelin. Samalla Neulanen palkittiin myös kisan parhaana kalankäsittelijänä. 

Nyt kala-ammattilainen kertoo Pro Kala ry:n tiedotteessa, miten kalakeitosta tehdään mahdollisimman maukasta.

Tiesitkö? 14.2. vietetään kansallista kalakeittopäivää. 

Kuuluuko porkkana kalakeittoon?

Keittiömestari Neulasen mukaan kalakeitto maistuu parhaimmalta luonnossa, esimerkiksi mökillä sateisena päivänä. Hyvän kalakeiton tärkeimmät ainekset ovat Neulasen mielestä laadukkaat raaka-aineet ja maistuva liemi. Parhaimman liemen saa, kun sen keittää itse alusta alkaen, mutta toki kotikeittiössä voi aina oikaista esimerkiksi liemikuutiolla. 

Mutta entäpä sitten keiton muut ainekset: kuuluuko hyvään kalakeittoon esimerkiksi porkkana?

– Porkkanasta on ikuinen taistelu ravintolakeittiöissä, että kuuluuko se kalakeittoon vai ei. Minä olen turkulaisravintola Mamin kasvatteja ja siellä kalakeittoon laitettiin aina porkkanaa, joten myös minä käytän porkkanaa. Sitä ei saa kuitenkaan laittaa liikaa, ettei keitosta tule liian makeaa, Neulanen sanoo tiedotteessa.

Neulanen suosii kalakeitossa mieluiten tuoretta lohta, mutta myös kylmäsavulohi toimii kokin mukaan mainiosti. Kunnon kalasoppa viimeistellään vielä kuohukermalla, voilla ja tuoreella tillillä.

Kannattaa myös muistaa, että kalapalat laitetaan keittoon vasta aivan lopuksi, kun kasvikset ovat jo kypsiä. 

Villen kalakeitto

(6 hengelle)

1 purjon valkoinen osa
2 keltasipulia
2
3 porkkanaa
8
10 kiinteää perunaa
voita
2 l kalalientä
7
8 mustapippuria kokonaisena
1
2 laakerinlehteä
suolaa
2 dl kuohukermaa
2 rkl voita
600 g kalaa (esim. lohta)
tillisilppua


Huuhtele purjo ja leikkaa purjosta valkoinen osa erilleen ja hienonna se. 

Kuori sipulit ja porkkanat ja leikkaa ne haluamaasi muotoon. Pese ja kuori perunat. Perunat voit halutessasi leikata puoliksi tai neljään osaan veneen muotoon (huom: perunoiden koko vaikuttaa keiton valmistusaikaan.)

Freesaa sipulit öljyssä. Lisää porkkana ja freesaa, kunnes lähes kypsää. Lisää mausteet, perunat ja kalaliemi. (Voit halutessasi käyttää kalaliemikuutiota tai fondia itse tehdyn liemen sijaan.)

Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes peruna on kypsää. Lisää joukkoon kerma, voi ja kalakuutiot.

Laita kattilaan kansi päälle ja ota hella pois päältä. Anna kalan hautua kypsäksi. Mausta suolalla ja viimeistele tillisilpulla. Tarjoile ruisleivän kera. 

Lähde ja resepti: Pro Kala ry/Ville Neulanen


Videolla: Näin valmistuu Harri Syrjäsen täydellinen lohikeitto

Näin valmistuu Harri Syrjäsen lohikeitto 0:54
Näin Harri Syrjänen valmistaa lohikeiton.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!