Tee vain yksi pieni muutos – ruokavaliosi muuttuu terveellisemmäksi
Suomalaisten ruokavalioissa on edelleen korjaamisen varaa. Helpoin tapa muuttaa ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan on lisätä kasvisten määrää lautasellaan.
– Kasviksista tulee monenlaisia terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä, ja samalla ne myös keventävät ruokavaliota, sanoo tutkijatohtori Vera Mikkilä Helsingin yliopiston ravitsemustieteen osastolta.
Ruokavalion keventäminen on tärkeää, sillä ylipaino on ongelma myös suomalaisten keskuudessa. Mitä enemmän syö kasviksia, sitä vähemmän jää tilaa muulle, usein energiapitoisemmalle ruoalle.
Kasvisten lisääminen ruokavalioon vaikuttaa jopa rasvojen saantiin.
– Rasvahappoprofiilikin parantuu melkein itsestään kun kasviksien määrää lisätään, koska silloin ruokavaliosta jää pois esimerkiksi lihaa.
Mikkilän mukaan suomalaiset voisivat hyvin syödä jopa puolet vähemmän lihaa.
– Suomalaiset syövät turhan paljon lihaa, ja se on pois muulta terveelliseltä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje