Mainos
Mainos

”Ihmistä ei rakennettu vegaaniksi” – voiko ilman lihaa pärjätä?

Voiko lihan jättää kokonaan pois, ja kannattaako niin tehdä?

Vain yksi prosentti suomalaisista on puhtaasti kasvissyöjiä.

Kasvissyönti herättää paljon keskustelua, ja usein se luetaan erikoisruokavalioiden joukkoon, mikä jo terminä saattaa vaikuttaa suhtautumiseemme lihattomaan ruokavalioon.

Kysymyksiä herättää myös, jaksaako kasvisruokavaliolla.

Ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan ihminen pärjää mainiosti kasvisruoalla.

– Ihminenhän ei ole missään nimessä puhdas kasvissyöjä. Meitä ei ole fysiologisesti rakennettu totaaliselle vegaaniruokavaliolle, mutta me pärjäämme sillä todella hyvin. Pieniä täydennyksiä B12-vitamiinin ja D-vitamiinin osalta pitää olla, mutta ne täydennykset ovat itse asiassa aika pieniä.

Tutkimusten mukaan vegaaniruokavalio suojaa etenkin sydän- ja verisuonisairauksilta. Vegaaneilla on myös vähemmän huonoa LDL-kolesterolia, harvemmin kohonnutta verenpainetta ja harvemmin ylipainoa.

– Vegaaniruokavaliota noudattavat ovat itse asiassa erittäin terveitä, mikä johtuu osittain siitä, että sekaruokavaliosta luopuessa pois jää kaikenlaista roskaa. Toisaalta vegaaniruokavaliota noudattavat ovat myös kiinnostuneita omasta ruokavaliostaan, Fogelholm toteaa.

Mikael Fogelholm puhui aiheesta Hanna Mattilan toimittaman Vähemmän lihaa – kohti kestävää ruokakulttuuria -kirjan julkaisutilaisuudessa. 


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja