Tavoitteletko hoikempaa olemusta? Unohda nämä 7 syömistottumusta

nainen, hampurilainen
Shutterstock

Moni tietää, mitä pitäisi tehdä, jotta kilot saisi karisemaan, mutta toteutus tuntuu silti vaikealta. Lue, mitkä tottumukset on syytä unohtaa, jos mielii pudottaa painoa.

Sorrutko tietämättäsi päivästä toiseen epäterveellisiin tapoihin, jotka varmistavat, etteivät vaa'an lukemat pääse laskemaan? Lue, minkälaisiin syömistottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa hoikistua.

1. Liikaa drinkkejä

Alkoholilla voi usein sysätä kierteen käyntiin. Drinkin tai parin jälkeen estot ovat matalammalla ja ruokahalu kasvaa. Se yhdistettynä drinkkien kilokaloreihin takaa yleensä sen, että illan aikana tulee nautittua satoja ylimääräisiä kilokaloreita. Moni myös aliarvioi juomiensa drinkkien määrän. Jos kuitenkin tietoisesti vähennät alkoholilla läträämistä, saatat huomata muutoksia nopeastikin.

2. Syöt terveysruokia

Moni terveysruoan maineella ratsastava tuote sisältää turhia lisäaineita ja muita ainesosia, joita on vaikea edes lausua nimeltä. Ne harvemmin ovat myöskään herkullisia tai täyttäviä, joten niiden jälkeen jää nälkä, jonka vuoksi todennäköisemmin tulee naposteltua vielä muilla ruoilla. Lopputuloksena on se, että syödyt kilokalorit ylittävät määrän, jonka olisit saanut normaalista, itse tehdystä ja täyttävästä ateriasta.

3.Terveellisten ruokien ylensyönti

On hienoa, jos terveelliset ruoat, kuten vihannekset, linssit, avokado ja täysjyvä, kuuluvat ruokavalioosi. On kuitenkin ongelmallista, jos syöt niitäkin liikaa. Esimerkiksi kaurapuuro on hyvä valinta aamupalaksi, mutta jos annoskokosi on järjettömän suuri ja nautit puuron seurana vielä kokonaista ateriaa vastaavan smoothien, olet pahasti hakoteillä. Kuuntele siis tarkkaan elimistösi nälkä- ja kylläisyyssignaaleja.

4. Aterioiden väliin jättäminen

Et halua pitää liian isoa taukoa aterioiden välillä, jos tavoitteenasi on painonpudotus. Ensinnäkin elimistösi luultavasti polttaa tällöin vähemmän kaloreita korvatakseen "polttoaineen" puutteen. Toisekseen tulet luultavasti syöneeksi sitäkin enemmän illalla, kun rauhoitut taas paikallesi. Ylimääräiset syömiset menevätkin silloin suoraan rasvasoluihin.

Ajoituksella on merkitystä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, ettei kannata tuijottaa pelkästään vuorokauden kokonaiskilokalorimääriä, vaan myös aikaa, jolloin ne syö. Hyvä peukalosääntö on syödä isoimmat ateriat ennen aktiivisimpia tunteja, pienemmät ateriat ennen vähemmän aktiviisia tunteja eikä koskaan kannata olla yli neljää tai viittä tuntia syömättä.

5. Kilokalorien laskeminen

Jotta painonpudotus onnistuisi, pitää kiinnittää huomiota syömiensä kilokalorien laatuun sekä aikaan, jolloin ne syö. Mutta kilokalorien tarkka laskeminen sen sijaan voi olla huono idea.

Erään tutkimuksen mukaan kalorien laskeminen teki naisista stressantuneempia jopa silloin, kun he saivat syödä niitä rajoittamattoman määrän. Lisääntynyt stressi voi aiheuttaa piikin kortisolitasossa. Kortisoli on ruokahalua kiihdyttävä hormoni, joka lisää mielitekoja rasvaisia ja sokerisia ruokia kohti ja saa rasvan varastoitumaan vatsaan.

6. Unohdat hyvät rasvat

Kaikkia rasvoja ei tarvitse pelätä. Avokadoa tai oliiviöljyä on turha kartella niiden rasvojen pelossa. Oikeiden, terveellisten rasvojen syöminen on tärkeää painonpudotuksen kannalta. Ne tukahduttavat tulehduksia ja tekevät olon kylläiseksi. Niiden viivyttäessä vatsan tyhjentymistä pysytkin kylläisenä pidempään.

Lisäksi tutkimukset osoittavat, että kasviperäiset rasvat, kuten oliiviöljy, avokado ja pähkinät, lisäävät ruokahalua tyrehdyttäviä hormoneja. Kasvirasvojen tiedetään myös piristävän aineenvaihduntaa ja sisältävän antioksidantteja, jotka on yhdistetty hoikkuuteen, vaikka syöty kilokalorimäärä pysyisikin samana. Tähtää siihen, että söisit tällaisia rasvoja hieman joka aterialla. Lisää avokadoa munakkaaseen, kookosöljyä smoothien joukkoon, pähkinöitä aamupuuroon ja oliiviöljyä salaatinkastikkeeksi. Nauti myös pala tummaa suklaata päivittäin.

7. Tunnesyöminen

Moni turvautuu ruokaan tylsyyttään tai tuntiessaan ahdistusta, vihaa tai jopa onnea. Ruoka yhdistetään tunteisiin jo pienestä pitäen, kun onnistumisista palkitaan herkuin tai surua lievitetään lempiruoalla. Tällaista kaavaa on vaikea murtaa, mutta mahdotonta se ei ole. Vaikka löytäisit jonkun ruokaan liittymättömän vaihtoehdon, jolla korvaisit tunnesyömisen edes puolella kerroista, pudottaisit painoa. Tee tästä uuden vuoden lupauksesi!

Nauti terveellisistä rasvoista vaikkapa tämän avokado-fetasalaatin voimin – katso resepti videolta!

Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lähde: Health

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja