Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tätä et tiennyt kauppojen halpismausteista: "Näyttää edelleen pippurilta, mutta..."

1:01Kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseenKATSO MYÖS: Kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen
Julkaistu 03.12.2021 08:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko väliä, valitseeko kaupasta halvan vai kalliin mausteen? Mausteasiantuntija kertoo, miten markkinoilla yleistyneet väärennetyt mausteet eroavat aidoista.

Videolla: Kolme kikkaa maustamiseen: Tiesitkö tätä soijapullosta?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin viime viikolla Euroopan komission koordinoimassa hankkeesta, jossa selvitettiin yrttien ja mausteiden aitoutta. Hanke vahvisti aiempaa käsitystä siitä, että yrttien ja mausteiden väärentäminen on kohtalaisen yleinen ilmiö. Tulosten perusteella yrttien ja mausteiden viranomaisvalvontaa tehostetaankin.

Koskeeko väärentäminen sitten kaikenlaisia mausteita? Onko kallis mauste aina varmasti aitoa ja piileekö halvoissa mausteissa riski? Meiran mausteasiantuntija kertoi MTV Uutisille mausteväärennöksistä viime vuonna.

Onko halpa mauste riski?

Onko sillä todellisuudessa mitään väliä, ostaako maustehyllyn halvimman version tuotteesta, vai sijoittaako maustepurkkiin hieman enemmän pennosiaan? Meiran hankintäpäällikkö Aija Pohjanen muistuttaa, että hinta kertoo yleensä mausteen alkuperästä, tuoreudesta, laadusta ja aitoudesta.

– Halvalla ja kalliilla tuotteella on hyvin suuri ero, joka on myös helposti kenen tahansa maistettavissa. Esimerkkisi halvempi kokonainen pippuri voi olla niin sanottua loppuun käytettyä pippuria, jolloin pippurista on ensin uutettu pois kaikki öljyt teollisuuskäyttöön, Pohjanen selittää ja jatkaa:

– Tämän seurauksena pippuri näyttää edelleen pippurilta, mutta se ei maistu enää miltään. Tuore kokonainen pippuri on luonnollisesti kalliimpaa, mutta samalla myös hyvin aromaattista.

"Ikävä kyllä väärennetyt mausteet ovat alkaneet yleistymään"

Suomalaiselle kuluttajalle ei ehkä ensimmäiseksi tulisi mieleen, että halpa hinta voi korreloida myös tuotteen aitouteen. Mausteasiantuntija Pohjasen mukaan myös mausteiden joukosta voi paljastua väärennöksiä.

– Ikävä kyllä väärennetyt mausteet ovat alkaneet yleistymään markkinoilla, mikä luonnollisesti heikentää tuotteen ominaisuuksia ja makua. Aito, tuore mauste puolestaan on hyvin aromaattinen. 

Mitä tuoreempaa mauste on, sitä kalliimpaa se yleensä myös on. Tuore mauste on luonnollisesti aromaattisempaa ja kalliimpaa, kun taas muutaman vuoden vanhat mausteet ovat merkittävästi halvempia, mutta samalla myös mauttomampia. Myös mausteen alkuperä vaikuttaa hintaan.

–  Vietnamilainen kaneli on halvempaa verrattuna indonesialaiseen kaneliin. Ceylon-kaneli puolestaan on monta kertaa kalliimpaa kuin vietnamilainen kaneli. Kaikki kolme ovat toki kanelia nimeltään, mutta eroavat makuprofiililtaan toisistaan jonkin verran. Samoin kumariinin määrä näistä kaneleista on erilainen, vietnamilaisen kanelin sisältäessä eniten kumariinia ja ceyloninkanelin vähiten. 

Kumariini on aromaattinen yhdiste, jota esiintyy luonnossa monissa kasveissa. Elintarvikkeissa sen pääasiallinen lähde on kaneli, huomattavasti pienempiä määriä on muun muassa mustikassa, vihreässä teessä ja sikurissa. Ruokaviraston mukaan kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa. Erityisesti pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi viikon tai parin ajan joulun tienoilla.

Lue myös: Ostatko mausteseoksia kaupasta? Kannattaisi tarkistaa yksi seikka: "Oleellisin asia, mikäli haluaa välttyä ikäviltä yllätyksiltä"

Lisää aiheesta:

Asiantuntija paljastaa joulun suosikkimausteet – varo härskiä väärennöstä!Tiesitkö? Selkeä merkki siitä, että mauste on jo vanhentunutta – näin maustepurkeille ja -pusseille ei missään nimessä kannata tehdäMeiran asiantuntija paljastaa, mistä tunnistaa "huijauspippurin" – tätä et tiennyt halpismausteista: "Näyttää edelleen pippurilta, mutta..."Ostatko mausteseoksia kaupasta? Kannattaisi tarkistaa yksi seikka: "Oleellisin asia, mikäli haluaa välttyä ikäviltä yllätyksiltä"Tiesitkö tämän kanelista? Aineenvaihdunnan kiihdyttäjässä on omat riskinsä Kurkista maustekaappiisi – et kai vain ole sortunut virheeseen, joka pilaa ruokasi?
MausteetRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Mausteet
  • 23.9.17:17
    Ruoka

    Tiesitkö tätä ketsuppikikkaa? Viimeisetkin tipat pullosta ulos

  • 27.6.07:46
    Ruoka

    Mitä on misotahna?

  • 7.6.09:43
    Ruoka

    Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssa

  • 6.6.17:31
    Ruoka

    Mitä eroa on kuminalla ja juustokuminalla?

  • 22.5.07:43
    Ruoka

    Käytätkö sinäkin suola- ja pippurimyllyä väärin?