Ostatko mausteseoksia kaupasta? Kannattaisi tarkistaa yksi seikka: "Oleellisin asia, mikäli haluaa välttyä ikäviltä yllätyksiltä"

mausteet
Shutterstock

Jos ostat kaupasta valmiita mausteseoksia, kiinnitä huomiota yhteen seikkaan: epäilyttävän halpa hinta voi paljastaa jotain purkin sisällöstä. 

Videolla ohje helppoon pekonisuolaan!

Mausteyhtiö Meiran teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 89 prosenttia suomalaisista haluaisi lisätä maustamista ruoanlaitossaan. Tutkimuksen perusteella mausteiden tärkein valintakriteeri kaupan hyllyllä on tuttu ja turvallinen tuotemerkki. Myös hinnalla sekä ruoan reseptiikalla on suomalaisille huomattava merkitys.

Moni suomalainen ostaa perusmausteiden lisäksi kaappiinsa myös ruoanlaittoa helpottavia mausteseoksia. Parhaat mausteseokset saa useimmiten niin, että sekoittelee ne itse valmiista laadukkaista mausteista ja yrteistä. Jos päättää ostaa kaupasta valmiin mausteseoksen, olisi hyvä kiinnittää huomiota yhteen seikkaan. Meiran hankintapäällikkö Aija Pohjanen muistuttaa, että halpa hinta voi kieliä purkin sisällöstä. 

– Ikävä kyllä, on hyvin normaalia, että mausteseoksissa suolan ja sokerin osuus on jopa 70 prosenttia, joka luonnollisesti laskee merkittävästi tuotteen hintaa. Tämä ikävä kyllä myös muuttaa mausteseoksen makua ja kuluttajan on helppo tehdä maustamisvirheitä ja ylisuolata ruokaa näillä seoksilla. 

Suolaa ja sokeria helppo lisätä ruokaan, mutta vaikea saada pois

Pohjanen muistuttaa, että aidoista mausteista ja yrteistä tehdyt seokset ovat toki hinnaltaan kalliimpia, mutta niiden maku on myös aivan erilainen kuin suola-mausteseoksilla. Aitoja mausteita sisältävillä mausteseoksilla saa ruokaan enemmän makua vähemmällä määrällä. 

– Tuoreuden lisäksi tämä on yksi oleellisin asia, joka kannattaa kotikeittiöissä tarkistaa, mikäli haluaa välttyä ikäviltä yllätyksiltä ruokaa laittaessa. Suolaa ja sokeria on kuitenkin hyvin helppo lisätä ruokaan, mutta niiden pois saaminen ruoasta on jo merkittävästi vaikeampaa. 

Suolaton ruoka ei mausteasiantuntijan mukaan tarkoita mautonta – päinvastoin! Mauste ilman lisättyä suolaa korostaa luonnollisella ja voimakkaammalla tavalla ruoan ominaismakua.

– Toisin sanoen saat vähemmällä aikaan enemmän.

MTV Uutisten Makuja.fi -ruokasivuston uudessa juttusarjassa asiantuntijat kertovat vastauksen suomalaisia askarruttaviin maustekysymyksiin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.