Mausteiden ja yrttien väärentämistä selvitettiin – oreganon seasta löytyi jotain ylimääräistä
Ruokavirasto kertoo Euroopan komission koordinoimasta hankkeesta, jossa selvitettiin yrttien ja mausteiden aitoutta. Selvisi, että lähes puolet oreganonäytteistä oli epäilyttäviä.
Euroopan komission koordinoimassa hankkeessa selvitettiin yrttien ja mausteiden aitoutta. Hankkeeseen osallistuivat 21 jäsenmaata, sekä Norja ja Sveitsi. Suomi ei osallistunut.
Hanke vahvisti aiempaa käsitystä siitä, että yrttien ja mausteiden väärentäminen on kohtalaisen yleinen ilmiö. Tulosten perusteella yrttien ja mausteiden viranomaisvalvontaa tehostetaankin.
Oreganon seassa oliivipuun lehtiä
Hankkeessa tutkittiin oreganoa, paprikaa ja chiliä, kurkumaa, pippuria, juustokuminaa ja sahramia. Jäsenvaltioista toimitettiin tutkittavaksi 1885 näytettä, joista 17 prosenttia eli 323 oli epäilyttäviä, oreganonäytteistä liki puolet. Oreganon seassa oli useimmiten runsain mitoin oliivipuun lehtiä.
Suomessa yrttejä ja mausteita niiden tuontivaiheessa valvoo Tulli. Tulli tutkii muun maussa kiellettyjä väriaineita, raskasmetalleja, mikrobiologisia ominaisuuksia ja säteilyttämistä.
– Tutkimme Tullissa mausteita jatkuvasti. Jos löydämme näytteistä väärennösepäilyihin viittaavia tuloksia, asia siirtyy valvontaosastollemme tutkintaan, kertoo Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio Ruokaviraston tiedotteessa.
Maahantuonnin jälkeen yrttejä ja mausteita valvovat kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset.
Hankkeen tulokset auttavat maustealalla toimivia yrityksiäkin parantamaan valmiuttaan torjua väärennöksiä.
Katso myös, kuinka onnistui minuutin maustevoi kauhukeittiön testissä:
Lähde: Ruokavirasto
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa