Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tämän kanelista? Aineenvaihdunnan kiihdyttäjässä on omat riskinsä

Kaneli on tuttu mauste, joka kuuluu erottamattomana osana moniin herkkuihin.
Kaneli on tuttu mauste, joka kuuluu erottamattomana osana moniin herkkuihin.Shutterstock
Julkaistu 03.09.2017 21:00

PETRA SUNDELL

Jos kanelipurkki tyhjenee tiuhaan tahtiin keittiössä, kannattaa syöntiä vähentää tai suunnata luontaistuotekauppoihin ostoksille.

Kaneli on yksi parhaimmista mausteista, se sopii erinomaisesti niin puuroon, kekseihin kuin jälkiruokiin. Joulun aikaan mauste on hittituote, ja kanelintuoksu täyttää keittiöt ja kahvilat. Kanelilla on todettu myös terveysvaikutuksia: Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, vähentää sydänsairauksien riskiä ja tasoittaa verenpainetta.

Kanelin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana: tiesitkö, että kaneliakin löytyy useita eri lajeja? Lajit eivät ole aivan samanlaisia, ja toista niistä on turvallisempi nauttia.

Kaksi kanelin eri lajia ovat ceylon ja kassia. Suomessa ja muualla Euroopassa myytävä kaneli on pääasiassa niin kutsuttua kassiakanelia (Cinnamomun cassia), joka on ceyloniin verrattuna paljon halvempaa ja voimakkaamman makuista. Ceylonkanelia (Cinnamomum zeylanicum) kasvatetaan Sri Lankassa, ja Suomessa sitä myydään esimerkiksi luontaistuotekaupoissa.

Terveellisempi ja turvallisempi vaihtoehto kaneleista on harvinaisempi ceylonkaneli. Tämä johtuu kanelin sisältämistä kumariinipitoisuuksista, jotka voivat olla vaarallisia maksalle kertoo Evira.

Kumariini on aromaattinen luonnosta löytyvä yhdiste, joka esiintyy monissa eri kasveissa. Elintarvikkeissa eniten sitä löytyy kanelista, mutta myös huomattavan pieninä pitoisuuksina sitä tavataan muissakin ruoka-aineissa kuten vihreässä teessä ja mustikoissa.

Cassiakanelissa kumariinia on huomattavasti enemmän kuin missään muussa ruoka-aineessa, yleensä noin 2-3 milligrammaa yhtä kaneligrammaa kohti. Kumariini on maksalle myrkyllinen aine, ja siksi kanelin päiväsaannille on annettu suositus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n toimesta. Suositus on 0,1 milligrammaa painokiloa kohden vuorokaudessa.

Erityisesti pienten lasten kohdalla kannattaa olla kanelin kohdalla tarkkana, sillä Eviran ohjeiden mukaan pienten lasten ei pitäisi nauttia kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Suositusten mukaan esimerkiksi 25 kiloinen lapsi saisi nauttia vain noin puolikkaan teelusikallisen eli 2,5 milligrammaa kanelia päivässä.

Kuitenkin Evira ja EFSA kertovat, ettei turvallisuuden kannalta ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi juuri joulun tienoilla viikon tai parin ajan.

Kanelia ei siis kannata täysin hylätä jouluisesta kokkailusta, vaikka juuri lasten kohdalla kannattaa olla tarkkana. Kovien kanelinystävien kannattaa kuitenkin ehkä vaihtaa ceylonkaneliin, sillä siinä voi olla jopa 18 kertaa vähemmän kumariinia. Ilmeisesti myös terveyshyödyt ovat tällä kanelilajikkeella tutkittuja.

Lähteet: The Daily Meal, Evira

***

Katso myös: onko sokeri vaarallista?

1:44Onko sokeri vaarallista, Hanna Partanen?

Lisää aiheesta:

Tätä et tiennyt kauppojen halpismausteista: "Näyttää edelleen pippurilta, mutta..."Meiran asiantuntija paljastaa, mistä tunnistaa "huijauspippurin" – tätä et tiennyt halpismausteista: "Näyttää edelleen pippurilta, mutta..."8 tuttua ruokaa, jotka voivat aiheuttaa hengenvaaran – näitä ei missään nimessä kannata syödä liikaa!Kaupan kaneleissa hurjia eroja – Kuluttajan testissä paljastui hurja yllätys: Lidlin mausteessa lähes 2 prosenttia hiekkaa!Tiesitkö? Näitä terveellisiä ruoka ei pitäisi syödä liikaa – voi olla negatiivisia vaikutuksia niin vatsalle kuin ihollekinNäitä terveellisinä pidettyjä ruokia tulisi nauttia kohtuudella – voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia!
MausteetTerveysMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Mausteet
  • 23.9.17:17
    Ruoka

    Tiesitkö tätä ketsuppikikkaa? Viimeisetkin tipat pullosta ulos

  • 27.6.07:46
    Ruoka

    Mitä on misotahna?

  • 7.6.09:43
    Ruoka

    Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssa

  • 6.6.17:31
    Ruoka

    Mitä eroa on kuminalla ja juustokuminalla?

  • 22.5.07:43
    Ruoka

    Käytätkö sinäkin suola- ja pippurimyllyä väärin?