Tiesitkö tämän kanelista? Aineenvaihdunnan kiihdyttäjässä on omat riskinsä

kaneli
Kaneli on tuttu mauste, joka kuuluu erottamattomana osana moniin herkkuihin. Shutterstock

Jos kanelipurkki tyhjenee tiuhaan tahtiin keittiössä, kannattaa syöntiä vähentää tai suunnata luontaistuotekauppoihin ostoksille.

Kaneli on yksi parhaimmista mausteista, se sopii erinomaisesti niin puuroon, kekseihin kuin jälkiruokiin. Joulun aikaan mauste on hittituote, ja kanelintuoksu täyttää keittiöt ja kahvilat. Kanelilla on todettu myös terveysvaikutuksia: Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, vähentää sydänsairauksien riskiä ja tasoittaa verenpainetta.

Kanelin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana: tiesitkö, että kaneliakin löytyy useita eri lajeja? Lajit eivät ole aivan samanlaisia, ja toista niistä on turvallisempi nauttia.

Kaksi kanelin eri lajia ovat ceylon ja kassia. Suomessa ja muualla Euroopassa myytävä kaneli on pääasiassa niin kutsuttua kassiakanelia (Cinnamomun cassia), joka on ceyloniin verrattuna paljon halvempaa ja voimakkaamman makuista. Ceylonkanelia (Cinnamomum zeylanicum) kasvatetaan Sri Lankassa, ja Suomessa sitä myydään esimerkiksi luontaistuotekaupoissa.

Terveellisempi ja turvallisempi vaihtoehto kaneleista on harvinaisempi ceylonkaneli. Tämä johtuu kanelin sisältämistä kumariinipitoisuuksista, jotka voivat olla vaarallisia maksalle kertoo Evira.

Kumariini on aromaattinen luonnosta löytyvä yhdiste, joka esiintyy monissa eri kasveissa. Elintarvikkeissa eniten sitä löytyy kanelista, mutta myös huomattavan pieninä pitoisuuksina sitä tavataan muissakin ruoka-aineissa kuten vihreässä teessä ja mustikoissa.

Cassiakanelissa kumariinia on huomattavasti enemmän kuin missään muussa ruoka-aineessa, yleensä noin 2-3 milligrammaa yhtä kaneligrammaa kohti. Kumariini on maksalle myrkyllinen aine, ja siksi kanelin päiväsaannille on annettu suositus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n toimesta. Suositus on 0,1 milligrammaa painokiloa kohden vuorokaudessa.

Erityisesti pienten lasten kohdalla kannattaa olla kanelin kohdalla tarkkana, sillä Eviran ohjeiden mukaan pienten lasten ei pitäisi nauttia kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Suositusten mukaan esimerkiksi 25 kiloinen lapsi saisi nauttia vain noin puolikkaan teelusikallisen eli 2,5 milligrammaa kanelia päivässä.

Kuitenkin Evira ja EFSA kertovat, ettei turvallisuuden kannalta ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi juuri joulun tienoilla viikon tai parin ajan.

Kanelia ei siis kannata täysin hylätä jouluisesta kokkailusta, vaikka juuri lasten kohdalla kannattaa olla tarkkana. Kovien kanelinystävien kannattaa kuitenkin ehkä vaihtaa ceylonkaneliin, sillä siinä voi olla jopa 18 kertaa vähemmän kumariinia. Ilmeisesti myös terveyshyödyt ovat tällä kanelilajikkeella tutkittuja.

***

Katso myös: onko sokeri vaarallista?

Onko sokeri vaarallista, Hanna Partanen? 1:44

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat