Kurkista maustekaappiisi – et kai vain ole sortunut virheeseen, joka pilaa ruokasi?

Maustaminen on kokonaisuus, jossa aromit tukevat toisiaan. Aina ei ole kokista kiinni, jos ruoka jää maultaan vaisuksi – syy saattaa olla vanhentuneissa mausteissa.

– Tammikuussa tehty kuluttajatutkimuksemme paljasti, että 20 posenttia suomalaisista pitää yli viisi tai jopa kymmenen vuotta vanhoja mausteita kaapissaan, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Johanna Martikainen Meiralta.

"Oikein ja väärin säilytetyn mausteen välillä on yleensä huomattava ero"

Kuivamausteet eivät säilytä aromejaan ikuisesti: kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettynä hyvinä noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet noin kolme vuotta ja kaikkein aromaattisimmat mausteet vain kaksi. Jos pakkauksia availee usein tai ripottelee mausteita purkista suoraan höyryävään kattilaan, on säilyvyysaika vielä lyhyempi mausteesta riippuen.

– Oikein ja väärin säilytetyn mausteen välillä on yleensä huomattava ero. Sen havaitsee helposti jo omilla aisteilla, jos vertaa vanhaa maustetta uuteen: maku ei ole enää entisensä ja tuoksu voi olla väljähtänyt. Myös mausteen värin voi huomata haalistuneen, Meiran kehitysasiantuntija Markus Kotiranta opastaa.

Mausteesta jää jäljelle pelkkää kuitua

Mausteiden maku piilee niiden aromaattisissa öljyissä. Kun nämä yhdisteet ajan kuluessa haihtuvat mausteesta, jäljelle ei jää juurikaan makua – vain pelkkää kuitua.

Mausteen aromin ja väriä tuovien luontaisten yhdisteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Kokonaiset mausteet kestävät laadukkaina pidempään kuin jauhetut, sillä niissä on suurempi pinta-ala ja jauhaminen ja murskaaminen vapauttaa esimerkiksi hapettumiselle herkät yhdisteet ilmalle alttiiksi. Rasvapitoiset mausteet, kuten kumina, muskottipähkinä ja korianterinsiemen, vanhenevat nopeammin kuin muut.

Lähde: Meira

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.