Keskiajan loppupuolen varakkaat eurooppalaiset himoitsivat mausteita, jotka olivat yksi tärkeimmistä motiiveista löytöretkeilyn alkamiselle. Suomalaiseen joulupöytäänkin on vuosien saatossa juurtunut moni kaukomaiden mauste. Laatumausteiden myyjä paljastaa oman joulusesongin suosikkinsa.
Nykyään lähes jokaisen pienemmänkin marketin perusvalikoimiin kuuluvat muun muassa kumina, kaneli, muskottipähkinä, ja vanilja – jopa maailman kalleimpana mausteena pidetty sahrami.
Laatumausteisiin erikoistunutta Mauste.fi -verkkokauppaa, sekä kivijalkamyymälää pyörittävä helsinkiläinen yrittäjä Tuomo Ahokanto kertoo, että suomalaistenkin maustetietämys, sekä maku kehittyvät koko ajan ja meilläkin uskalletaan kokeilla uusia erikoisiakin mausteita.
– Fermentoitu mustapapu on sellainen, joita kanta-asiakkaat ostavat meiltä tällä hetkellä. Meillä on asiakkaina nuorista vanhempiin ihmisiin, että kyllä mausteet kiinnostavat, Ahokanto kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa tämän hetken hittituotteista.
Lue myös: Et kai avaa maustepussia näin? Niksi mullistaa purkkien täytön
Joulunajan suosikkimausteet
Joulutunnelmaan pääsee viimeistään oikeiden mausteiden avulla. Joulusesongin perusmausteisiin kuuluvat esimerkiksi vaniljatanko, muskottipähkinä, tähtianis, kardemumma, kaneli, sekä sahrami.
Mausteyrittäjän oma suosikki joulun mausteista on vanilja tai ehkä hieman vähemmän tunnettu tonkapapu, jonka voimakas maku muistuttaa makean vaniljan lisäksi mantelia ja karvasmantelia – jopa marsipaania.


