Tiesitkö? Selkeä merkki siitä, että mauste on jo vanhentunutta – näin maustepurkeille ja -pusseille ei missään nimessä kannata tehdä

1:01 Kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen

Mausteasiantuntijat kertovat, mistä tunnistaa vanhentuneen mausteen.

Videolla: Maustepurkeissa on piilo-ominaisuus, joka on jäänyt monilta huomaamatta – tarkista omasi!

Suurin osa on varmasti joskus törmännyt keittiökaapissaan maustepurkkiin, jonka parasta ennen -päiväys on umpeutunut jo aikapäiviä sitten. Mutta menevätkö mausteet todellisuudessa miksikään, vaikka ne olisivat jo vuosia vanhoja? Mausteasiantuntijat kertovat.

Halpismauste voi olla jo valmiiksi "vanhaa"

Mausteiden säilyvyys riippuu niiden säilytystavasta ja -paikasta sekä maustetyypistä. Säilyvyyskello alkaa itse asiassa tikittää jo kauan ennen kuin mauste on edes päätynyt ruokakauppasi hyllyyn, sanoo maustetuottaja Burlap & Barrelin perustaja Ethan FrischInsider-sivustolle.

– Mausteilla voi kestää useita vuosia päästä maatilalta supermarkettihyllylle, joten maut ovat jo haalistuneet ennen kuin edes avaat purkin. Tämän lisäksi hidas toimitusketju, huonot varastointiolosuhteet ja kokonaisten mausteiden jauhaminen jauheeksi aiheuttavat makujen haalistumisen ajan myötä.

Meiran hankintäpäällikkö Aija Pohjanen kertoi MTV:lle joulukuussa, että hinta kertoo yleensä mausteen alkuperästä, tuoreudesta, laadusta ja aitoudesta.

– Halvalla ja kalliilla tuotteella on hyvin suuri ero, joka on myös helposti kenen tahansa maistettavissa. Esimerkkisi halvempi kokonainen pippuri voi olla niin sanottua loppuun käytettyä pippuria, jolloin pippurista on ensin uutettu pois kaikki öljyt teollisuuskäyttöön. Tämän seurauksena pippuri näyttää edelleen pippurilta, mutta se ei maistu enää miltään. Tuore kokonainen pippuri on luonnollisesti kalliimpaa, mutta samalla myös hyvin aromaattista, Pohjanen selventää.

Mausteiden vanheneminen: Näin tunnistat, onko mauste jo vanhentunutta

Mistä sitten voi tunnistaa vanhentuneen mausteen omassa maustekaapissaan? Parasta ennen -päiväys on hyvä indikaattori, mutta myös aistinvaraiseen tulkintaan on hyvä nojautua.  Selkeä merkki vanhentumisesta on esimerkiksi mausteen värin vaaleneminen. 

– Mausteen maku laimenee merkittävästi ajan saatossa ja tämän lisäksi mausteen väri alkaa vaalenemaan, kun mauste vanhenee. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi paprikat ja chilit, joista tulee selkeästi vaaleamman punaisia, kun mauste vanhenee, Pohjanen sanoo. 

Maun osalta vanhenemisen ero on myös Pohjasen mukaan helposti havaittavissa. Mausteiden maku piilee nimittäin niiden aromaattisissa öljyissä, jotka ajan kuluessa haihtuvat.

– Kardemumma, pippurit, paprikat, chilit, inkiväärit ja niin edelleen menettävät makunsa helposti.

Älä koskaan tee näin mausteille! Väärä säilytystapa pilaa mausteet

Jos haluat, että ostamasi mausteet säilyvät parasta ennen -päiväykseen saakka, kiinnitä huomiota näihin seikkoihin:

  • Mausteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Mausteita ei tule säilyttää lieden ja liesituulettimen läheisyydessä, sillä siinä ne altistuvat lämmölle ja höyrylle ja vanhenevat nopeasti.
  • Mausteiden paras säilytyspaikka on kuivassa ja viileässä, suojassa auringonvalolta. Mausteita voi säilyttää samassa lämpötilassa, kunhan lämpötila on tasaisen viileä noin 20-22 astetta.
  • Yleensä rasvapitoisia tuotteita kannattaa säilyttää viileämmässä, mutta enemmän tämä koskee esimerkiksi pähkinöitä, joita kannattaisi säilyttää kylmemmissä oloissa kuin muita kuivaelintarvikkeita.
  • Maustepussit voi säilyttää laatikossa, viitseliäs järkkää ne aakkosjärjestykseen ja oikean maustepussin etsiminen on sen jälkeen lastenleikkiä. Tiivis lasiastia toimii sekin. Voit merkata purkkien kansiin teipillä sisällön, merkkaa silloin myös mausteen säilyvyyden eräpäivä. Järjestettynä mausteet löytyvät helposti ja arjen kokkailu helpottuu.

Lähteet: Meira, Insider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja