Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tässäkö ratkaisu maailman ruokaongelmiin? Suomalaisyritys valmistaa proteiinia ilmasta: ”On pakko keksiä jotain”

15:23Ruokaa laboratoriosta
Julkaistu 22.03.2019 13:47

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tulevaisuudessa ruoka-aineiden valmistusmenetelmät tulevat osin muuttumaan perinteisestä peltoviljelystä laboratorioihin. Huomenta Suomen lähetyksessä aiheesta keskustelemassa VTT Elintarvikeratkaisujen tutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund ja Solarfoodsin teknologiajohtaja Juha-Pekka Pitkänen.

Se, etä ruokaproteiinia voidaan tuottaa ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla, kuulostaa tieteiselokuvalta, mutta on täyttä totta. 

Espoolainen Solarfoods on jo käynnistänyt koetuotannon ruokaproteiinin tuottamiseen, ja suunnittelee tehtaan avaamista muutaman vuoden päähän. Ensimmäisen tehtaan arvioidaan tuottavan noin miljoona kiloa proteiinia vuodessa.

– Planeetan rajat alkavat selvästi tulla vastaan ja on pakko keksiä jotain, Solarfoodsin teknologiajohtaja Juha-Pekka Pitkänen kertoo.

Ruoantuotanto turvallisempaa laboratoriossa

Asiantuntija halua muistuttaa, että laboratoriossa tuotettu ruoka ei pelkästään ratkaise ongelmia, mutta sillä on tulevaisuuden ruoantuotannossa tärkeä rooli. 

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että ne eivät pelasta maailmaa vaan se, että pystyisimme vähentämään lihan kulutusta ja löytämään uusia korvaavia tuotteita eläinperäisille raaka-aineille, VTT Elintarvikeratkaisujen tutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund toteaa. 

Solar Foods, proteiini, tuote
Päästöttömästi valmistettua ruokaproteiinia voidaan käyttää vaikkapa lisukkeena smoothieissa.MTV

Monille saattaa aiheesta puhuttaessa nousta mieleen huoli siitä, kuinka turvallista ruoantuotanto on, ja millaisia terveysvaikutuksia laboratoriossa tuotetulla ruoalla oikein on ihmiselimistölle.

– Ruokaa on jopa turvallisempaa tuottaa suljetussa tehdasmaisessa ympäristössä, Nordlund toteaa ja lisää, että raskasmetallit päätyvät ruokaan pääasiassa maaperästä ja ilmasta. Laboratoriossa tätä vaaraa ei ole. 

Miltä laboratoriossa tuotetta ruoka oikein näyttää ja kuinka sitä voidaan hyödyntää jokapäiväisessä ruokavaliossa. Katso koko haastattelu artikkelin alusta löytyvältä videolta. 

Lisää aiheesta:

Ilmasta ruokaa valmistava tehdas valmistuu pian Vantaalle Biotekniikkaa, sateliitteja ja proteiinia ilmasta – näin suomalaiset startup-yritykset mullistavat ruokateknologiaaUskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaaUusi tapa tuottaa ruokaa on kuin tieteiselokuvasta! Ravintoa ilmasta tuottava espoolaisyritys tarjoaa ratkaisua maailman ruokapulaanTässäkö ovat tulevaisuuden ilmastoteot? Hiilidioksidista kännykänkuoret tai proteiinia – "Tarvitaan tällaisia radikaalimpia innovaatioita"Onko sci-fi leffojen maailma jo täällä? Espoolainen yritys valmistaa ruokaa ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla! – "Sitä voi olla lisukkeena leivässä tai jugurtissa"
RuokaHuomenta SuomiRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • to08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan