Tässäkö ratkaisu maailman ruokaongelmiin? Suomalaisyritys valmistaa proteiinia ilmasta: ”On pakko keksiä jotain”

Ruokaa laboratoriosta 15:23 Ruokaa laboratoriosta

Tulevaisuudessa ruoka-aineiden valmistusmenetelmät tulevat osin muuttumaan perinteisestä peltoviljelystä laboratorioihin. Huomenta Suomen lähetyksessä aiheesta keskustelemassa VTT Elintarvikeratkaisujen tutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund ja Solarfoodsin teknologiajohtaja Juha-Pekka Pitkänen.

Se, etä ruokaproteiinia voidaan tuottaa ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla, kuulostaa tieteiselokuvalta, mutta on täyttä totta. 

Espoolainen Solarfoods on jo käynnistänyt koetuotannon ruokaproteiinin tuottamiseen, ja suunnittelee tehtaan avaamista muutaman vuoden päähän. Ensimmäisen tehtaan arvioidaan tuottavan noin miljoona kiloa proteiinia vuodessa.

– Planeetan rajat alkavat selvästi tulla vastaan ja on pakko keksiä jotain, Solarfoodsin teknologiajohtaja Juha-Pekka Pitkänen kertoo.

Ruoantuotanto turvallisempaa laboratoriossa

Asiantuntija halua muistuttaa, että laboratoriossa tuotettu ruoka ei pelkästään ratkaise ongelmia, mutta sillä on tulevaisuuden ruoantuotannossa tärkeä rooli. 

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että ne eivät pelasta maailmaa vaan se, että pystyisimme vähentämään lihan kulutusta ja löytämään uusia korvaavia tuotteita eläinperäisille raaka-aineille, VTT Elintarvikeratkaisujen tutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund toteaa. 

Monille saattaa aiheesta puhuttaessa nousta mieleen huoli siitä, kuinka turvallista ruoantuotanto on, ja millaisia terveysvaikutuksia laboratoriossa tuotetulla ruoalla oikein on ihmiselimistölle.

– Ruokaa on jopa turvallisempaa tuottaa suljetussa tehdasmaisessa ympäristössä, Nordlund toteaa ja lisää, että raskasmetallit päätyvät ruokaan pääasiassa maaperästä ja ilmasta. Laboratoriossa tätä vaaraa ei ole. 

Miltä laboratoriossa tuotetta ruoka oikein näyttää ja kuinka sitä voidaan hyödyntää jokapäiväisessä ruokavaliossa. Katso koko haastattelu artikkelin alusta löytyvältä videolta. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja