Suomalaisyrityksen kehittämä ennennäkemätön proteiini voitti Nasan avaruusruokakilpailun. Millaista on ilmasta valmistettava ruoka, jota syödään pian niin maan päällä kuin avaruudessakin?
Millaista syöminen on avaruudessa? Miksei siellä voi syödä leipää? Katso videolta Solar Foodsin Pasi Vainikan sekä tohtorikoulutettava Daniel Rotkon haastattelu.
MTV Uutiset kertoi jo kesällä 2020 espoolaisesta startup-yrityksestä, joka valmistaa ruokaa ennennäkemättömällä tavalla ilmasta. Ruoan tuottamiseen ei siis tarvita lainkaan maataloutta, eläimiä tai kasvia, vaan yrityksen valmistamaa Solein-proteiinia syntyy ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla Solar Foods Oy:n toimitusjohtaja Pasi Vainikka vertasi MTV Uutisten haastattelussa prosessia viinin valmistukseen.
– Käytämme Suomen luonnosta löytynyttä mikrobia, joka on käymisastiassa, mutta sille ei syötetä sokeria vaan pieniä kuplia hiilidioksidia ja vetyä. Hiilidioksidin otamme ilmasta ja vetyä tehdään ilmasta kaapatusta vedestä sähköenergian avulla, Vainikka kertoi kesällä 2020.
Suomalainen innovaatio voitti Nasan avaruusruokakilpailun
Tuolloin espoolaisyrityksen tavoitteena oli vallata maailmanmarkkinat ja tarjota ratkaisua niin ilmastokriisiin kuin ruokapulaankin. Nyt Solar Foods saikin mullistavia uutisia, sillä yritys valittiin juuri Nasan avaruusruokakilpailun voittajaksi itse Martha Stewartin toimesta.
