Uskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaa

9:24 Maailmankuulu keittokirjailija Martha Stewart valitsi suomalaisyrityksen kehittämään ruokaa astronauteille

Suomalaisyrityksen kehittämä ennennäkemätön proteiini voitti Nasan avaruusruokakilpailun. Millaista on ilmasta valmistettava ruoka, jota syödään pian niin maan päällä kuin avaruudessakin? 

Millaista syöminen on avaruudessa? Miksei siellä voi syödä leipää? Katso videolta Solar Foodsin Pasi Vainikan sekä tohtorikoulutettava Daniel Rotkon haastattelu.

MTV Uutiset kertoi jo kesällä 2020 espoolaisesta startup-yrityksestä, joka valmistaa ruokaa ennennäkemättömällä tavalla ilmasta. Ruoan tuottamiseen ei siis tarvita lainkaan maataloutta, eläimiä tai kasvia, vaan yrityksen valmistamaa Solein-proteiinia syntyy ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla Solar Foods Oy:n toimitusjohtaja Pasi Vainikka vertasi MTV Uutisten haastattelussa prosessia viinin valmistukseen. 

– Käytämme Suomen luonnosta löytynyttä mikrobia, joka on käymisastiassa, mutta sille ei syötetä sokeria vaan pieniä kuplia hiilidioksidia ja vetyä. Hiilidioksidin otamme ilmasta ja vetyä tehdään ilmasta kaapatusta vedestä sähköenergian avulla, Vainikka kertoi kesällä 2020.

Suomalainen innovaatio voitti Nasan avaruusruokakilpailun

Tuolloin espoolaisyrityksen tavoitteena oli vallata maailmanmarkkinat ja tarjota ratkaisua niin ilmastokriisiin kuin ruokapulaankin. Nyt Solar Foods saikin mullistavia uutisia, sillä yritys valittiin juuri Nasan avaruusruokakilpailun voittajaksi itse Martha Stewartin toimesta. 

Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka vieraili maanantaina MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa ja kertoi perustelut kilpailuvoitolle.

– Pystymme tekemään ruokaa hyvin minimaalisista raaka-aineista. Lisäksi se voidaan pakata pieneen tilaan. Ravitsemuksen puolesta siinä on oikeastaan kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Ehkä vähän liikaakin proteiinia, Vainikka summasi.

Kun puhutaan avaruusmatkailusta, Solein-proteiinin valmistusmenetelmässä on myös yksi oleellinen etu. 

– Kun lähdetään pitkille avaruusmatkoille, niin säteily yksi ongelma. Tämä tuotanto tapahtuu bioreaktiorissa, joka on käytännössä astia täynnä vettä, ja vesi on hyvä suoja säteilylle.

Elintarviketeollisuuden "uusi vehnä"

Sellaisenaan Solein-proteiini on käytännössä keltaista jauhetta, joka saa värinsä beetakaroteenista. Vainikan mukaan tuote on ravitsemuksellisesti jossain kuivatun lihan, kuivatun soijan ja kuivatun porkkanan välimaastossa.

– Se on tavanomaista, luonnollista ruokaa. Siinä ei ole mitään erikoista tai keinotekoista. Kyseessä on luonnollinen mikrobi, jota ehkä hieman epätavallisella tavalla kasvatetaan.

Solein-proteiinia ei ole tarkoitus tuoda markkinoille sellaisenaan. Kun tuote tulee maan päällä myyntiin, on siitä Vainikan mukaan tarkoitus tehdä ”uusi vehnä”, joka ilmestyy ruokajärjestelmään, mutta häviää ruokatuotteeseen.

– Vehnäjauhojakin ostetaan ja nautitaan, mutta ei niitä sellaisenaan syödä, Vainikka vertaa.

Proteiinista voi valmistaa vaikka juustonkaltaista tuotetta, jota voi paistaa.

– Emme tähtää mihinkään yksittäiseen, kuten maitoon tai juustoon tai lihaan, vaan meidän raaka-aineemme voi toimia kaikissa niissä hyvin monipuolisesti. Olemme kehitelleet noin 20 erilaista kuluttajatuotetta lähtien aamupala-aineksista erilaisiin meijerituotteisiin ja lihan korvikkeisiin, Vainikka kertoi jo kesällä 2020.

"Ruoan tulevaisuus on tässä ja nyt"

Solar Foods aloittaa vielä tänä vuonna tuotantolaitoksen rakentamisen Vantaalle. Yritys arvioi, että kaupallisen Solein-proteiinin tuotanto alkaa vuonna 2023.

– Olemme nyt elintarvikejärjestelmän kanssa samanlaisessa risteyksessä kuin 1980-luvun puolivälissä tieto- ja viestintätekniikan kanssa. Ruoan tulevaisuus on tässä ja nyt. Tarvitsemme kestävämpiä tapoja ruokkia maailmaa, Vainikka kertoi yrityksen tiedotteessa lokakuussa ja jatkoi:

 – Ihmiskunta on nähnyt elintarvikevallankumouksia ensimmäisten metsästäjä-keräilijöiden ajoista nykypäivän kestämättömään teollisuusjärjestelmään asti. Ruokatuotannon perusteet ovat kuitenkin aina pysyneet ennallaan. Olemme nyt keskellä neljättä maatalouden vallankumousta, joka vihdoin muuttaa perusasiat, ja Solein on osa sitä. Ensimmäinen tehtaamme tulee olemaan edelläkävijä maailman kestävimmän proteiinin valtaamisessa, hän korosti.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja