Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ilmasta ruokaa valmistava tehdas valmistuu pian Vantaalle

2:14Ruokaa ilmasta valmistava tehdas valmistuu pian VantaalleRuokaa ilmasta valmistava tehdas valmistuu pian Vantaalle.
Julkaistu 30.10.2023 07:02
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Ruokaa ilmasta valmistava tehdas on valmistumassa Vantaalle. 

Teknologiayhtiö Solar Foods on kehittänyt tavan tuottaa runsaasti ravinteita sisältävää Solein-proteiinia ilmasta ja sähköstä. Ruuantuotantoon ei siis tarvita enää tuotantoeläimiä tai edes maataloutta. Uusi tehdas tuottaa vuodessa 120 tonnia proteiinia, jolla voidaan korvata esimerkiksi maitoa, lihaa tai kananmunia.

Rakennustyöt ovat vielä käynnissä Vantaalla, mutta helmikuusta alkaen Solar Foodsin uudella tehtaalla tuotetaan ruokaa ilmasta ja sähköstä. Prosessi muistuttaa viinin valmistusta. Proteiinia saadaan, kun mikrobeja ruokitaan hiilidioksidilla ja vedyllä. Vety tehdään ilmasta kaapatusta vedestä sähköenergian avulla. Laitos tuottaa vuodessa 120 tonnia Soleiniksi nimettyä proteiinia.

– 120 tonnia proteiinia vastaa noin viittä miljoonaa ateriaa, jos ajatellaan, että yhteen ateriaan tarvitaan noin 20 grammaa proteiinia, laskee Solar Foods Oy:n toimitusjohtaja Pasi Vainikka.

Solar Foods, tehdas, sisäkuva
Solar Foodsin uusi tehdas aloittaa toimintansa Vantaalla helmikuussa.MTV

Solein korvaa eläinperäistä proteiinia

Proteiinilla voidaan korvata esimerkiksi maitoa, lihaa tai kananmunia. Sitä voi käyttää monenlaisissa tuotteissa: muun muassa jogurtissa, jäätelössä, pastassa tai lihan korvikkeissa.

– Mitä me yritämme tehdä on se, että Solein korvaa eläinperäistä ravintoa ja muodostaa niitä tuttuja rakenteita, joita ruoilta edellytetään. Ihmisen täytyy saada tuotantoeläimen tilalle vaihtoehtoinen konsepti ja eläimelle vaihtoehtoa me olemme täällä tekemässä, toteaa Vainikka.

Muutoksen tarve on ilmeinen, koska ruoantuotannon ympäristövaikutuksista noin 60 prosenttia aiheutuu tuotantoeläimistä, vaikka vain 18 prosenttia kulutetuista kaloreista saadaan eläinperäisistä tuotteista.

Keltainen proteiini on maultaan mieto.

– Soleinissa on hyvin neutraali maku, ehkä hieman kasvisliemimäinen, mieto. Siinä ei ole voimakkaita sivumakuja, joita pitäisi peittää. Avaamme uudelle tehtaalle ravintolan sen takia, että jokainen voi tulla maistamaan Soleinia, kertoo Vainikka.

Uuselintarvikelupia odotetaan ensi vuonna

Ennen kuin tuotteet pääsevät kaupan hyllylle tai ravintolaan, tarvitaan uuselintarvikelupa. Ensi kesänä yhtiö odottaa saavansa luvan Yhdysvalloissa ja sen jälkeen Euroopassa. Singaporessa lupa on jo saatu.

– Siellä on myynnissä suklaajäätelö, joka on otettu erinomaisesti vastaan. Tosin se on myynnissä vain yhden ravintolan kautta, mutta siellä se on myydyin jäätelö, huomauttaa Vainikka.

Uusi proteiini pystyy kilpailemaan myös hinnallaan, kun tuotanto siirtyy isoon mittakaavaan.

– Tämän tehtaan jälkeisissä täyden mittakaavan tehtaissa tuotantokustannuksista puolet on sähkölaskua. Tuotanto tulee sijoittumaan sinne, missä edullista sähköä ja vetyä on tarjolla. Tällä hetkellä isossa mittakaavassa tuotantokustannus on alle 10 euroa kilogrammalta. Me näemme, että tästä on mahdollista tehdä edullisin ja ympäristöystävällisin elintarvikeproteiini myös soijaa ja herneproteiinia vastaan, laskee Vainikka.

Solar Foods, uusi tehdasSolar Foodsin tehtaalla tuotetaan jatkossa 120 tonnia Solein-proteiinia vuodessa.MTV

Tuotannossa saadaan hiilidioksidi hyötykäyttöön

40 miljoonaa euroa maksaneella tehtaalla Solar Foods osoittaa, että Solein-proteiinin tuotanto on mahdollista kaupallisessa mittakaavassa. Seuraavaksi yhtiön on valittava, ryhtyykö se jatkossa raaka-aineen tuottajaksi vai lisenssien myyjäksi.

– Olemme tehtaan käynnistyttyä käännekohdassa. Meillä on mahdollisuus ryhtyä elintarvikeraaka-aineen valmistajaksi ja toimittajaksi. Se vaatii pääomia. Tai sitten me lisensoimme tätä teknologiaa niille yhtiöille, jotka haluavat tuottaa proteiinia itselleen, pohtii Vainikka.

Solar Foods tehtaineen on hyvä esimerkki vihreästä siirtymästä. Se on Suomen pisimmälle ehtinyt vetytalouden ja hiilidioksidin hyötykäytön hanke ja kuuluu myös EU:n vetytalouden kärkihankkeisiin.

– Me tuotamme tällä tehtaalla sähköstä vetyä ja käytämme sitä tuotannossa pääraaka-aineena. Auringonvalon ja sokerin sijasta solujen energianlähteenä on vety. Näin irtikytketään ruuantuotanto maataloudesta. Toinen pääraaka-aine on hiilidioksidi. Kasvit käyttävät hiilidioksidia ilmasta. Meidänkin organismi tekee niin, mutta me kuplitamme sen meidän reaktoriin kaasuna. Näin tämä liittyy vetytalouteen ja hiilidioksidin hyötykäyttöön, selittää Vainikka.

Solar Foodsin kehittämällä menetelmällä ruokaa voidaan tuottaa myös sellaisissa paikoissa, missä se ei muuten onnistuisi, esimerkiksi avaruudessa tai erämaassa. Ruuan tuottaminen ilmasta ja sähköstä on yksi ratkaisu maailman pahenevaan ruokapulaan.

Lue myös: Uskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaa

Katso myös: Mullistavan ravintoproteiinin kehittänyt Solar Foods oli kansainvälisen kiinnostuksen kohteena jo 2019

1:54Mullistavan ravintoproteiinin kehittänyt espoolainen startup-yritys Solar Foods on joutunut suuren kansainvälisen kiinnostuksen kohteeksiSolar Foods uutisissa vuonna 2019.

Lisää aiheesta:

Mikrobeista, ilmasta ja sähköstä proteiinia tekevä Solar Foods suunnittelee suurta tehdasta SuomeenSieniproteiinitehdas nousee Kirkkonummelle – yksi ylivoimainen etu kasviproteiineihin verrattunaBiotekniikkaa, sateliitteja ja proteiinia ilmasta – näin suomalaiset startup-yritykset mullistavat ruokateknologiaaUskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaaUusi tapa tuottaa ruokaa on kuin tieteiselokuvasta! Ravintoa ilmasta tuottava espoolaisyritys tarjoaa ratkaisua maailman ruokapulaanOnko sci-fi leffojen maailma jo täällä? Espoolainen yritys valmistaa ruokaa ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla! – "Sitä voi olla lisukkeena leivässä tai jugurtissa"
RuokaTiedeVantaaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • 09:42
    Ruokahävikki

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • Eilen18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • Eilen17:32
    Juusto

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • Eilen08:18
    Juusto

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?