Tässäkö ovat tulevaisuuden ilmastoteot? Hiilidioksidista kännykänkuoret tai proteiinia – "Tarvitaan tällaisia radikaalimpia innovaatioita"

Mitä ovat oikeasti vaikuttavat ilmastoteot? 8:13
Katso videolta, millaisia innovaatioita Suomessa on jo tehty!

Tulevaisuudessa hiilidioksidia voidaan hyödyntää raaka-aineeksi arkipäivän tuotteisiin, arvioi kemianteollisuuden asiantuntija Rasmus Pinomaa.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia innovaatioita Suomessa on jo tehty!

MTV:n Uutisaamussa vierailleen Pinomaan mukaan esimerkiksi kännykän kuoria voidaan tulevaisuudessa tulostaa ilmassa olevista raaka-aineista.

– Me pystytään hiilidioksidista tekemään sellaisia raaka-aineita, mitä nykypäivänä käytetään normaalisti arkiaskareisiin ja tuotteisiin.

Pinomaa korostaa, että suomalaisten pitäisi visioida enemmän, mitä kaikkea yritykset pystyisivät tekemään ilmaston hyväksi.

Proteiinia ilmasta

Keskustelussa mukana ollut Sitran johtaja Mari Pantsar nosti esiin suomalaisinnovaation, jossa proteiinia valmistetaan hiilidioksidista.

– Suomessa on tullut ihan mahtava innovaatio Solar Foods, joka ilman hiilidioksidista sähkön avulla tekee proteiinia, jota tavallaan tuotetaan siten, että ei tarvita peltoja ollenkaan.

– Sillä on globaalisti erittäin suuri potentiaali. Mehän tiedetään, että kun ilmasto kuumenee, niin ruoantuotannosta tulee hankalampaa eri puolilla maailmaa. Me tarvitaan tällaisia radikaalimpia innovaatioita.

Potentiaalia moniin innovaatioihin

Pantsarin mukaan Suomessa olisi potentiaalia kehittää uusia innovaatioita muun muassa energiantuotannossa, liikkumisessa ja maataloudessa.

– Meidän täytyy Suomeen luoda sellainen ympäristö, että uudet innovaatiot pääsevät nopeasti markkinoille, suomalaiset voivat kokeilla ja osallistua niiden kehittämiseen ja sen jälkeen lähdetään maailmalle hakemaan isoja päästövähennyksiä.

Pinomaa huomauttaa, että ilman osaamista on hankalaa kehittää uusia teknologioita.

– Sellainen asia, mistä harvoin puhutaan, on osaaminen. Me tarvitaan osaamista Suomessa. Meillä on erittäin hyvät olosuhteet testata ja kiihdyttää erilaisia teknologioita.

Lue myös:

    Uusimmat