Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
2:07Espoolainen yritys valmistaa ruokaa ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avullaMTV
Julkaistu 21.03.2019 18:24
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

pmakipetaja

Ruokaa voidaan tuottaa nappaamalla ilmasta hiilidioksidia ja vettä ja valmistamalla siitä proteiinia bakteerien ja aurinkosähkön avulla. Syötävää proteiinia saadaan siis aikaan ilman päästöjä ja samalla vähennetään ilmastonmuutosta kiihdyttävän hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Espoolainen startup-yritys Solar Foods on jo käynnistänyt koetuotannon ja suunnittelee tehtaan avaamista.

Ruokaproteiinia voi tuottaa ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla. Kuulostaa tieteisfantasialta, mutta on täyttä totta. Koelaitos on jo käynnissä salaisessa osoitteessa pääkaupunkiseudulla.

– Otetaan hiilidioksidia ja vettä ilmasta ja sitten meillä on tietty bakteeri, joka pystyy hyödyntämään hiilidioksidia ja energianlähteenä on sähköllä tehty vety. Hiilidioksidi ja vety ovat pääraaka-aineet, selittää Solar Foods Oy:n teknologiajohtaja Juha-Pekka Pitkänen.

Onko sci-fi leffojen maailma jo täällä? Espoolainen yritys valmistaa ruokaa ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla! – "Sitä voi olla lisukkeena leivässä tai jugurtissa"

Solar Foods, proteiini, laitteisto
Solar Foods Oy:n ruokaproteiinin tuotantoprosessi muistuttaa olutpanimoa.MTV

Ilmakehän hiilidioksidia hyödynnetään tuotannossa

Olutpanimoa muistuttavan prosessin lopputuotteena syntyy ruuaksi kelpaavaa proteiinia.

Idea kehitettiin jo 60-luvulla, kun mietittiin, miten astronauteille voisi tuottaa ruokaa avaruuslennolla. Nyt aika on parempi idean toteuttamiselle: ilmakehästä pitäisi saada pois hiilidioksidia ja maailman ruuantuotannon turvaaminen kaipaa kipeästi uusia ratkaisuja.

– Kun ihmisiä tulee lisää, maa-alat pitää käyttää hyödyllisemmin. Tämä on tärkeä lisä siihen, mitä nykyinen maatalous pystyy tuottamaan. Meidän on myös pakko kehittää teknologioita, jotka hyödyntävät ilmakehän hiilidioksidia. Tämä on yksi iso askel siihen suuntaan, pohtii Pitkänen.

Ruuantuotantoa ilman päästöjä vesistöihin tai ilmakehään

Suljetusta prosessista ei synny päästöjä vesistöihin eikä ilmakehään. Jos iso osa syömästämme proteiinista tuotettaisiin nappaamalla ilmasta hiilidioksidia, maanviljelyyn ja karjankasvatukseen tarvittaisiin vähemmän maata. Samalla vähenisivät myös maatalouden ravinnevalumat vesistöihin.

Tuotetun proteiinin käyttömahdollisuudet ovat monet.

– Mielikuvitus on rajana. Sitä voi olla lisukkeena leivässä tai jugurtissa tai smoothiessa, mutta miksei siitä voisi tehdä myös jauhelihaa korvaavaa pääproteiinilähdettä, miettii Pitkänen.

Solar Foods, proteiini, tuoteSolar Foods suunnittelee jo ensimmäistä ilmasta ruokaproteiinia valmistavaa tehdasta Suomeen.MTV

Ensimmäinen tehdas suunnitteilla

Ensimmäisen tehtaan arvioidaan valmistuvan 2-3 vuoden päästä. Yritys sai vastikään Ålandsbankenin Itämeriprojektilta 50 000 euron rahoituksen, joka käytetään tehtaan suunnitteluun. Tehtaan sijainti ei vielä ole selvillä, mutta se sijoittuu jonkun hiilidioksidia tuottavan laitoksen viereen. Ensimmäisen tehtaan arvioidaan tuottavan noin miljoona kiloa proteiinia vuodessa.

– Meidän ensimmäisen tehtaan tuotanto tulisi olemaan varmaan noin miljoona kiloa vuodessa. Se on prosentin luokkaa Suomen proteiinialijäämästä. Jos koko alijäämän haluaisi kattaa, se olisi käytännössä 100 semmoista reaktoria, laskee Pitkänen.

Solar Foods, proteiiniSolar Foods on jo valmistanut pieniä määriä ruokaproteiinia koelaitoksessaan.MTV

EU: lta saatava hyväksyntä uuselintarvikkeeksi

Samaan aikaan tehtaan suunnittelun kanssa yritys hakee EU: lta hyväksyntää uuselintarvikkeeksi.

– Koska kyseessä on uuselintarvike, on osoitettava, että tämä on turvallista ihmisravinnoksi. Siinä prosessissa EU:n elintarvikeviraston kanssa menee vähintään kaksi vuotta, arvioi Pitkänen.

Hinnaltaan uusi proteiini on kilpailukykyinen nykyisten proteiinien kanssa.

– On arvioitu, että ensimmäisessä tehtaassa tuote voisi olla samaa hintaluokkaa kuin nykyiset proteiinilisät eli samassa hintahaarukassa kuin herne- ja heraproteiini, uskoo Pitkänen.

Kun tuotanto kasvaa isompaan mittakaavaan, hinnassa pystytään kilpailemaan myös tuontisoijan kanssa.

Yhtiön tuotantomenetelmä perustuu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) tutkimushankkeisiin.

Lisää aiheesta:

Sieniproteiinitehdas nousee Kirkkonummelle – yksi ylivoimainen etu kasviproteiineihin verrattunaIlmasta ruokaa valmistava tehdas valmistuu pian Vantaalle Biotekniikkaa, sateliitteja ja proteiinia ilmasta – näin suomalaiset startup-yritykset mullistavat ruokateknologiaaUskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaaUusi tapa tuottaa ruokaa on kuin tieteiselokuvasta! Ravintoa ilmasta tuottava espoolaisyritys tarjoaa ratkaisua maailman ruokapulaanSuomalaistutkijat kehittivät mullistavan "ihmeruoan": Jopa 50 prosenttia proteiinia – "kaikki raaka-aineet saadaan käytännössä ilmasta"
KotimaaKeksinnötIlmastonmuutosTutkimustuloksetRuoka

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 20:16
    Räjähteet

    Rauman satamasta löytyi lentopommi – katso kuva tapahtumapaikalta

  • 17:26
    Kotimaa

    Ilmastonmuutos lisää paikalleen jämähtäneiden säätilojen riskiä Suomessa

  • 15:22
    Kotimaa

    Mies ja nainen kuolivat asuntoautoon Kuopiossa – nyt selvisi syy

  • 15:06
    Tekoäly

    Tutkimus: Tekoäly saa ihmiset yliarvioimaan älylliset kykynsä

  • 14:45
    Politiikka

    PS kieltää perheenjäsenen palkkaamisen avustajaksi ensi kaudella – Mäkelä: Sukulaisen palkkaaminen kyseenalaista