Tämä pasta on valtava hitti, mutta yllättävän moni mokaa sen valmistuksessa: "Joka kerta, kun joku laittaa kermaa…"

Pasta Carbonara
Osaatko tehdä pasta carbonaran oikein? Shutterstock

Arkiruokahitti-juttusarjassamme nostetaan esiin MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen parhaita arkiruokaohjeita. Koululaisten juuri startanneen kesäloman kunniaksi kokataan kaikkien rakastamaa pasta carbonaraa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen arkiruokahitti-juttusarjassa nostetaan esiin suomalaisten suosikkiohjeita Maikkarin reseptiarkistosta. Reseptien joukosta löytyy niin kotikeittiön klassikoita kuin uusia hittejäkin. Ota testiin esimerkiksi tämä Kari Aihisen nakkikeitto, perinteinen ja helppo kanaviillokki , puolessa tunnissa valmistuva paras kermainen kanakastike, tai Henri Alénin mahtava uunilohi.

Tällä kertaa arkiruokahitiksi nostetaan pastaruokien elävä legenda, pasta carbonara

Carbonaran oikea valmistustapa jakaa mielipiteet

Pasta carbonara lienee yksi maailman tunnetuimmista ja myös suosituimmista pastaruoista. Tämä italialaislähtöinen pastaruoka on tuttu niin ravintoloiden listoilta kuin kotikeittiöistäkin. Ruokalajin oikeaoppinen valmistustapa nousee kuitenkin aika ajoin puheenaiheeksi – varsinkin jos joku tunnettu keittiömestari julkaisee ”vääränlaisen” pasta carbonara -ohjeen. 

Pastamerkki Barilla selvitti jo vuonna 2018, että suurin osa kotikokeista sortuu yhteen kardinaalimokaan kyseisen ruokalajin kanssa. Iso osa kotikokeista lisää Barillan teettämän tutkimuksen mukaan carbonaran valmistuksessa joukkoon kermaa, jota ei perinteisestä italialaisesta reseptistä löydy lainkaan. Autenttisessa carbonarassa kananmunan keltuaiset ovat kerman sijaan täydellisen koostumuksen salaisuus.

Kermaa on lorauttanut carbonaraansa muun muassa maailmankuulu televisiokokki Martha Stewart. Marthan syksyllä 2021 julkaisemaa reseptiä kutsuttiiin sosiaalisessa mediassa pyhäinhäväistykseksi.

– Joka kerta, kun joku laittaa kermaa carbonaraan, yksi italialainen kuukahtaa jossain päin maailmaa, kuten keijut Peter Panissa, Instagramissa muun muassa veisteltiin Marthan reseptin kommenttikentässä.

Italialaiskokki Barbara Pollastrini on aiemmin muistuttanut, että aitoon carbonaraan kuuluisi pekonin sijaan laittaa guancialea, joka on porsaan poskesta valmistettua suolattua lihaa. Carbonarassa käytettävä juusto tulisi sen sijaan olla pecorino romanoa, ei parmesaania. 

Nappaa täydellinen ohje arkiruokahittiin: Pasta Carbonara – näin italialainen sen tekisi!

Katso myös: Henri Alénin superhelppo pasta: "Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…"

Henri Alénin superhelppo pasta: ”Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…” 2:48
Katso videolta Henri Alénin tärpit pastan keittämiseen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat