Tässä on ylivoimaisesti suosituin kouluruoka – top 10 -lista yllättää monet vanhemmat täysin: "Aikuiset eivät ole havahtuneet..."

1:47 Miltä kouluruoka nykyisin maistuu? Kävimme testaamassa

Suomalaislapset ja -aikuiset ovat keskenään eri linjoilla maistuvan kouluruoan suhteen, selviää Beanitin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Videolla: Miltä kouluruoka nykyään maistuu? Kävimme testaamassa asiaa vuonna 2018.

Minkä kouluruoan sinä arvelet olevan suomalaislasten ykkössuosikki? Ainakin top 10 -listaus tulee monelle yllätyksenä.

Kotimaisesta härkäpavusta elintarvikkeita valmistava Beanit teetti tutkimuksen liittyen aikuisten omiin kouluajan suosikkiruokiin sekä heidän käsityksiinsä 7–12-vuotiaiden lasten suosikeista. Beanitin teettämä kyselytutkimus toteutettiin Bilendin verkkopaneelissa heinäkuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1 000 25–75-vuotiasta suomalaista ympäri Suomen.

Valtakunnallista dataa lasten suosikkikouluruoista ei ole, mutta pääkaupunkiseudun oppilaiden kouluruokasuosikkeja on selvitetty vuosittain Palvelukeskus Helsingin toiveruokakyselyissä.

Aikuisten suosikki on makaronilaatikko – lasten lempparilistalta sitä ei enää löydy pääkaupunkiseudulla

Kyselytutkimuksen tulokset paljastavat, että aikuiset olettavat alakouluikäisten tykästyneen pitkälti samoihin kouluruokiin kuin he itse aikanaan. Aikuisten ylivoimainen kouluruokasuosikki on makaronilaatikko, jonka mainitsi 22 prosenttia kaikista vastaajista.

Suomalaisaikuisia pyydettiin kyselytutkimuksessa nimeämään yksi kouluruoka, jonka he ajattelet olevan nykypäivän suomalaisten lasten ykkössuosikkikouluruoka. Suosituin vastaus oli makaronilaatikko. Suosittuja ehdotuksia olivat myös pizza, kalapuikot, lihapullat, lasagne, pinaattiletut, makkarat / nakit, jauhelihakastike, pastaruoat sekä liharuoat.

Samaan tapaan 28 prosenttia kaikista vastaajista arveli, että makaronilaatikko on myös nykylasten ykkössuosikki. Tosiasiassa makaronilaatikko on päässyt kaikissa lasten Top 10 -toiveruoissa listalle mukaan viimeisten vuosien aikana vain kerran.

Sekä aikuisten omat kouluajan suosikit että heidän oletuksensa lasten nykyisistä suosikkikouluruoista poikkeavat nykyoppilaiden lempiruoista etenkin sen suhteen, kuinka monet niistä sisältävät lihaa.

"Aikuiset eivät ole havahtuneet ruokakulttuurin muutokseen"

Lasten Top 10 -suosikkikouluruoissa ei painotu punainen liha, mutta aikuisten kuvitelluissa suosikeissa punaista lihaa on jopa puolessa.

– Kyselyn perusteella on selvää, että aikuiset eivät ole havahtuneet ruokakulttuurin muutokseen. He olettavat omien suosikkiensa pitävän pintansa, ja osittain näin toki onkin, Beanitin tuotepäällikkö Noora Vilkki sanoo.

Vilkin mukaan nykylapset ja nuoret suhtautuvat kuitenkin ruokaan uudella tavalla.

– Siinä missä aikuisille ruoka voi olla arvolatautunutta, lapsille se on vain hyvää tai ei niin maistuvaa, riippumatta siitä onko ruoka lihaa vai kasvisruokaa.

Pääkaupunkiseudun toiveruokakyselyn suosikkiruokalistalla oli vuonna 2021 kolme kasvisruokaa. Vuonna 2019 ruokia oli listalla viisi. Tortillat quorn-kasvistäytteellä on tämän vuoden listan 4. toivotuin ruoka.

Kyselytutkimuksen perusteella aikuiset eivät ole osanneet arvioida tällaista kasvisruokien suosiota oikein. Kaikkiaan suomalaiset aikuiset kuvittelivat, että puolessa kouluruokasuosikeista on punaista lihaa, vaikka sitä on lasten vastausten mukaan viime vuosina ollut noin 2–3 ruoassa.

Kouluruokien top 10 Helsingissä 2021:

Kalapuikot ovat kouluruokien lempparilistauksessa ylivoimainen ykkönen. MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolla kerrottin vuonna 2019, että kalapuikoilla on suorastaan "kulttimaine". Kalapuikkoja syödään helsinkiläiskouluissa noin 46 000 kiloa vuosittain. Ne ovat monen lapsen suosikkikouluruoka myös muualla Suomessa.

1. Kalapuikot
2. Pinaattiohukaiset
3. Broilericurry
4. Tortillat quorn-kasvistäytteellä
5. Nakkikastike
6. Kebabkastike
7. Kalakeitto
8. Hernekeitto
9. Lihapyörykät
10. Tonnikala-pastavuoka

Lähde: Helsingin palvelukeskus 2021-2018. Valtakunnallista lasten suosikki-/toiveruokalistausta ei löydy. Miltton selvitti asiaa ELO-säätiöltä, joka vastaa muun muassa Kouluruokakilpailusta. Valtakunnallisesti löytyy ainoastaan paikkakunta-/koulukohtaisia Top 3 -listoja.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja