8:14

Söitkö sinäkin? Tässä on kevään suosituin arkiruoka Suomessa – hurjalla suosiolla yksi varjopuoli

Videolla Kari Aihinen paljastaa, miten tehdän täydellinen makaronilaatikko

Mitä Suomi söi koronakevään aikana? Kaurapohjaisten ruokien ja juomien valmistaja Oatly halusi selvittää, miten sosiaalinen eristäytyminen koronaepidemian myötä on vaikuttanut suomalaisten ruoanlaitto- ja ruokailutottumuksiin.

Videolla Kari Aihinen paljastaa, miten tehdän täydellinen makaronilaatikko

Oatlyn teettämän tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista on kokkaillut kotona enemmän kevään poikkeustilan ja järeiden rajoitustoimien aikana. Suomalaiset, jotka ovat kokanneet enemmän poikkeusaikana, ovat myös avoimempia kokeilemaan uutta: enemmän ruokaa laittaneista yli puolet (54 prosenttia) on löytänyt uusia reseptejä ja noin neljäsosa (26 prosenttia) on keksinyt omia reseptejä.

Tutkimuksen toteutti Oatlyn toimeksiannosta Bilendi toukokuussa 2020 Suomessa.
Otannan koko oli 1 000 vastaajaa, ja se edustaa Suomen väestöä ikä-, sukupuoli- ja
aluejakaumaltaan.

Enemmän ruokaa laittaneista valtaosa myös kertoo kehittäneensä itselleen uusia, terveellisiä tapoja poikkeusolojen aikana. Samaan aikaan se pieni osa vastaajista, jotka ovat laittaneet vähemmän ruokaa poikkeustilan aikana ovat olleet useammin todella tylsistyneitä. Valtaosa heistä kertoo kehittäneensä uusia, epäterveellisiä tapoja poikkeusolojen aikana.

Ateriat siirtyivät keittiönpöydän ääreltä sänkyyn ja sohvalle

Kuluttajatutkimus paljasti poikkeusajan vaikuttaneen myös ruoan syöntipaikkaan. Keittiön pöydän sijaan yhä useampi siirtyi nimittäin syömään aterioitaa sänkyyn tai sohvalle.

Poikkeusoloissa puolet suomalaisista kertoo innostuneensa improvisoimaan kotikeittiössä kehittämällä itse uusia reseptejä. Toisin kuin sosiaalisessa mediassa on saattanut vaikuttaa, siellä jaetut reseptit eivät ole vielä nousseet suomalaisten suosioon, koska vain murto-osa, 7 prosenttia, kertoi löytäneensä reseptejä eri sosiaalisen median kanavista. Yli neljännes suomalaisista kuitenkin löysi inspiraatiota ruoka-aiheisista blogeista.

Suomalaisten suosikkiruoat varsin tuttuja

Vaikka kevään aikana nousi useita someilmiöksi kasvaneita reseptejä, kuten banaanileipä, uunifetaparsa sekä kikhernelimonello, ne eivät kuitenkaan kuluttajatutkimuksen mukaan nousseet suosikkiruoiksi. Some-hypestä ja runsaasta keittiöimprovisoinnista huolimatta suomalaisten suosikkiruoat poikkeustilan aikana olivat yllättävän perinteisiä.

TOP 5 Suomalaisten suosikkiruoat poikkeustilassa:
Lihamakaronilaatikko 47 %
Lihapullat 45 %
Kotitekoinen pizza 43 %
Lämpimät voileivät 42 %
Uunikala 41 %
Tortillat & Tex-Mex 41 %

Eniten suomalaisille on maistunut makaronilaatikko, mutta samalla kymmenluvulla liikkuvat muutkin kotikeittiön suosikkiruoat aina lihapullista kotitekoiseen pizzaan ja uunikalaan.

– Epävarmoina aikoina perinteisten, tuttujen ja varmojen ruokien laittaminen on lohdullista ja turvallista – tulee tunne, että tämän minä ainakin hallitsen. Samaan aikaan on inspiroivaa huomata, että kiinnostus terveellisempiä, ilmastoystävällisempiä kasvipohjaisia ruokia kohtaan on kasvanut ja yhä useampi on löytänyt myös uusia reseptejä, kertoo Oatly Suomen myyntijohtaja Niina Kahra.

Tutkimustuloksista selvisi, että poikkeusaikana enemmän ruokaa laittaneista 30 prosenttia haluaisi käyttää enemmän kasvipohjaisia tuotteita ruoanlaitossa.

Peruna jäi makaronin varjoon

Makaronilaatikon suosiolla on kuitenkin yksi varjopuoli, josta kerroimme huhtikuussa. Poikkeusajan myötä makaronin myynti kasvoi Suomessa huimasti, mutta osittain kotimaisen perunan kustannuksella. Suomalainen ylivuotinen peruna jäi varastoihin, kun sitä ei mennyt suurtalouskeittiöihin ja kuluttajat hamstrasivat potun sijaan makaronia. 

– Ovatko suomalaiset oikeasti niin mielikuvituksettomia, etteivät muuta ruokaa keksi kuin makaronilaatikko? Luulen, että perheet ovat nyt niin ylikuormittuneita, että ruoanlaitto halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi ja makaroni mielletään helpoksi, Vuoden keittokirjaksi 2019 valitun Peruna-kirjan (Readme 2019) tekijä, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki totesi keväällä. 

Mansikkamäki korosti, että makaronilaatikonkin voisi tehdä välillä perunasta.

– Täysin samalla ohjeella. Vaihtaa vain sen makaronin perunaan, niin tulee terveellisempi, paremman makuinen ja ekologisempi ruoka. Jos haluaa lihattoman version, voi vaihtaa jauhelihan härkäpapurouheeseen. 

– Peruna on oikeasti niin hyvän makuinen. Ihmiset ovat unohtaneet esimerkiksi kiusausten olemassaolon. Ne valmistuvat samassa ajassa kuin lihamakaronilaatikko.

Katso helppo resepti: Sannan peruna-jauhelihalaatikkoLue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja