Mitä Suomi söi koronakevään aikana? Kaurapohjaisten ruokien ja juomien valmistaja Oatly halusi selvittää, miten sosiaalinen eristäytyminen koronaepidemian myötä on vaikuttanut suomalaisten ruoanlaitto- ja ruokailutottumuksiin.
Videolla Kari Aihinen paljastaa, miten tehdän täydellinen makaronilaatikko
Oatlyn teettämän tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista on kokkaillut kotona enemmän kevään poikkeustilan ja järeiden rajoitustoimien aikana. Suomalaiset, jotka ovat kokanneet enemmän poikkeusaikana, ovat myös avoimempia kokeilemaan uutta: enemmän ruokaa laittaneista yli puolet (54 prosenttia) on löytänyt uusia reseptejä ja noin neljäsosa (26 prosenttia) on keksinyt omia reseptejä.
Tutkimuksen toteutti Oatlyn toimeksiannosta Bilendi toukokuussa 2020 Suomessa.
Otannan koko oli 1 000 vastaajaa, ja se edustaa Suomen väestöä ikä-, sukupuoli- ja
aluejakaumaltaan.
Enemmän ruokaa laittaneista valtaosa myös kertoo kehittäneensä itselleen uusia, terveellisiä tapoja poikkeusolojen aikana. Samaan aikaan se pieni osa vastaajista, jotka ovat laittaneet vähemmän ruokaa poikkeustilan aikana ovat olleet useammin todella tylsistyneitä. Valtaosa heistä kertoo kehittäneensä uusia, epäterveellisiä tapoja poikkeusolojen aikana.
Ateriat siirtyivät keittiönpöydän ääreltä sänkyyn ja sohvalle
Kuluttajatutkimus paljasti poikkeusajan vaikuttaneen myös ruoan syöntipaikkaan. Keittiön pöydän sijaan yhä useampi siirtyi nimittäin syömään aterioitaa sänkyyn tai sohvalle.
Poikkeusoloissa puolet suomalaisista kertoo innostuneensa improvisoimaan kotikeittiössä kehittämällä itse uusia reseptejä. Toisin kuin sosiaalisessa mediassa on saattanut vaikuttaa, siellä jaetut reseptit eivät ole vielä nousseet suomalaisten suosioon, koska vain murto-osa, 7 prosenttia, kertoi löytäneensä reseptejä eri sosiaalisen median kanavista. Yli neljännes suomalaisista kuitenkin löysi inspiraatiota ruoka-aiheisista blogeista.