Suomen ostetuin valmisruoka-ateria jakaa mielipiteet: Söisitkö ketsupin ja raejuuston kanssa?

Miten luku 21 liittyy maksalaatikkoon? Faktat suomalaisten suosikkieineksestä 1:07 Miten luku 21 liittyy maksalaatikkoon? Faktat suomalaisten suosikkieineksestä
KATSO VIDEO: Miten luku 21 liittyy maksalaatikkoon ja miltä näyttää legendaarinen maksalaatikkolinjasto?

10.10. vietetään maksalaatikkopäivää! Tiesitkö jo nämä faktat valmisruokasuosikista?

Maksalaatikko on suomalaisille tuttu valmisruoka jo vuosikymmenten takaa. Vuodesta 1957 lähtien valmistettu Saarioisten maksalaatikko on tilastojen perusteella edelleen Suomen ostetuin valmisruoka-ateria. 

Monille mielipiteet jakava maksalaatikko on tullut tutuksi lapsuuden kouluruokana sekä eineshyllyn vakiovalintana.

– Maksalaatikko on yksi rakastetuimmista perinneruoista, ja sitä myydäänkin yli 9 miljoonaa rasiaa vuosittain, kommentoi Saarioisten Kuluttajakokemuksen johtaja Tia Yrjölä tiedotteessa.

Puolukkahilloa, ketsuppia vai raejuustoa maksalaatikon kanssa?

Lokakuun 10. päivä tunnetaan parhaiten Aleksis Kiven sekä suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Päivämäärän on kuitenkin napannut omaan käyttöönsä myös elintarvikevalmistaja Saarioinen, ja kansallista maksalaatikkopäivää juhlistetaan nyt jo seitsemättä kertaa.

Saarioisten mukana yli kolmasosalle suomalaisista maksalaatikko maistuu sellaisenaan. Ylivoimaisesti suosituin lisuke on puolukkahillo, joka maistuu noin 60 prosentille suomalaisista. Puolukkahillon käyttö korostuu erityisesti iäkkäämpien kuluttajien kohderyhmässä. 18–34-vuotiailla nuorilla puolukkahillon lisäksi muusta väestöstä poiketen lisukkeissa nousivat ketsuppi ja raejuusto. 

Nuorista noin 27 prosenttia syö maksalaatikon rusinoilla ja noin 56 prosenttia ilman. Koko väestön tarkastelussa rusinallinen versio voittaa kuitenkin edelleen suosion: 45 prosenttia syö maksalaatikkonsa mieluiten rusinoilla ja 38 prosenttia ilman. 

Maksalaatikon mystinen valmistusprosessi

MTV Uutiset vieraili syksyllä 2022 Saarioisten tehtaalla tutustumassa suosikkivalmisruoan tuotantoon. Vaikka maksalaatikko valmistuu yksinkertaisista aineista, ei sen valmistusprosessi suinkaan ole niin yksinkertainen.

– Käytämme paljon aikaa sen valmistukseen. Testaamme riisisatoja ja maistelemme rusinoiden makua. Se on aika mystistäkin välillä ja vaatii paljon työtä, tehtaalta kerrottiin MTV Uutisille.

Koska esimerkiksi riisisato on joka vuosi hieman erilainen ja raaka-aineiden maku voi vaihdella, on taitolaji saada klassikkoruoka maistumaan aina samalta suomalaisten suuhun. 

Miten luku 21 liittyy maksalaatikkoon ja miltä näyttää legendaarinen maksalaatikkolinjasto? Kurkkaa videolta!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat