Tiesitkö? Kotimaisissa juustoissa yksi erikoisuus muiden maiden herkkuihin verrattuna – "Suomalaiset ovat asiasta perillä"
Valion asiantuntijan mukaan suomalaiset juustot ovat muiden maiden suosikkituotteisiin verrattuna melko vähäsuolaisia.
Suomalaisten voidaan sanoa olevan todellista juustokansaa; meillä syödään juustoa keskimäärin 26 kiloa henkeä kohden vuodessa. Kulutus on maailman kärkiluokkaa yhdessä Ranskan kanssa.
Noin puolet kulutetusta juustosta on kotimaista, puolet tuodaan ulkomailta, juustojen kategoriapäällikkö Harri Rantala Valiolta kertoo.
Suomalaisten suosikkijuusto menettänyt suosiotaan
Kun puhutaan vallitsevista juustotrendeistä, Rantalan mukaan perinteisesti suomalaisten ruokapöydissä nähdyt tuotteet ovat viime vuosina joutuneet tekemään tilaa uusille tulokkaille.
– Universaali trendi on kokeilla erilaisia juttuja, Rantala toteaa.
Kauppojen hyllyiltä löytyy nykyisin yhä suurempi valikoima erilaisia juutotyyppeja ja juustotuotteita, jotka ovat vallanneet tilaa perinteisiltä suosikeilta, kermajuustolta ja edamilta.
– Peruspehmeä, koko perheen makuun sopiva edam on menettänyt suhteellisesti eniten myyntiään, kun taas viime vuosina gouda on selvästi ollut nouseva trendi, Rantala toteaa.
Suomalaiset tietoisia juustonkuluttajia
Vaikka jokaisessa maassa vallitsee erilainen juustokulttuuri, suomalaisissa juustoissa on Rantalan mukaan yksi erikoisuus muiden maiden tuotteisiin verrattuna.
– Suomalaisissa juustoissa on se ero verrattuna muihin, että meillä juustot ovat vähemmän suolaisia. Monissa maissa vallitsevat juustotyypit, kuten gouda ja cheddar, ovat paljon suolaisempia kuin suomalaisten suosikkijuustot, Rantala kertoo.
LUE MYÖS: Tuttu suomalaisjuusto on USA:ssa premium-tuote – myynnissä delimyymälöiden juustotiskeillä!
Rantalan mukaan vähäsuolaisuus on asia, josta suomalaiset kuluttajat ovat hyvin perillä.
– Suomalaiset ovat asiasta perillä ja seuraavat paljon sitä, mitä juustot pitävät sisällään.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje