Kansa on puhunut: Tässä järjestyksessä juusto ja kinkku kuuluu laittaa leivän päälle

leivät
Kumpi asettelutapa on oikein, leikkele vai juusto päällimmäiseksi? MTV

HKScanin tuoreesta kyselystä selviää, miten suomalaiset nauttivat mieluiten voileipänsä. 

HKScan kertoo tiedotteessaan selvittäneensä kansan voileipämieltymyksiä. Yrityksen voileipäkyselyyn vastasi 1000 henkilöä Suomessa.

Juusto kinkkusiivun päälle vai toisinpäin?

Kyselyn perusteella selvisi, että suomalaiset todella pitävät voileivistä. Jopa 85 prosenttia herkuttelee voileivillä päivittäin tai vähintään viisi kertaa viikossa. Vain kaksi prosenttia ei syö koskaan voileipiä. 

HKScanin mukaan voileipäkulttuuri uudistuu Suomessa kovaa vauhtia. Vanhat tutut voileipäklassikot, kuten oopperavoileipä, metsästäjänleipä tai toast skagen ovat saaneet rinnalleen kiinnostavia kansainvälisiä leipätyyppejä, kuten croque monsieur, reuben tai BLT. 

Kyselyssä vastattiin myös ikuisuuskysymykseen voileivän täytteiden järjestyksestä. Joka toisella vastaajalla on leivän päällä aina juusto, mutta kuuluuko se asetellä leikkeleen alle vai päälle? Kyselyn perusteella tämä jakaa vahvasti kansan mielipiteet, mutta enemmistöllä on kuitenkin sitä mieltä, että juusto laitetaan päällimmäiseksi.

Katso video: Oletko hoksannut tätä kikkaa leivän voiteluun? Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä? 0:33
Kivikovaa voita voi levittää leivän päälle näin helposti!

Kyselyn perusteella 45 prosenttia laittaa juuston kinkkuviipaleen, meetvurstin, kurkun tai tomaatin päälle, 37 prosentin mielestä juusto kuuluu alimmaiseksi. 18 prosentille sopii kumpi tahansa tapa. 

Maksamakkaraa viipaleina vai puristettuna pötköstä?

Myös tapa käyttää maksamakkaraa jakaa nähtävästi kansaa. Suurin osa suomalaisista (57 prosenttia) viipaloi maksamakkaran sitä käyttäessään, mutta osa käyttää tuotetta (18 prosenttia) myös pursottamalla sitä suoraan pötköstä leivälle. Noin 10 prosenttia sen sijaan painelee maksamakkaran leivän päälle veitsellä. 

Jos ihan villille päälle sattuu, voi maksamakkaraa viipaloida vaikka joulutorttujen päälle, kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin vuonna 2018.

HKScanin teettämään ja Crowst Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 1000 Suomessa asuvaa henkilöä. Kysely toteutettiin tammikuussa 2022.

Lähde: HKScan

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat