Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Taffel tuo myyntiin uudenlaiset sipsit – perinteisiin sipseihin voi sen sijaan tulla iso muutos keväällä

Jopa 82 prosenttia kuluttajista on kiinnostunut terveellisemmistä vaihtoehdoista sipsihyllyillä, selviää Taffelin teettämästä tutkimuksesta.
Jopa 82 prosenttia kuluttajista on kiinnostunut terveellisemmistä vaihtoehdoista sipsihyllyillä, selviää Taffelin teettämästä tutkimuksesta.Shutterstock
Julkaistu 31.03.2022 09:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Vähärasvaisemmat vaihtoehdot kiinnostavat nyt kuluttajia sipsihyllyillä.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin viime marraskuussa snacks-tuotteistaan tunnetun Taffelin uudesta innovaatiosta. Taffelilta kerrottiin tuolloin, että tehtaalla on kehitelty ennennäkemättömät linssisipsit, joiden paistamiseen ei ole käytetty lainkaan rasvaa.

Videolla: 1980-luvun hittijätski tekee paluun – katso kaikki kevään ja kesän jäätelöuutuudet! Artikkeli jatkuu videon alla.

2:071980-luvun hittijätski tekee paluun – katso kaikki kevään ja kesän jäätelöuutuudet!Kurkkaa videolta kevään ja kesän jäätelöuutuudet.

Uudet sipsit paahdetaan ilman rasvaa

Nyt samaan vähärasvaisten sipsien kategoriaan on tulossa myös perunasipsit, tiedottaa Taffel. Yhtiön mukaan näidenkin sipsien valmistusmenetelmä on erikoislaatuinen, sillä öljyä käytetään vain sipsien maustamiseen. Perunasipsit paahdetaan linssisipsien tapaan kuumalla suolapedillä. 

– Tuotekehittäjälle uudenlaisen sipsin luominen on joka kerta yhtä jännittävää, varsinkin jos markkinoilla ei ole yhtään samankaltaista tuotetta. Olemme todella ylpeitä siitä, miten onnistuimme, kertoo Kenneth Johans Taffelin tehtaalta tiedotteessa.

Sipsiyrityksen teettämän tutkimuksen mukaan jopa 82 prosenttia kuluttajista on kiinnostunut terveellisemmistä snackseista. Erityisesti vähärasvaisuus on tutkimuksen perusteella nouseva trendi ja vähärasvaisia sipsejä on toivottu markkinoille. Myös vegaanisten tuotteiden kysyntä kasvaa vuosi vuodelta. Tutkimuksen toteutti Foodwest helmikuussa 2021.

shutterstock_1918416170 copyUutuussipsien maut ovat ranch & sourcream sekä creamy garlic.Shutterstock/Taffel

"Terveellisempiä" sipsejä muillakin valmistajilla – muista kuitenkin tämä

Ilmiö on huomattu myös muilla valmistajilla. Taffelin kilpailija Estrellakin on tuonut markkinoille vähärasvaisempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi kermaviilin ja sipulin makuinen Estrellan linssisipsi sisältää 17 grammaa rasvaa per 100 grammaa tuotetta. Taffelin uutuustuotteessa rasvaa on 11 grammaa per 100 grammaa tuotetta. Vertailun vuoksi esimerkiksi Taffelin klassisissa Chips-perunalastuissa rasvaa on 33 grammaa per 100 grammaa tuotetta.

Lisäksi perinteisten perunalastujen rinnalle on lanseerattu myös muun muassa ruis- ja kaurasipsejä. Tällaisia sipsivaihtoehtoja on muun muassa Linkosuolla, Vaasanilla ja Oikialla. Näissä tuotteissa on yleensä esimerkiksi perunalastuja enemmän kuitua.

On kuitenkin syytä muistaa, että lähes kaikissa snackstuotteissa on yleensä runsaasti suolaa, eli varsinaisiksi terveysherkuiksi ei mitään sipsejä voi kutsua. 

Perunalastujen auringonkukkaöljy voi vaihtua palmuöljyksi Ukrainan sodan vuoksi

Sekä Taffelilla että Estrellalla tavallisten perunalastujen valmistukseen käytetään auringonkukkaöljyn ja rapsiöljyn sekoitusta. Ruokavirasto kertoi vastikään, että monen elintarvikkeen, kuten sipsien ja keksien ainesosiin saattaa kuitenkin lähitulevaisuudessa tulla muutoksia Ukrainan sodan aiheuttaman raaka-ainepulan vuoksi.  

Ukraina tuottaa ison osan maailman auringonkukkaöljystä ja öljypulan vaikutukset näkyvät jo sipsitehtailla. Taffelin omistavan norjalaisyhtiö Orklan Suomen viestintäjohtaja Nina Olin kertoi maaliskuussa Taloussanomille, että vaihtoehdot ovat vähissä.

– Haemme kuumeisesti vaihtoehtoja, mutta snacksien osalta näyttää siltä, että meidän auringonkukkaöljyn varastomme loppuvat keväällä, ja tulemme viimeistään loppukeväästä vaihtamaan sertifioituun palmuöljyyn.

Olin tarkentaa vielä MTV Uutisille, että Taffel Roust -tuotteistossa auringonkukkaöljyä ei vaihdeta palmuöljyyn.

Palmuöljyn tuotantoon liittyy paljon eettisiä ongelmia ja lisäksi sitä pidetään epäterveellisenä kovana rasvana. Ruokaviraston mukaan palmuöljyä käytetään elintarviketeollisuudessa erityisesti sen kiinteän olomuodon takia. 

Lue myös: Domino-keksien resepti muuttuu

Videolla: Makutestissä Ranch- ja American-dipit Taffelilta, Estrellalta ja Valiolta: Mikä on paras?

3:59Makutestissä Ranch- ja American-dipit Taffelilta, Estrellalta ja Valiolta: Mikä on paras?Mikä on paras dippikastike?

Lähteet: Taffel, Estrella, Ruokavirasto, Taloussanomat

Artikkelia muokattu 31.3. klo 14.40. Vaihdettu otsikosta ja jutusta perunalastut muotoon sipsit tai perunasipsit. Lisätty Nina Olinin kommentti siitä, että uusiin sipseihin ei tule palmuöljyä.

Lisää aiheesta:

Taffel-tuotteiden raaka-aineisiin merkittävä muutos: "Koskee kaikkia perunalastuja, pähkinöitä ja snacks-tuotteita"Taffelilta uusi versio juustonaksuista: "Meiltä on jo pitkään pyydetty"Domino-keksien resepti muuttuuTaffel tuo myyntiin ennennäkemättömät sipsit – vain tilkka rasvaa: "Takana on valtava määrä tuotekehitystyötä"Suomen suosituimmat sipsit 2021 – nämä viedään nyt erityisesti käsistä: "Myydään parhaimmillaan satoja tuhansia kuukaudessa"Suomalaisten suosikkiherkkuihin uusi maku – tällaisia sipsejä et ole ennen maistanut!
RuokaRuokakauppaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:45
    Ruokamatkailu

    Yksi suomalainen ruoka jakaa totaalisesti turistien mielipiteet: "En voi syödä"

  • Eilen12:58
    Kiina

    Tomaattikohu kiehahti yli: Kiina hukkuu nyt omaan pyreeseensä

  • Eilen06:29
    Nuoret

    Helsinkiläisnuorten ostama lounasruoka voi pöyristyttää

  • ma17:08
    Luonto ja eläimet

    Päiväkodin ruoasta löytyi hiiri Haukiputaalla –"Mikäs möykky täällä on!"

  • ma16:59
    Arkiruoka

    Suomalaiset kävelevät tämän ohi päivittäin – arkiruokien superraaka-aine piilee pakastealtaassa