Sipsien ja keksien ainesosat saattavat muuttua suomalaiskaupoissakin – Ruokavirastolta uusi linjaus Ukrainan sotaan liittyen

shutterstock_1393256498
Ruokavirasto tiedottaa myöntävänstä helpotuksia pakkausmerkintöihin Ukrainan sodan vuoksi. Esimerkiksi sipseissä saatetaan nyt joutua korvaamaan aineksia raaka-aineiden huonon saatavuuden takia. Shutterstock

Ukrainan sota heijastuu monella tapaa myös elintarvikemarkkinoihin. Suomessa Ruokavirasto on päättänyt myöntää helpotuksia pakkausmerkintöihin tilanteesta johtuen.

Ruokavirasto tiedottaa myöntävänsä helpotuksia pakkausmerkintöihin Suomessa Ukrainan sodan aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Sodan vuoksi joidenkin raaka-aineiden saatavuus Ukrainasta ja Venäjältä on vaikeutunut.

Videolla: 1980-luvun hittijätski tekee paluun – katso kaikki kevään ja kesän jäätelöuutuudet! Artikkeli jatkuu videon alla.

1980-luvun hittijätski tekee paluun – katso kaikki kevään ja kesän jäätelöuutuudet! 2:07
Kurkkaa videolta kevään ja kesän jäätelöuutuudet.

Poikkeuksellinen tilanne saattaa muuttaa tuotteiden valmistusaineita

Tilanteen vuoksi elintarvikealan toimijat voivat joutua tekemään äkillisiä muutoksia valmistusaineisiin. Tällöin elintarvikkeen koostumus ei välttämättä täysin vastaa suomen- ja ruotsinkielisissä pakkausmerkinnöissä annettuja tietoja. Siksi Ruokavirasto myöntää nyt merkintöihin helpotuksia.

Ruokavirastosta muistutetaan, että jos korvaava ainesosa on yleisesti allergioita tai intoleransseja aiheuttava aine, tulee se aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä sekä verkkokaupassa tuotteen yhteydessä.

– Elintarviketurvallisuus ei saa kuitenkaan vaarantua, ja kuluttajien oikeus riittäviin tietoihin pitää varmistaa, Ruokavirasto muistuttaa tiedotteessaan.

Pakkausmerkinnöistä voi nyt hieman "lipsua"

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä voi jättää nyt pois merkitykseltään vähäisiä raaka-aineita. Ruokaviraston mukaan tarvetta korvaaviin raaka-aineisiin esiintyy tällä hetkellä erityisesti kasviöljyissä, joka voi johtaa ainesosamuutoksiin muun muassa kekseissä ja sipseissä. 

– Kuluttaja saa kaupassa tiedon muutoksista ja syyn poikkeukselliseen menettelyyn pakatun elintarvikkeen läheisyydessä olevalla taululla tai muulla helposti havaittavalla ja selkeällä tavalla, Ruokavirastosta kerrotaan.

Ruokaviraston mukaan elintarvikkeiden tulee yhä olla jäljitettävissä ja alkuperämaan oltava pakkausmerkinnöissä oikein.

Jos tuotteen ravintoarvot muuttuvat oleellisesti ainesosavaihdoksen vuoksi, on siitä kerrottava selkeästi. Yritysten tulee kertoa ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista vähintään yrityksensä verkkosivuilla sekä toimittaa tieto kaupalle. Esimerkiksi tuotteen rasvahappokoostumus voi muuttua haitallisempaan suuntaan, jos auringonkukkaöljy korvataan maapähkinäöljyllä. 

– Kuluttajat voivat kysyä ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista myös kaupalta, Ruokavirastosta muistutetaan.

Lähde: Ruokavirasto

Katso myös: Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri Alén

Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri Alén 5:51
Henri Alén arvioi ruoan hinnan nousua ravintoloissa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.