Syy, miksi popcorneista jää aina muutama jyvä poksahtamatta – tajunnanräjäyttävää!

popcorn
Ärsyttävätkö sinuakin poksahtamattomat maissinjyvät? Shutterstock

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miksi mikropopcornpussiin tai kattilaan jää aina muutama poksahtamaton jyvä, vaikka tekisit mitä?

Kulhollinen popcornia perjantai-iltana hyvän leffan äärellä on voittamaton yhdistelmä – kunnes kauhaiset sormillasi kämmenellisen popcorneja suuhun ja pohjalta eksyy mukaan yksi poksahtamaton, hampaasi tuhoava jyvänen. Ei hyvä. Miksi, oi miksi, kulhoon jää aina muutama maissinjyvä, joka ei vain poksahda popcorniksi?

Maissinjyvän sisällä on vettä

Maissinjyvät ovat vedenpitäviä ja jokaisen jyvän sisällä on tärkkelyksen lisäksi pieni määrä kosteutta veden muodossa. Kun kypsennät jyviä, ne kuumenevat ja jyvien sisälle muodostuu painetta. Kypsennät tällöin tärkkelystä ja jyvän sisällä oleva vesi alkaa pikku hiljaa haihtua. Kun paine käy liian kovaksi, jyvä poksahtaa popcorniksi. Tärkkelys siis kasvaa samaan tapaan kuin pasta tai riisi keitettäessä.

Ne jyvät, jotka eivät poksahda, ovat vuotovikaisia. Niiden sisältämä neste on siis paennut jyvän sisältä, eivätkä ne sen vuoksi voi poksahtaa. Tärkkelys voi edelleen kypsyä jyvän sisällä, mutta ei niin paljon, että se rikkoisi jyvän ulkokuoren ja poksahtaisi.

Lähde: Mirror

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!