Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syötkö tomaattia, kurkkua ja salaattia? Hanna Partanen varoittaa terveysmokasta

9:33Tuunaa tutut ruoat terveellisemmiksiKATSO VIDEO: Näin kotiruoasta saa terveellisempää ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan.
Julkaistu 01.07.2024 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen muistuttaa yleisestä harhaluulosta liittyen tuttujen kasvisten syöntiin. 

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vieraili elokuussa 2023 Huomenta Suomessa ja antoi vinkkejä arjen ruokavalintoihin. Partanen julkaisi tuolloin myös terveellisempään kotiruokaan pureutuvan teoksen Pienin muutoksin parempaa – helpot arjen reseptit (Readme 2023).

Partasen mukaan suomalaiseen ruokavalioon kuuluu jo onneksi myös terveellisiä kotiruokia.

– Jos mietitään vaikka kaalilaatikkoa tai kaalipataa, niin niissähän on paljon kasviksia. On erilaisia keittoruokia ja perinteinen aamupala kaurapuuro on terveellistä, ravitsemusterapeutti listasi.

Lue myös: Oletko hoksannut hyödyntää aliarvostettua pakasteruokaa? Halpaa ja hyvää!

Kurkku, tomaatti ja salaatti eivät riitä kasviksiksi

Ravitsemusterapeutti muistutti tuolloin, että suomalaisilla olisi petrattavaa muun muassa kasvisten määrässä ja kuidun saannissa. Suomalaisten suosikit, kurkku, tomaatti ja salaatti, eivät yksinään riitä. 

– Kun puhutaan kasvisten käytöstä esimerkiksi minun vastaanotollani, niin ihmiset sanovat usein syövänsä salaattia. Mutta jos ajatellaan sitä kuidun saantia, niin perus kurkku, tomaatti ja salaatti ovat aika niukasti kuitupitoisia. 

Lue myös: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"

Partanen suositteleekin valitsemaan lautaselle kuitupitoisempia kasviksia, kuten kaaleja, muita juureksia sekä palkokasveja. Perus kotiruokia kannattaa myös tuunata lisäämällä niiden joukkoon kasviksia. 

– Suomalaiset saisivat oppia hyödyntämään herneitä, papuja ja linssejä. Ne lisäävät sekä kuitupitoisuutta että tuovat kasviproteiinia ruokaan. 

Kuituja ruokavalioonsa saa myös suosimalla täysjyvätuotteita.

Lue myös: Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

Paljonko leivässä tai pastassa tulisi vähintään olla kuitua? Miten lounasravintolassa saa syötyä terveellisesti? Katso yllä olevalta videolta Hanna Partasen haastattelu.

Katso myös video: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille.

1:15Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"Näitä ei asiantuntijan mukaan kannata unohtaa.

Lue myös: Suomalaiset popsivat neljä leipäviipaletta päivässä – asiantuntija muistuttaa hyödyistä: "Hapankorppu on oikea kuitupommi"

Lisää aiheesta:

Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokastaKasviksia 500 ja 800 grammaa – tältä näyttää oikeasti suositusten mukainen määräHelppo tapa lisätä kasviksia ruokavalioon – varo kuitenkin yleistä kuitumokaa!Syötkö salaattia, tomaattia ja kurkkua? Hanna Partanen varoittaa ravitsemusmokastaMakaronilaatikko muuttuu epäterveelliseksi, jos teet sen näin – Hanna Partanen muistuttaa ruoanlaiton sudenkuopistaSyötkö kurkkua, tomaattia ja salaattia? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen varoittaa terveysmokasta
RuokaRavitsemusRavintoHuomenta SuomiUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • Eilen12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • Eilen08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • ti17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • ti09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu