Ylimääräiset kilot eivät välttämättä johdu siitä, mitä syö, vaan miten paljon syö. Grandparents-verkkosivusto kokosi neuvoja, joiden avulla voi palata terveellisiin annoskokoihin.
Grandparents.comin haastattelema ravitsemustieteen professori Lisa Young on sitä mieltä, että länsimaissa vellova ylipaino-ongelma ei poistu kuin syömällä vähemmän. Erilaisia ruoka-aineita rajoittavia trendidieettejä Young pitää vain osana ongelmaa, koska hänen mielestään ihmiset ovat niiden myötä kadottaneet käsityksen siitä, mikä on normaalia.
Young uskoo, että annoskokojen pienentäminen on helppoa, kunhan päätös on tehty ja ihminen alkaa syödä tietoisesti, hitaasti ja kiinnittäen huomionsa ruoan määrään. Seuraavat kikat voivat auttaa.
Mittaa ruokasi
Joka ikistä suupalaa ei tarvitse mitata, mutta jos päivän lopuksi tietää suurinpiirtein, kuinka paljon syö, se auttaa. Todellisuus voi poiketa kuvitelmista paljonkin. Sopivia annoksia voi arvioida vaa’an tai mitta-astian lisäksi silmämääräisesti. Esimerkiksi pähkinöitä voi ottaa kerralla noin golfpallon verran, oliiviöljyä shottilasin kokoisen lorauksen, pastaa tai riisiä pesäpallon kokoisen annoksen ja lihaa, kalaa tai siipikarjaa korttipakan suuruisen kimpaleen.
Aloita keitolla tai vesilasillisella
Vatsaa kannattaa täyttää ennen ateriaa hörppimällä keittoa tai vettä. Keiton tulisi olla terveellistä ja liemipohjaista, kasviksilla höystettyä – ei rasvalla ja kaloreilla lastattua kermaista tököttiä. Kun aterian aloittaa kevyesti ja terveellisesti, pääruokaa tulee himoittua vähemmän.
Vältä esillepanon houkutusta
Kun ruokaa on helposti saatavilla lisää nenän edessä, sitä tulee myös herkästi santsattua. Jos sinun on vaikea vastustaa santsikierrosta, laita ylimääräinen ruoka saman tien pois näkyviltä seuraavan päivän tarpeisiin. Voit myös kokeilla vaihtaa salaattilautasen ja pääruoan lautasen paikkoja keskenään niin, että annosteletkin salaatin isommalle lautaselle ja pääruoan lisukkeineen pienemmälle.
