Viisi helppoa tapaa pienentää annoskokoja

Ylimääräiset kilot eivät välttämättä johdu siitä, mitä syö, vaan miten paljon syö. Grandparents-verkkosivusto kokosi neuvoja, joiden avulla voi palata terveellisiin annoskokoihin.

Grandparents.comin haastattelema ravitsemustieteen professori Lisa Young on sitä mieltä, että länsimaissa vellova ylipaino-ongelma ei poistu kuin syömällä vähemmän. Erilaisia ruoka-aineita rajoittavia trendidieettejä Young pitää vain osana ongelmaa, koska hänen mielestään ihmiset ovat niiden myötä kadottaneet käsityksen siitä, mikä on normaalia.

Young uskoo, että annoskokojen pienentäminen on helppoa, kunhan päätös on tehty ja ihminen alkaa syödä tietoisesti, hitaasti ja kiinnittäen huomionsa ruoan määrään. Seuraavat kikat voivat auttaa.

Mittaa ruokasi

Joka ikistä suupalaa ei tarvitse mitata, mutta jos päivän lopuksi tietää suurinpiirtein, kuinka paljon syö, se auttaa. Todellisuus voi poiketa kuvitelmista paljonkin. Sopivia annoksia voi arvioida vaa’an tai mitta-astian lisäksi silmämääräisesti. Esimerkiksi pähkinöitä voi ottaa kerralla noin golfpallon verran, oliiviöljyä shottilasin kokoisen lorauksen, pastaa tai riisiä pesäpallon kokoisen annoksen ja lihaa, kalaa tai siipikarjaa korttipakan suuruisen kimpaleen.

Aloita keitolla tai vesilasillisella

Vatsaa kannattaa täyttää ennen ateriaa hörppimällä keittoa tai vettä. Keiton tulisi olla terveellistä ja liemipohjaista, kasviksilla höystettyä – ei rasvalla ja kaloreilla lastattua kermaista tököttiä. Kun aterian aloittaa kevyesti ja terveellisesti, pääruokaa tulee himoittua vähemmän.

Vältä esillepanon houkutusta

Kun ruokaa on helposti saatavilla lisää nenän edessä, sitä tulee myös herkästi santsattua. Jos sinun on vaikea vastustaa santsikierrosta, laita ylimääräinen ruoka saman tien pois näkyviltä seuraavan päivän tarpeisiin. Voit myös kokeilla vaihtaa salaattilautasen ja pääruoan lautasen paikkoja keskenään niin, että annosteletkin salaatin isommalle lautaselle ja pääruoan lisukkeineen pienemmälle.

Täytä lautanen kasviksilla

Täytä ensin puolet lautasesta kasviksilla ja lisää vasta sitten proteiini sekä tärkkelys, kuten riisi tai pasta. Tämä on helppo tapa vähentää kaloreita.

Tee jälkiruokasuunnitelma

Nautitko jälkiruoan syömisestä illallisen jälkeen? Vältä siinä tapauksessa keksien napsimista iltapäivällä tai lounaan jälkeen. Muista myös, että suklaiseen kakkuun voi yhdistää raikkaita marjoja, jolloin kakkua ei tarvitse niin montaa suupalaa. Mikset myös kokeilisi, tyydyttäisikö vaikka mausteinen yrttitee kaipuun saada suuhun hieman eri makua illallisen jälkeen? Imeskeltävä karkki tai pastillikin voi tarjota saman elämyksen. Salli tällainen jälkiruoka äläkä pode siitä syyllisyyttä.

Lopuksi

Annoskokoa ei rajoiteta karsimalla joitakin ruoka-aineita tyystin omalta lautaselta pois. Totaalikieltäytyminen voi johtaa ahmimiseen ja ruokavalion yksipuolistumiseen. Muista, että annostesi ei tarvitse olla täydellisiä, mutta mitä luultavimmin voit hyvin syödä hieman vähemmän.

Lähde: Grandparents.com

Ihailetko hurjia laihdutustarinoita? Ei ehkä kannattaisi

Ravitsemusterapeutti Anette Palssan mielestä ”sankaritarinat” siitä, kuinka joku on laihduttanut kymmeniä kiloja puolessa vuodessa, eivät näytä parasta mahdollista esimerkkiä painonsa kanssa kamppaileville. Palssa vieraili Studio55.fi-lähetyksessä kesällä 2016.

0:59


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja