Yksinkertainen selitys – tästä syystä jälkiruoalle on aina tilaa!

jälkkäri lopuksi
Jälkiruokaa nautiaan nimensä mukaisesti aterian päätteeksi. Shutterstock

Makea jälkiruoka on täydellinen lopetus aterialle, mutta tiedätkö, miksi jälkiruoka nautitaan vasta aterian lopuksi?

Yksi selitys jälkiruoalle on, että esi-isiemme tavoitteena oli syödä mahdollisimman paljon kaloreita aina kun ruokaa oli saatavilla.

Ravintotieteilijä Steven Witherlyn mukaan ruokahalu laskee, kun ihminen syö samaa ruokaa liikaa. Makea jälkiruoka ruoan päätteeksi puolestaan herättää ruokahalun uudelleen.

Toinen selitys on se, että ihmisen ruoansulatus pystyy sulattamaan joitakin jälkiruokia vasta, kun hän on syönyt jo jotain toista ruokaa.

Selitys itse asiassa käy hyvinkin järkeen: kovin nälkäisenä paljon sokeria ja rasvaa sisältävät ruoka-aineet pistävät ruoansulatuksen koville. Joillekin tuhtien jälkiruokien syöminen aiheuttaa ikäviä vatsaoireita, mutta harvoin enää täyttävän aterian jälkeen nautiskeltuna.

 

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!