Yksinkertainen selitys – tästä syystä jälkiruoalle on aina tilaa!

jälkkäri lopuksi
Jälkiruokaa nautiaan nimensä mukaisesti aterian päätteeksi. Shutterstock

Makea jälkiruoka on täydellinen lopetus aterialle, mutta tiedätkö, miksi jälkiruoka nautitaan vasta aterian lopuksi?

Yksi selitys jälkiruoalle on, että esi-isiemme tavoitteena oli syödä mahdollisimman paljon kaloreita aina kun ruokaa oli saatavilla.

Ravintotieteilijä Steven Witherlyn mukaan ruokahalu laskee, kun ihminen syö samaa ruokaa liikaa. Makea jälkiruoka ruoan päätteeksi puolestaan herättää ruokahalun uudelleen.

Toinen selitys on se, että ihmisen ruoansulatus pystyy sulattamaan joitakin jälkiruokia vasta, kun hän on syönyt jo jotain toista ruokaa.

Selitys itse asiassa käy hyvinkin järkeen: kovin nälkäisenä paljon sokeria ja rasvaa sisältävät ruoka-aineet pistävät ruoansulatuksen koville. Joillekin tuhtien jälkiruokien syöminen aiheuttaa ikäviä vatsaoireita, mutta harvoin enää täyttävän aterian jälkeen nautiskeltuna.

 

***

1:39

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja