Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syömiseen otetaan nyt mallia isovanhemmilta – fleksauksesta tuli hitti Suomessa ja maailmalla

Shutterstock
Julkaistu 29.08.2016 09:47

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Kasvissyönti kasvattaa suosiotaan, ja moni sekasyöjäkin pitää säännöllisesti kasvisruokapäiviä. 

Fleksaus eli osa-aikainen kasvissyönti on yksi tämän hetken nousevimmista ruokatrendeistä. Kokki Pipsa Hurmerinta on tottunut fleksaaja, joka harjoitti osa-aikaista kasvissyöntiä jo ennen kuin oli kuullut koko fleksaus-termiä. 

– Eihän tämä oikeastaan ole mikään trendi. Jos mietitään vanhempiamme ja isovanhempiamme, ei heidän lautasillaan ollut valtavia määriä lihaa. Lautasella oli paljon kasviksia ja viljaa, ja liha näytteli annoksessa vain pientä osaa. Liha oli usein säilöttyä tai suolattua, eli ei sitä voinutkaan syödä 200 grammaa per lautanen. Se on fleksaamisen idea. Liha on pienenä mausteena tai sitä ei syödä joka päivä, vaan silloin tällöin, Hurmerinta kertoi Valion järjestämässä Mifun lanseeraustilaisuudessa.  

Hurmerinta näkee fleksauksen lempeänä ja sallivana tapana syödä. Fleksatessa mistään ei tarvitse kieltäytyä.

– Rakastan juustoa ja maitotuotteita. Jos sanoisin, etten enää syö niitä, näkisin unta valuvasta briestä ja rapeasta pekonista. En halua maalata itseäni nurkkaan ja lakata syömästä tiettyjä asioita. Syömisen pitäisi olla asia, josta tulee hyvä mieli, ei niin, että hampurilaisen syömisestä tulee loppupäiväksi huono omatunto.

– Sanotaan, että kasvissyöjät ovat terveempiä kuin lihaa syövät, mutta sanotaan myös, että fleksaajat ovat yhtä terveitä kuin kasvissyöjät. Tämä tukee väitettä, että molemmat hyvät voi saada: voi noudattaa kasvisruokavaliota, lisätä sinne lihaa ja olla yhtä terve kuin kasvissyöjät.

Hurmerinnan mukaan oman kehon kuunteleminen on asia, jota aikuisten pitäisi tehdä enemmän ja tarkemmalla korvalla. Hän uskoo, että keho yrittää kertoa tarpeistaan säännöllisesti, mutta ristiriitaisen ruokauutisoinnin sekoittamana moni hiljentää elimistön antamat signaalit. 

– Joskus minulle tulee valtavia mielitekoja syödä esimerkiksi paljon kananmunia. Se kertoo siitä, että elimistöstäni puuttuu jotain. Esimerkiksi kananmunat sisältävät runsaasti B12-vitamiinia.

– Kehomme yrittää kertoa meille monta kertaa päivässä, mitä se haluaa, mutta me emme kuuntele sitä, vaan otamme närästyslääkettä, kun alkoi närästää tai juomme espresson lounaan jälkeen, kun alkoi väsyttää. Sen sijaan voisimme miettiä, oliko syömässämme ruoassa jotain, mikä sai meidät voimaan näin, Hurmerinta kehottaa. 

Lisää aiheesta:

Kahdeksan laihdutusohjetta, jotka saavat täystyrmäyksen: "Joka kuurin jälkeen keho on hanakampi lihomaan"Dubaissa asuva Minna tietää, miksi yli 40-vuotiaat naiset eivät laihduAiotko keventää laskemalla kaloreita? Ravitsemusterapeutti vinkkaa paremman tavanSuomalaisen Olivian paino tippui pelkällä pihvillä ja kananmunalla – asiantuntija tyrmää: "Onhan tämä dieetti yksi hulluimmista"Ravitsemustieteen professori pitää suurta osaa nettivalmennuksista puoskarointina – "Autohuoltoonkin halutaan koulutettu mekaanikko"Ennen apea ja kipeä Maria löysi avun uudesta elämäntavasta: "Olen 58, mutta koen, että elämä on vasta alkanut"
RuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio
  • 1.10.06:31
    Terveys ja hyvinvointi

    Maria eli 117-vuotiaaksi – ruokavaliossa mielenkiintoinen yksityiskohta

  • 14.9.12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 9.9.16:00
    Unihäiriöt

    Väsyttääkö päivisin? Tutkimus havaitsi mahdollisen syypään ruokavaliossa

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 28.8.07:46
    Ruoka

    Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aterioilla kannattaa syödä – tärkeä tieto proteiinirahkoista