Dubaissa asuva Minna tietää, miksi yli 40-vuotiaat naiset eivät laihdu

Minna tietää, miltä tuntuu voida huonosti omassa kehossa. Busseyllä ei ole hyvää sanottavaa nykyajan ruokateollisuudesta. 

– En ole ikinä ollut ylipainoinen, mutta minulla on ollut isoja ongelmia oman painoni kanssa. Tiedän, miltä tuntuu rääkätä itseään vuosikaudet ja kokeilla kaiken maailman kuureja ilman tuloksia, suomalainen Minna Bussey, 46, sanoo.

Bussey kärsi vuosia vääristyneestä omakuvasta.

– Kun lapset syntyivät ja jäin pois työelämästä, minulla oli erityisen vaikea suhde ruokaan. Toisena päivänä ahmin, sitten taas näännytin itseäni. Se ei ollut kivaa.

Bussey muutti nuorena Lontooseen ja työskenteli pitkään finanssialalla. Dubaihin hän muutti vuonna 2014 yhdessä englantilaisen miehensä ja lastensa kanssa.

– Siihen aikoihin törmäsin Instagramissa Melissa Woodiin, joka on iso wellness-vaikuttaja. Siitä lähti uusi ajattelu ja kiinnostuin hänen viestistään eli holistisesta ajattelutavasta.

Bussey ymmärsi, että hyvinvoinnin ei pidä olla rangaistus – päinvastoin.

Koronapandemian aikana Bussey harrasti itsetutkiskelua ja suoritti hyvinvointivalmentajan tutkinnon.

– Sen jälkeen valmentaminen eteni orgaanisesti. Ensin omat kaverini, jotka olivat vuosikausia puhuneet siitä, että haluavat pudottaa painoaan, toimivat koekaniineinani. Sitten valmensin heidän kavereitaan, kunnes perustin oman Instagram-tilin.

Nyt Bussey valmentaa etenkin yli 40-vuotiaita naisia, jotka asuvat ympäri maailmaa. 

Mikä avuksi, kun paino jojoilee? Juttu jatkuu videon alla.

Mikä avuksi, kun paino jojoilee? 8:05
Mikä avuksi, kun paino jojoilee? Miljoona suomalaista laihduttaa joka vuosi. Kilot kuitenkin yleensä palaavat. Moni laihtuukin useita kertoja, mutta lihoo aina takaisin. 

Hän kertoo, että 80 prosenttia valmennettavista on suomalaisia, mutta hänellä on asiakkaita myös Lontoossa, New Yorkissa ja Dubaissa.

Busseyn jokapäiväinen tavoite on 10 000 askelta. Hän muistuttaa, että kävely on kaikille ilmainen ja helppo laji, mutta monet eivät ymmärrä, että pelkällä kävelyllä voi saada tuloksia aikaan.

– Se on tosi hyvä liikuntamuoto. Sitä voi tehdä kotiovelta, eikä tarvitse lähteä mihinkään. Ihmiset eivät arvosta kävelyä niin paljon kuin voisivat. Monet ajattelevat, että pitäisi mennä salille kolme kertaa viikossa, mutta 30 minuutin kävely päivässä on iso asia. 

Myös suomalaisissa ruokakaupoissa "huutava vääryys"

Busseyllä ei ole hyvää sanottavaa nykyajan ruokateollisuudesta.

– On huutava vääryys, ettei isoilla elintarvikevalmistajilla ole sääntöjä siitä, mitä tuotteissa saa mainostaa.

Busseyn mukaan myös suomalaisissa ruokakaupoissa 80 prosenttia tarjonnasta on ultraprosessoituja tuotteita.

– Tiedän itse ahmimisvuosistani, että kun alkaa syödä sipsiä ja karkkia, se johtaa helposti ylensyöntiin, koska nämä ruoat eivät täytä. Eihän kukaan ylensyö kasviksia ja lohta, vaan ylensyönti tapahtuu, kun syödään prosessoitua ruokaa.

Busseysta ongelma on, että koko pussin kalorimäärää ei ole kerrottu, vaan pakkauksessa näkyy isolla vain annoskoon kalorimäärä.

– Mutta eihän kukaan syö yhtä annosta sipsejä, vaan koko pussin. Monet myös ajattelevat, että he pystyvät ruokkimaan koko perheen tosi halvalla ultraprosessoidulla ruoalla, mutta se on väärin, koska prosessoitu ruoka ei poista nälkää.

"Suomalaiset syövät liikaa leipää ja pastaa"

Busseyn mielestä paino putoaa tehokkaimmin kunnon annoksilla ruokaa.

– Melkein kaikki naiset, joita valmennan, eivät syö tarpeeksi oikeaa, terveellistä ruokaa, ja siitä alkaa napostelu.

Hyvinvointivalmentaja neuvoo, että päivän aikana tulisi syödä kolme ateriaa niin, että lautasella on tarpeeksi ruokaa.

– Eli iso kasa erilaisia kasviksia, ei vain kurkkua ja tomaattia. Sitten oman maun mukaan proteiini viereen, eli vähintään 150 grammaa proteiinia, kuten kalaa, kanaa tai lihaa. Näin nälkä ei yllätä tuntikausiin.

Bussey vinkkaa, että kiireinen voi ostaa vihanneksia pakasteena tai jopa tölkeissä.

– Ne ovat molemmat parempia vaihtoehtoja kuin ultraprossoitu valmisruoka.

Hiilihydraateissa ei hänestä ole mitään vikaa, jos ne ovat tärkkelyspitoisia kasviksia, papuja, herneitä ja sellaisia, jotka imeytyvät hitaasti verenkiertoon.

– Leivät, pastat ja muu tehdaskama on iso ongelma, ja niitä kulutetaan Suomessa tosi paljon. Niitähän voi syödä loputtomiin, ja parin tunnin päästä on nälkä uudelleen.

Busseyn mukaan on yksilöllistä, milloin esivaihdevuodet naisilla alkavat, mutta hormonaaliset muutokset aiheuttavat sen, että insuliiniresistenssi kasvaa.

– Tässä iässä emme kerta kaikkiaan kestä enää prosessoituja hiilareita, ja on olennaista pitää verensokeri alhaalla. Se on jopa tärkeämpää kuin kalorien laskeminen.

Busseyn terveiset suomalaisille naisille on, että he ovat vahvoja ja ihania ihmisiä.

– Kannattaa muistaa, että hyvä olo omassa kehossa on mahdollista missä iässä tahansa. Monesti luullaan, ettei se ole mahdollista enää tietyssä iässä, mutta se on, ja kaikki ansaitsevat tuntea niin. 

Katso myös: Häpeän tunne voi vaikeuttaa painonhallintaa

Häpeän tunne vaikeuttaa painonhallintaa – tällainen ilmiö lihavuus on Suomessa 5:37
Tällainen ilmiö lihavuus on Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat