Ennen apea ja kipeä Maria löysi avun uudesta elämäntavasta: "Olen 58, mutta koen, että elämä on vasta alkanut"

Vielä viisi vuotta sitten Maria Borelius kärsi hirveistä selkäkivuista ja matalasta mielialasta. Sitten hän kuuli matala-asteista tulehdusta vastaan kamppailevasta elämäntavasta.

Video: Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kommentoi ruokanäkemyksiä Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017. Laatikaisen mukaan maitotuotteista ei aiheudu kehoon matala-asteista tulehdusta.

Maria Borelius oli 52-vuotias. Elämä tuntui olevan ohi.

– Menin lääkärille. Hän sanoi, että kyseessä on menopaussi, se on vain elämää. Sinä vanhenet, nyt 58-vuotias Maria muistaa.

Hän kärsi hirveistä selkäkivuista ja pystyi tuskin kävelemään. Mielialakin oli matala. Lääkärin tuomion kuullessaan osa Mariasta alistui: elämä olisi vain hidasta luisumista vanhuuteen.

– Olin 52, nuorin lapseni oli lähdössä kotoa. Äitiys antoi elämälleni paljon merkitystä. Ajattelin, onko minulle enää mitään. Mitä elämäni nyt on?

Kehotti luopumaan esimerkiksi banaaneista, leivästä ja pastasta

Lopulta Maria päätti edes treenata selkäänsä, jotta siihen ei sattuisi jatkuvasti – eihän siitä haittaakaan voisi olla! Netin kautta hän otti yhteyttä personal trainer Rita Catolinoon.

Fitness-henkinen Catolino lupautui valmentamaan Mariaa. Hän lähetti tälle ohjelman, joka sisälsi muun muassa treeniohjeita ja ruokavalion. 

– Hän ei selittänyt, miksi ne toimivat. Hän vain tavallaan tiesi fitness-piirien kautta, että ne toimivat. Koska olen tiedetoimittaja, yritin kysyä, miksi. Hän vain käski kokeilla, Maria muistaa.

Catolinon ruokavalio kehotti luopumaan esimerkiksi banaaneista, leivästä ja pastasta. Sallittuja olivat muun muassa monet vihannekset ja hedelmät, kvinoa, tumma riisi ja kaurahiutaleet, "jos ne eivät turvota".

Teini-iässä Marialla oli bulimian oireita. Hän oletti ruokailutottumustensa aikuisiällä olleen niin sanotusti hyvät. Hänhän söi tavallista arkiruokaa, mutta myös herkkuja: pastaa ja vihanneksia, mutta myös jäätelöä, joskus kolme paahtoleipää marmeladilla.  Catolinon ruokavalio kuitenkin kyseenalaisti tämän.

Ohjeet eivät myöskään liittyneet pelkästään fyysiseen puoleen.

– Hän pani minut tekemään myös päivittäisiä kiitollisuusharjoituksia. Alussa ajattelin, että et sinä voi sanoa minulle, koska olen onnellinen, Maria nauraa.

"Oloni oli hyvin onnellinen ja energinen"

Kolmen kuukauden kuluttua Marian selkäsärky kuitenkin oli poissa. Myös matala mieliala korjaantui ruokavalion avulla lähes välittömästi. Maria alkoi treenata päivittäin. 

– Oloni oli hyvin onnellinen ja energinen. En laihtunut, mutta menetin paljon läskiä ja sain lihasta, mikä on minun iässäni vaikeaa. Ajattelin, että Ritan ohjelma olikin oikein hyvä. Ja se siitä, hän kuvaa.

– Ajattelin, että olin korjannut vain selkääni ja mielialaani. Sitten aloin tajuta, että olen osa jotakin isompaa.

"Olenko tehnyt tieteellisen kokeen itselläni tietämättä, että tein sitä?"

Vuonna 2013 Marialle selvisi, ettei hänen treenaajansa ollut ajatustensa kanssa yksin.

Maria oli työnsä puolesta kuuntelemassa ruotsalaisen professori Inger Björckin luentoa, jolla hän kertoi uudenlaisesta tutkimuksestaan matala-asteista tulehdusta vastaan taistelevien ruokien parissa.

Björck uskoi, että kakkostyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä voisi vähentää "aivan uudella menetelmällä, uudentyyppisellä ruoalla, jossa marjat ovat mukana suuremmassa ravintoryhmässä".

Tutkimukset matala-asteisen tulehduksen vaikutuksista vaihtelevat. Sitä pidetään kansansairauksien riskitekijänä ja sen on havaittu olevan esimerkiksi syöpien ja sydäntautien taustatekijä.

Tulehduksella voi olla yhteys myös masennukseen ja mielenterveyteen. Lihominen nuoruusvuosien jälkeen on myös yhdistetty matala-asteiseen tulehdukseen.

Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston pohjoismaisessa tutkimuksessa havaittiin, että terveyttä edistävä pohjoismainen ruokavalio vähentää tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä; Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 -väestötutkimuksessa puolestaan havaittiin, että ahdistuneisuus oli yhteydessä elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan. Jotkut pitävät tulehdusta myös osallisena ikääntymisessä.

Maria oli ennenkin kuullut matala-asteisesta tulehduksesta. Kuunnellessaan hän piti tietoja kiinnostavina. Sitten professori näytti listan ruoista, joilla oli tutkimustaan tehnyt.

Maria valpastui. Hän siirtyi välittömästi tuolinsa reunalle lukemaan ruokalistaa läpi.

– Ajattelin: ”Hitto, juuri näitähän minä olen syönyt”. Olin sokissa. Ajattelin, olenko tehnyt tieteellisen kokeen itselläni tietämättä, että tein sitä, hän muistaa nyt.

Listassa luki esimerkiksi "vähennä sokeria, jätä pois valkoinen jauho, syö enemmän kaikenlaisia marjoja, lisää vihannesten ja rasvaisen kalan määrää”.

– Luennon jälkeen juttelin professorin kanssa ja kerroin syöväni näin. Hän sanoi, ei, eivät ihmiset syö näin, tämä on koe. Kerroin, että kyllä, syön oikeasti näin.

"Haluan antaa ihmisille tunteen siitä, että elämässä on toinenkin mahdollisuus"

Tiedetoimittajataustainen Maria halusi tietää, mitä Björckin idean taustalla on. Vuosien ajan hän käytti vapaa-aikansa penkoakseen tietoa matala-asteisesta tulehduksesta ja sen ehkäisystä.

Kokemuksistaan ja asiantuntijahaastatteluistaan Maria kirjoitti teoksen Hyvinvoinnin vallankumous, tulehdusta ehkäisevä elämäntapa. Teoksellaan hän haluaisi kertoa itsensä ikäisille, että toivoa on.

– Haluan antaa ihmisille tunteen siitä, että elämässä on toinenkin mahdollisuus. Kun keho alkaa rapistua 40–45 ikävuoden jälkeen, elämässä on silti olemassa vielä muutakin, Maria sanoo.

– Olen 58, mutta koen, että elämä on vasta alkanut. Haluan tehdä mielenkiinnostavia asioita, suuria asioita, haluan auttaa muita naisia ja kirjoittaa lisää kirjoja. Kun tapaan itseni ikäisiä ihmisiä, jotka miettivät eläköitymistä, ymmärrän kyllä sen, mutten tunne oloani lainkaan sellaiseksi. Elämä avaa minulle jatkuvasti uusia mahdollisuuksia.

Syö pieniä aterioita 4–5 kertaa päivässä

"Sipsejä, puolukkaleipää, hilloa, muroja, maitoa, vähän kanaa, pastaa, muutama muffini ja vihanneksia. Ei mitään ihmeellistä. Sellaiselta arkiostokset voisivat näyttää.

Nyt alan katsoa ruokakauppaa aivan uudella tavalla. Sillä on oma agendansa, minulla on omani. Siksi minun on nähtävä ruokakaupan suunnitelmien läpi. Siellä on vastassa usein vastaleivottua leipää, joka houkuttelee lämpimällä tuoksullaan, ja sitten kuljetaan koko matka kaupan läpi hakemaan maitoa, jota melkein kaikki ostavat."

Muutoksen myötä Marian ruokavaliosta jäivät pois gluteiinipitoiset ruoat ja sokeri. Hän syö pieniä aterioita 4–5 kertaa päivässä.

– Syön enemmän proteiinia kuin ennen. Se on eräs asioista, joita minun piti opetella. Aluksi käytin sovelluksia, joihin kirjataan syömiset, ja se kertoo, paljonko proteiinia olet saanut. Alussa määrä oli liian alhainen. Nuorena laskin kaloreita, nyt lasken proteiinia, Maria kuvaa.

– Syön oikein hyvin ja ruokaa, jossa on makua. En ole nälässä!

Osana ruokavaliota Marian piti lopettaa myös alkoholin juominen kokonaan.

– En ajatellut, että olisin millään tavalla riippuvainen viinistä, koska join niin vähän. Kun se kaikki vietiin pois, oloni tuntui oudolta ja ujolta, kun esimerkiksi seisoskelin juhlissa muiden ihmisten keskellä. Viini laskee muureja ja antaa itsevarmuuden tunteen. Luopuminen oli hyvin vaikeaa. Tämä oivallus itsestäni oli vähän epämukava.

Tulehdusta hillitsevä ruokavalio

  • Laihduttaminen ylipainoisella
  • Kasvikset
  • Marjat, hedelmät
  • Täysjyvävilja, ruis
  • Rasvattomat tai vähärasvaiset maitovalmisteet
  • Kala
  • Pähkinät, siemenet
  • Kasviöljyt, kasviöljypohjaiset tuotteet, erityisesti rypsiöljy

Lähde: Duodecim 2014

Ei pastaa, vaan bataattia

Marian shoppailureissu alkaa nykyisin vihannesosastolta. Hän ostaa sitä, mikä on tuoretta ja sopivan hintaista.

– Syysaikaan ostaisin omenoita, juureksia, ihania kaaleja. Ruoan ei tarvitse olla kallista, hän vinkkaa.

Seuraava etappi on niin sanottu proteiiniosasto, josta Maria valitsee mahdollisimman puhdasta ja hyvää proteiinia, kuten kalaa, kanaa, riistaa, äyriäisiä tai kasvisproteiinia. Marinadit hän tekee itse.

– En syö pastaa, vaan esimerkiksi bataattia, ruskeaa riisiä, kvinoaa ja tattaria. Käytän paljon mausteita: hankin hyvälaatuista öljyä ja viinietikkaa ja ostan yrttejä, kuten valkosipulia, inkivääriä, maustekurkumaa, chilejä, organoa, timjamia ja rosmariinia. Teen näiden avulla marinadeja tai kastikkeita, Maria kuvailee.

Hän syö myös paljon pähkinöitä ja siemeniä, kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä sekä chiansiemeniä.

– En käy leipä- ja kakkuosastolla, joka tulee kaupassa vastaan ensimmäiseksi. Se haluaa vietellä tuoksuillaan, mutta se ei oikeasti ole ystäväni. Syön kyllä riisikakkuja, Maria kertoo.

Hän syö myös sokeroimatonta luonnonjogurttia ja fermentoituja tuotteita. Makeisista Maria ei enää ole kovin kiinnostunut. Herkutteluun hän ostaa hyvälaatuista suklaata, jossa on 70 prosenttia kaakaota.

"Käytän kokkaamiseen yhtä paljon aikaa kuin ennenkin"

”Viikossa on seitsemän aamiaista, seitsemän lounasta, seitsemän illallista. Yhteensä 21 ateriaa. Lisäksi 10–15 välipalaa. Miten monta näistä on niitä, joissa en itse päätä, mitä syön? Enintään kolme tai neljä ateriaa. Viikon aterioista noin kymmenesosa on sellaisia, joita en hallitse itse.

Niinpä päätän, että jos joku toinen hyvää tarkoittava ihminen on nähnyt vaivaa tehdäkseen minulle ja läheisilleni hyvää ruokaa, syön kaiken, nautin täysin siemauksin ja kiitän niin kuin kohteliaan ihmisen pitää tehdä.”

Nykyisin Maria kokee kokkaavansa monipuolisemmin ja uskookin perheensä syövän nyt paremmin ja maukkaammin.

Esimerkkipäivä: Näin Maria syö

Aamupala

Smoothie pähkinämaidosta, marjoista, proteiinijauheesta, pellavansiemenistä

Aamupäivä, noin kello 10.00

Kaksi kovaksi keitettyä munaa ja tomaattia

Lounas, oma tai ostettu

Proteiinia ja vihanneksia, hyvin vähän hiilihydraattia. Kanaa ja vihanneksia, hyvälaatuista kastiketta.

Alkuilta, noin kello 17.00

Jogurttia, pähkinöitä

Illallinen

Kalaa, kanaa tai kasvishampurilainen, bataattia, paljon erilaisia kasviksia, hyvälaatuisia kastikkeita. Jälkiruoaksi inkivääriteetä ja pala tummaa suklaata.

– Käytän kokkaamiseen yhtä paljon aikaa kuin ennenkin, mutta nyt käytän enemmän aikaa aikaisessa vaiheessa. Sunnuntaisin suunnittelen, mitä syön viikon aikana. Kokkaan suurempia annoksia, jotta saan illallisesta lounaan seuraavaksi päiväksi, Maria kuvaa.

– Jos seisot puoli kahdeksalta keittiössäsi ja olet supernälkäinen, päädyt syömään huonosti. Kun suunnittelen hieman etukäteen, syön hyvin. Hyvän ruoan kokkaaminen ei vie sen kauempaa. Toki tämäkin riippuu siitä, mitä syöt. Jos syöt vain pizzaa, jonka käyt ostamassa, se vie nolla minuuttia aikaasi, mutta tulee hyvin kalliiksi. Itse olen aina kokannut, en viikon jokaisena päivänä, mutta usein.

"Syön hyvin 80 prosenttia viikosta"

Toisinaan Mariakin syö leipää ja sokeria – onhan hän "vain ihminen".

– 80–20-periaate on yksi suuri viestini, syön hyvin 80 prosenttia viikosta. Tarkoitus ei ole olla fanaattinen, vaan saada parempi elämä, olla onnellinen ja voimakas. En halua, että ihminen istuu yksin pienessä kodissaan proteiinijauheensa kanssa. Haluan, että ihmiset elävät, hän sanoo.

– Tämäkin on matka, jatkuva matka. Kamppailen itsekin sen kanssa, että väsähdän neljältä iltapäivällä, kuten niin monet muutkin ihmiset. Haluaisin pullan ja kahvin, tai lasin viiniä illalla. Olen matkalla ja eteeni tuodaan aamiaistarjotin, eikä minulla ole omia ruokia mukana. Tarjottimella on vain leipää ja sokerista jogurttia. Se on elämää.

"Tapojen muuttaminen onkin työtä"

Monen korvissa Marian toiminta kuulostaa työläältä. Hän myöntää, että tapojen muuttaminen onkin työtä – aluksi.

– Vei vuoden lakata syömästä leipää päivittäin. Rakastan leipää, varsinkin ruisleipää paahdettuna, Maria sanoo.

– Tavat eivät koskaan vaadi vaivaa, sillä teet niitä rutiinilla. Vie noin kolme viikkoa, kun mietit, mitä seuraavaksi tekisit. Se on työtä. Mutta uudesta toiminnasta tulee tapa, ja kun olet oppinut sen, se ei ole sen enempää työtä kuin aiempikaan tapa, Maria sanoo.

Maria kuuntelisi muutosten keskellä vatsaansa. Jos olo on aterian jälkeen turvonnut ja vetämätön, jotakin on syytä muuttaa.

– Olemme kaikki erilaisia, joten jokainen voi kuunnella itseään. Osa aterioista on hyviä, niiden jälkeen olo on kevyt, mutta toiset taas raskaita ja olo on vetämätön. Itse rakastan kaurapuuroa, mutten voi syödä sitä joka päivä, koska turpoan. 2–3 kertaa viikossa sopii.

Marian parantava vesi: lisää veteen aamulla puolukoita ja rosmariinia. Pane kannu jääkaappiin. Nauti.

”Tämä vesi maistuu ja näyttää ihanalta, ja se on yksinkertaista. Se on arjen luksusta, joka ei tule kalliiksi.”

Maria on myös huomannut, ettei hänellä ole mitään ongelmaa syödä "oikein", jos hän on yksin. Muiden ihmisten seurassa, tilanne on toinen.

– Olen sosiaalinen syöjä. Olemme yhdessä, nautimme, kokkailemme. Elän silloin enemmän hetkessä. Sitä alkaa ajatella "oi, valkosipulileipää, muutkin ottavat valkosipulileipää…" Järjellä ajattelen "Maria, tiedät, mitä siitä seuraa", hän kuvaa.

– Jokaisella meistä on sama sisäinen dialogi: haluamme yhtä asiaa, mutta teemme toista. Haluaisimme olla terveitä, mutta teemme asioita, jotka eivät tee meitä terveiksi. Ajattelemme ”minun pitäisi, minun täytyisi...”

"Pysähdyn ja nautin asioista todella"

Maria uskoo, että niin sanottuun "normaaliin" syömiseemme vaikuttavat paljon maatalousyhteiskunnan perinteet, jotka keskittyvät voimakkaasti leivän ja maidon ympärille.

– Niin sanottu normaali ruokavalio voi olla tulehduksellinen. Tämä riippuu siitä, mitä normaalilla tarkoitetaan. Jos se tarkoittaa sitä, että syö tuoretta kalaa, vihanneksia, keitettyjä perunoita, se on hyvä. Mutta jos tarkoittaa sitä, että syö paljon leipää, mehuja, sokeroituja jogurtteja, se ei ole yhtä hyvä, Maria sanoo.

Hän itse nostelee painoja, meditoi ja joogaa. Maria toivoisi, että lääkärit määräisivät lääkkeiden rinnalle enemmän sekä liikuntaa että ruokavalioita. Se kuitenkin vaatisi aikaa.

– Jos saat lääkkeen, ohje on "ota tätä kolmesti päivässä". Jos sen sijaan alan kertoa, että sinun pitää syödä tätä ja tuota, haluat tulla pian takaisin ja keskustella asiasta, koska muutoksen tekeminen on vaikeaa. Jokaiselle potilaalle voi olla aikaa kymmenen minuuttia, jonka aikana tutkitaan ja tarkistetaan, toimiiko lääkitys. Jos aletaan tutkia elämäntapoja, se vaatii tunnin konsultaation.

Marialle tulehduksettoman elämän ohjeiden seuraaminen on kuitenkin tuonut lisää väriä ja hyvinvointia.

– Kun näen kauniin auringonlaskun, ajattelin aiemmin vain ohimennen, että olipa se kaunista. Nyt oikeasti pysähdyn. Pysähdyn ja nautin asioista todella. Jos olen luonnossa ja on kaunis päivä, ihailen. Kiitän elämää siitä, että saan olla siellä, olen kiitollisempi kaikesta, mitä näen. Tiedän, että tämä vaikuttaa elämääni syvällä, biologisella tavalla, ja tekee elämästäni myös rikkaampaa.

Osittainen lähde, kursivoidut lainaukset: Maria Borelius: Hyvinvoinnin vallankumous, tulehdusta ehkäisevä elämäntapa (Harper Life, 2018), UEL.fi

Lue myös:

    Uusimmat