Suositun tv-ohjelman osiosta nousi kohu – juontaja lyttää perinneruokia: "Aivan hemmetin rasistinen"

shutterstock_741885331
Kiinalainen perinneherkku, tuhatvuotiset munat sekä talkshow-juontaja James Corden. Shutterstock/AOP

Yhdysvalloissa on noussut pienimuotoinen kohu suositun myöhäisillan talkshow'n ruokaosiosta. 

Amerikkalainen myöhäisillan talkshow The Late Late Show with James Corden on noussut uutisotsikoihin ohjelman närää herättäneen ruokaosuuden vuoksi, kertoo muun muassa uutissivusto Insider

Suositun ohjelman "Spill Your Guts" -osiossa ohjelman juontaja James Corden kysyy vierailtaan henkilökohtaisia kysymyksiä. Vieras voi joko vastata kysymykseen tai syödä esillä olevia ruokia, jotka Corden on tuominnut jollain tapaa ällöttäviksi.

Nyt ohjelmaosuudesta on noussut kuitenkin pienimuotoinen kohu, sillä tarkkasilmäiset katsojat ovat havainneet Cordenin haukkuvan osuudessaan lähinnä aasialaisia herkkuja. 

Aasialaisten ruokien lyttäys suututti somekansan

Ruokaosuuden ongelmallisuuden nosti esiin TikTok-käyttäjä Kim Saira. Sairan mukaan osuus tulisi kokonaan poistaa ohjelmasta ja nainen perustikin asian tiimoilta oman Change.org -kansalaisaloitteen. Naisen videot TikTokissa ovat keränneet jo yli 2,5 miljoonaa katsojaa ja vetoomus yli 30 000 allekirjoitusta.

Sairan jakamalla videolla nähdään pätkä myös kohutusta ohjelmaosuudesta:

Jos video ei näy katso se täältä.

– Tämä on aivan hemmetin rasistinen ohjelmaosuus, Saira kirjoittaa videonsa kuvailussa.

– Moni hänen (Cordenin) vierailleen esittelemistä ruoista on todellisuudessa peräisin aasialaisista kulttuureista. Hän on nostanut esiin ruokia, kuten balut, tuhatvuotiset munat ja kananjalat, jotka ovat yleisiä ruokia Aasian väestölle, Sairan vetoomuksessa todetaan.

Corden on kutsunut monia huolella valmistettuja aasialaisia ruokia ohjelmassa ”todella ällöttäviksi” ja ”kammottaviksi”. Esimerkiksi kiinalaiset tuhatvuotiset munat eivät oikeasti ole tuhat vuotta vanhoja, vaan valmistusmenetelmällä niistä tehdään sen näköisiä.

"Tämä osio on kulttuurisesti loukkaava ja kannustaa rasismiin"

Kim Saira itse omaa kiinalaiset ja filippiiniläiset sukujuuret. Saira ei toivo Cordenin ohjelman lopettamista kokonaan, mutta ruokaosio pitäisi sen sijaan ohjelmasta poistaa, tai sen sisältöä muuttaa. Naisen mukaan vastuullisuuskulttuurin tulisi korvata tässä tapauksessa cancel-kulttuuri. Cordenin tulisi ottaa vastuu siitä, että juontaja leimaa ohjelmassa monet perinteiset aasialaiset ruoat ällöttäviksi.

– Jatkuvien aasialaisiin kohdistuvien viharikosten keskellä tämä osio on  kulttuurisesti loukkaava ja kannustaa rasismiin aasialaisia kohtaan. Niin monia aasialais-amerikkalaisia kiusataan ja pilkataan jatkuvasti heidän kotimaansa ruoista ja tämä ohjelmaosio vain kannustaa jatkamaan sitä.

Jos Kim Sairan vetoomus kerää yli 35 000 allekirjoitusta, siitä tulee koko Change.org -palvelun kaikkien aikojen suosituin. Nainen kommentoi Insiderille allekirjoitusten suuren määrän todistavan, että hän ei ole yksin mielipiteensä kanssa. The Late Late Show with James Corden -ohjelman tuotantoyhtiö ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa julkisuudessa. 

Lähde: Insider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja