Frendit-sarjan luoja häpeää sarjan olematonta monimuotoisuutta: "Olen oppinut paljon viimeisen 20 vuoden aikana"

Liki tauotta pyörinyt Frendit tekee paluun tänä vuonna – näistä syistä uusi jakso tulee juuri nyt 5:55
Liki tauotta pyörinyt Frendit teki paluun vuonna 2020 – näistä syistä se tapahtui juuri tuolloin

Frendit-sarjan toinen luoja Marta Kauffman kertoo häpeävänsä ohjelman monimuotoisuuden puutetta.

Yhdysvaltalaissarja Frendit on yksi kaikkien aikojen suosituimmista televisiosarjoista. Vuosina 1994–2004 ensiesitetyn sarjan ovat luoneet David Crane ja Marta Kauffman.

Kauffman on luvannut lahjoittaa neljä miljoonaa dollaria, eli noin 3,8 miljoonaa euroa Brandeisin yliopiston Afrikan ja afrikkalais-amerikkalaisen tutkimuksen laitokselle vastauksena kritiikkiin, jota Frendit on saanut monimuotoisuuden puutteesta.

Kauffman kertoi Los Angeles Timesille antamassaan haastattelussa tekemästään lahjoituksesta ja siitä, miten hän tuntee häpeää komediasarjan olemattomasta monimuotoisuudesta.

– Olen oppinut paljon viimeisen 20 vuoden aikana. Syyllisyyden tunnustaminen ja sen hyväksyminen ei ole helppoa. On kivuliasta katsoa itseään peilistä. Minua hävettää, etten tiennyt paremmasta 25 vuotta sitten, Kauffman sanoi haastattelussa.

Kauffman, joka ei aluksi ymmärtänyt, miksi fanit näkevät sarjan monimuotoisuuden puutteen ongelmallisena, on nyttemmin samaa mieltä heidän kanssaan. Hän kokee sarjaan kohdistuvan kritiikin oikeudenmukaisena.

Kauffmanin ajatusmaailma muuttui Peoplen tietojen mukaan sen jälkeen, kun afroamerikkalainen George Floyd kuoli poliisiväkivallan seurauksena vuonna 2020. Floydin kuolema sai valtavaa mediahuomiota ja sen seurauksena järjestettiin mielenosoituksia ympäri maailman. 

– Sen jälkeen, mitä tapahtui George Floydille aloin kamppailla sen kanssa, että olin osallisena rakenteelliseen rasismiin tavoilla, joista en ollut koskaan tietoinen, Kauffman sanoi.

– Tuolla hetkellä aloin pohtia toimintatapoja, joilla olin osallistunut siihen ja tiesin, että minun täytyy korjata suuntaani, hän jatkoi.

Tästä syystä Kauffman päätti lahjoittaa neljä miljoonaa dollaria Brandeisin yliopistolle tukeakseen sen afrikkalaisen ja afroamerikkalaisen tutkimuksen laitosta.

Peoplen mukaan Kauffman toivoo, että lahjoituksen avulla laitokselle voidan palkata lisää osaavia tutkijoita ja opettajia sekä tarjota uusia mahdollisuuksia akateemiseen opiskeluun ja tutkimukseen.

Nainen kertoi haluavansa jatkossa varmistaa jokaisessa tuotannossaan, että hän palkkaa mukaan värillisiä ihmisiä ja seuraa aktiivisesti värillisiä, nuoria kirjoittajia.

Kauffman, tämän Frendit-kollega Crane ja sarjan ohjaaja ja vastaava tuottaja Kevin Bright myönsivät viime vuonna The Hollywood Reporterille, että mikäli Frendit tehtäisiin tänä päivänä uudelleen, nähtäisiin siinä monimuotoisempi kattaus näyttelijöitä.

Sekä Kauffman että Bright kuitenkin sanoivat tuolloin, ettei pelkästään valkoisten näyttelijöiden palkkaaminen sarjaan ollut tahallista. Kaksikon mukaan sarjaa varten haastateltiin paljon ihmisiä monenlaisista eri taustoista.

Ongelmallisia kohtauksia

Frendejä on ajan satossa kritisoitu monimuotoisuuden puutteen lisäksi myös muista asioista. Sarjassa on kuultu letkautuksia, jotka ovat monien mielestä ajaneet vahvasti ohi tästä päivästä.

Sarjassa on nähty useampaan otteeseen muun muassa naisia esineellistäviä ja seksistisiä kommentteja. Eräässä jaksossa sarjan päähahmoihin kuuluva Ross kysyi Joeylta, ovatko miehet koskaan muuten vain mukavia tuntemattomille naisille. Joey vastasi toverilleen kieltävästi, ellei kyse ole seksistä.

Toisessa jaksossa Joey puolestaan laati vaatimuksia tulevalle kämppikselleen. Mies toivoi, että hänen tuleva kämppiksensä olisi nainen, savuton ja ei-ruma.

Yhdessä jaksossa nähdään, kun ärsyyntynyt Ross repii poikalapselta Barbien pois, koska se on miehen mielestä liian tyttömäinen poikien leikkeihin.

Toisessa jaksossa Chandler puolestaan pillastuu nähdessään Joeyn neulomassa patalappuja ja Rossin levittämässä puuteria kasvoilleen, jotta hänen valkoiset hampaansa eivät korostuisi liikaa. Lopuksi Chandler poistuu paikalta ihmetellen, "missä kaikki miehet ovat". 

Sarjan historiassa on nähty myös muun muassa rasistisiksi ja homofobisiksi tulkittuja kohtauksia. Yhdessä jaksossa Rachel toivottaa aasialaistaustaisen naisen "tervetulleeksi meidän maahamme", johon nainen kiittää ja vastaa olevansa kotoisin New Yorkista.

Toisessa jaksossa ystävät puolestaan pilkkaavat Chandleria armotta, koska tämä oli suudellut pimeässä yökerhossa miestä.

Lue myös:

    Uusimmat