Suomen metsien superfoodista povataan uutta vientitoivoa: Suuri kysyntä maailmalla!

pakuri koivu
Pakuria kasvamassa koivun rungossa.

Pakurikäävästä tehtaillaan seuraavaa suomalaista vientihittiä Aasian markkinoille.

Suomalaisesta superfoodista, pakurista, on povattu suomalaista vientivalttia jo vuosia. Luontaislääkinnässä jo satoja vuosia hyödynnettyä pakuria on käytetty pitkään erityisesti Venäjällä ja muualla Aasiassa. Suomessa pakuria myydään muun muassa teenä ja ravintolisänä.

Antioksidanttirikas pakuri on erityisen kysytty raaka-aine Aasiassa, jossa pakuria kasvaa kuitenkin vähemmän kuin mitä sen kysyntä on.

Keskipohjanmaa uutisoi ”koivikoiden vitsauksesta” tehtailtavan seuraavaa vientivalttia. Ekometsätalouden insinööri Christian Lankinen ja Keski-Pohjanmaan Metsänomistajien Liitto järjestivät tiedotustilaisuuden aiheesta metsänomistajille keskiviikkona.

– Jos kaikki menee hyvin, Suomesta voi lähteä kuuden vuoden kuluttua jopa 30 000 tonnin laivalasti pakurikääpää kohti Kaukoitää. Kaukoidässä lääkinnällisten sienten käytöllä on pitkä historia ja kysyntää riittää, totesi Lankinen Keskipohjanmaalle.

Lankisen johtama Nordic Fungi on myynyt metsänomistajille lahottajasienten ymppejä jo parin vuoden ajan. Puutapin sisältämä sienirihmasto eli ymppi levittää sienirihmaston puuhun.

Pakurin ulkomaille viennin taustalla on Luonnonvarakeskuksen vuonna 2013 aloittama tutkimusprojekti, jonka tavoitteena on kasvattaa käävän tuotantoa ja pyrkiä sitä kautta saamaan lisätuottoa metsänomistajille.

Kilohinta kymmeniä euroja

Kuivatun pakurin kilohinta onkin kova: tällä hetkellä hinta on 33–50 euroa.

Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojan mukaan pohjoisen pakurin viljely on maailman mittakaavassakin niin uniikkia, että kiinnostus viedä pakuria ulkomaille käy järkeen.

– Maailmalla pakuri on vahvasti kasvava juttu, jota on tutkittu viimeisen kymmenen vuoden aikana varmaan enemmän kuin sitä ennen yhteensä, Halmetoja kertoo MTV:lle.

– Ihmisiä kiinnostaa, mitä tuolla metsissä kasvaa, mitä emme vielä hyödynnä.

Halmetoja muistuttaa myös, että Suomen metsissä kasvaa vaikka mitä muuta, mistä ei välttämättä tiedetä tai mitä ei osata vielä käyttää.

Pakuria hyödynnetty jo vuosisatoja

Pakuria näkee usein kasvamassa koivun rungossa, mutta sitä kasvaa myös muiden lehtipuiden pinnalla.

Pakurikääpä kuuluu lahottajasieniin, jotka lahottavat lehtipuita tuhoamalla niitä. Lahoamisen seurauksena pakurikääpä muodostaa puun pintaan näkyviä mustia epämuodostumia eli pakuria. Pakuria on hyödynnetty luontaislääkinnässä jo vuosisatoja.

Vuonna 2010 Evira kielsi pakurin myynnin hetkellisesti tutkiakseen pakurin käyttöä tarkemmin. Vuodesta 2011 pakuria on sallittu käytettävän pienissä määrin esimerkiksi ravintolisänä, teenä sekä mausteena.

Pakuria hyödynnetään myös kosmetiikan raaka-aineena. Venäjällä pakuria käytetään usein esimerkiksi psoriasiksen ja atooppisen ihottuman hoidossa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!