Pakurikäävästä tehtaillaan seuraavaa suomalaista vientihittiä Aasian markkinoille.
Suomalaisesta superfoodista, pakurista, on povattu suomalaista vientivalttia jo vuosia. Luontaislääkinnässä jo satoja vuosia hyödynnettyä pakuria on käytetty pitkään erityisesti Venäjällä ja muualla Aasiassa. Suomessa pakuria myydään muun muassa teenä ja ravintolisänä.
Antioksidanttirikas pakuri on erityisen kysytty raaka-aine Aasiassa, jossa pakuria kasvaa kuitenkin vähemmän kuin mitä sen kysyntä on.
Keskipohjanmaa uutisoi ”koivikoiden vitsauksesta” tehtailtavan seuraavaa vientivalttia. Ekometsätalouden insinööri Christian Lankinen ja Keski-Pohjanmaan Metsänomistajien Liitto järjestivät tiedotustilaisuuden aiheesta metsänomistajille keskiviikkona.
– Jos kaikki menee hyvin, Suomesta voi lähteä kuuden vuoden kuluttua jopa 30 000 tonnin laivalasti pakurikääpää kohti Kaukoitää. Kaukoidässä lääkinnällisten sienten käytöllä on pitkä historia ja kysyntää riittää, totesi Lankinen Keskipohjanmaalle.
Lankisen johtama Nordic Fungi on myynyt metsänomistajille lahottajasienten ymppejä jo parin vuoden ajan. Puutapin sisältämä sienirihmasto eli ymppi levittää sienirihmaston puuhun.
Pakurin ulkomaille viennin taustalla on Luonnonvarakeskuksen vuonna 2013 aloittama tutkimusprojekti, jonka tavoitteena on kasvattaa käävän tuotantoa ja pyrkiä sitä kautta saamaan lisätuottoa metsänomistajille.
