Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomen metsien superfoodista povataan uutta vientitoivoa: Suuri kysyntä maailmalla!

Pakuria kasvamassa koivun rungossa.
Pakuria kasvamassa koivun rungossa.
Julkaistu 29.12.2016 17:32

Outi Karilahti

outi.karilahti@mtv.fi

Pakurikäävästä tehtaillaan seuraavaa suomalaista vientihittiä Aasian markkinoille.

Suomalaisesta superfoodista, pakurista, on povattu suomalaista vientivalttia jo vuosia. Luontaislääkinnässä jo satoja vuosia hyödynnettyä pakuria on käytetty pitkään erityisesti Venäjällä ja muualla Aasiassa. Suomessa pakuria myydään muun muassa teenä ja ravintolisänä.

Antioksidanttirikas pakuri on erityisen kysytty raaka-aine Aasiassa, jossa pakuria kasvaa kuitenkin vähemmän kuin mitä sen kysyntä on.

Keskipohjanmaa uutisoi ”koivikoiden vitsauksesta” tehtailtavan seuraavaa vientivalttia. Ekometsätalouden insinööri Christian Lankinen ja Keski-Pohjanmaan Metsänomistajien Liitto järjestivät tiedotustilaisuuden aiheesta metsänomistajille keskiviikkona.

– Jos kaikki menee hyvin, Suomesta voi lähteä kuuden vuoden kuluttua jopa 30 000 tonnin laivalasti pakurikääpää kohti Kaukoitää. Kaukoidässä lääkinnällisten sienten käytöllä on pitkä historia ja kysyntää riittää, totesi Lankinen Keskipohjanmaalle.

Lankisen johtama Nordic Fungi on myynyt metsänomistajille lahottajasienten ymppejä jo parin vuoden ajan. Puutapin sisältämä sienirihmasto eli ymppi levittää sienirihmaston puuhun.

Pakurin ulkomaille viennin taustalla on Luonnonvarakeskuksen vuonna 2013 aloittama tutkimusprojekti, jonka tavoitteena on kasvattaa käävän tuotantoa ja pyrkiä sitä kautta saamaan lisätuottoa metsänomistajille.

Kilohinta kymmeniä euroja

Kuivatun pakurin kilohinta onkin kova: tällä hetkellä hinta on 33–50 euroa.

Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojan mukaan pohjoisen pakurin viljely on maailman mittakaavassakin niin uniikkia, että kiinnostus viedä pakuria ulkomaille käy järkeen.

– Maailmalla pakuri on vahvasti kasvava juttu, jota on tutkittu viimeisen kymmenen vuoden aikana varmaan enemmän kuin sitä ennen yhteensä, Halmetoja kertoo MTV:lle.

– Ihmisiä kiinnostaa, mitä tuolla metsissä kasvaa, mitä emme vielä hyödynnä.

Halmetoja muistuttaa myös, että Suomen metsissä kasvaa vaikka mitä muuta, mistä ei välttämättä tiedetä tai mitä ei osata vielä käyttää.

Pakuria hyödynnetty jo vuosisatoja

Pakuria näkee usein kasvamassa koivun rungossa, mutta sitä kasvaa myös muiden lehtipuiden pinnalla.

Pakurikääpä kuuluu lahottajasieniin, jotka lahottavat lehtipuita tuhoamalla niitä. Lahoamisen seurauksena pakurikääpä muodostaa puun pintaan näkyviä mustia epämuodostumia eli pakuria. Pakuria on hyödynnetty luontaislääkinnässä jo vuosisatoja.

Vuonna 2010 Evira kielsi pakurin myynnin hetkellisesti tutkiakseen pakurin käyttöä tarkemmin. Vuodesta 2011 pakuria on sallittu käytettävän pienissä määrin esimerkiksi ravintolisänä, teenä sekä mausteena.

Pakuria hyödynnetään myös kosmetiikan raaka-aineena. Venäjällä pakuria käytetään usein esimerkiksi psoriasiksen ja atooppisen ihottuman hoidossa.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Suomalaisesta raaka-aineesta povataan "energiajuomien mullistajaa" – vähäkalorinen ja luonnollinen Sieniä voi kasvattaa kahvinporoissa tai puupölkyssä – sienten kotiviljely lisääntyyStartup-yrittäjä povaa Suomen seuraavaa vientihittiä: "Kasvatetaan niitä kanervan oksilla tai jotain vastaavaa""Niin paljon ravintoaineita, että sitä voisi luonnehtia ihmeeksi" – tämä ruoka lentää roskiin, vaikka se voisi olla ratkaisu nälänhätäänPakuria voi kerätä talvellakin – näin tunnistat Suomen metsien superfoodinPakuri on oikeaa suomalaista superfoodia – tällaisia vaikutuksia sillä on
SuperfoodMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Superfood
  • 05.12.201917:31
    Ruoka

    Yksisarvisruoka, kauramaito, Aperol Spritz… Tässä ovat tämän vuoden 10 isointa ruokatrendiä: Kuinka monta niistä olet testannut?

  • 06.08.201911:36
    Ravitsemus

    Hillitsee verensokerin heilahtelua ja pitää kylläisenä – superterveellinen ravintoainepommi, josta et ole ehkä koskaan kuullutkaan

  • 16.06.201914:01
    Ruoka

    Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät?

  • 07.05.201907:03
    Ruokavalio

    Proteiinipitoinen kuitupommi, joka maistuu juustolle – tunnetko jo tämän terveystietoisten ylistämän superfoodin?

  • 29.04.201917:01
    Ruoanlaitto

    Täynnä D-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja! Suomalaisesta superfoodista syntyy vapun maukkain brunssiherkku – nappaa talteen takuuvarma resepti