Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Startup-yrittäjä povaa Suomen seuraavaa vientihittiä: "Kasvatetaan niitä kanervan oksilla tai jotain vastaavaa"

Yrittäjä näkee suomalaisen sirkkabisneksen tulevaisuuden valoisana.
Yrittäjä näkee suomalaisen sirkkabisneksen tulevaisuuden valoisana. Shutterstock
Julkaistu 12.02.2018 08:38
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Yrittäjä näkee sirkoissa valtavasti vientipotentiaalia, jota voitaisiin ryhtyä markkinoimaan vahvalla Suomi-brändillä. 

Samu-tuotteista tunnetun Entocuben toimitusjohtaja Perttu Karjalainen uskoo, että meillä on tällä hetkellä käsissämme avaimet, jolla Suomi voitaisiin nostaa tunnetuksi muustakin kuin karjalanpiirakasta ja ruisleivästä.

Sirkat arvostettua ruokaa maailmalla

Sirkkaleipää, -granolaa ja jopa sirkkasuklaapatukoita. Erilaisia hyönteistuotteita on tullut myyntiin paljon sen jälkeen, kun marraskuun alussa Evira myönsi luvan kasvattaa hyönteisiä elintarvikekäyttöön.

Tiesitkö? Sirkat sisältävät runsaasti, noin 70 prosenttia, proteiinia, mutta myös kalsiumia, rautaa ja B12-vitamiinia.

Tämän päätöksen myötä Suomesta tuli Euroopan kuudes maa, jossa lupa on myönnetty. Muita luvan antaneita maita ovat Belgia, Iso-Britannia, Hollanti, Itävalta ja Tanska.

– Yleinen harhaluulo on, että sirkkoja syödään siksi, että muuta ruokaa ei ole. Monissa maissa sirkat ovat arvostettua ruokaa, josta ollaan valmiita maksamaan, Karjalainen toteaa.

Eurooppaan vahvalla Suomi-brändillä

Nyt sirkkabisnekseen lähteneet odottavat malttamattomana viimeistään ensi vuonna tehtävää päätöstä, joka avaisi ovet koko EU:n markkinoille. Markkinoiden avautumisessa Karjalainen näkee valtavasti mahdollisuuksia Suomen kansantaloutta ja asemaa ajatellen.

– Meille on syntynyt hyvä pöhinä tähän hyönteisten ympärille, ja meillä on tutkimusten mukaan innokkaimmat kuluttajat. Täällä ihmiset haluavat hyönteisiä syödä, ja tänne on syntynyt myös paljon alan yrityksiä.

sirkka suklaa

Karjalainen näkee sirkoissa paljon vientipotentiaalia. Miehen mukaan Keski-Eurooppaan voitaisiin lähteä vahvalla Suomi-brändillä.

– Myydään suomalaista sirkkaa ja kasvatetaan niitä kanervan oksilla tai jotain vastaavaa, Karjalainen visioi.

Vielä tällä hetkellä isoin ongelma alalla on raaka-aineiden huono saatavuus ja korkea hinta. Jotta hintaa saataisiin alaspäin, tarvitaan Karjalaisen mukaan suuremman mittakaavaan tuotantoa ja automaatiojärjestelmiä.

***

1:48MTV testasi: Miltä maistuu Fazerin mullistava hyönteisleipä?

Lisää aiheesta:

Suomalaistuotteita viedään nyt superjahdeille – näitä ruokia ja juomia miljardöörit himoitsevatMyllyn Paras vie Kiinaan poikkeuksellisen uutuustuotteen – povaa miljoonamyyntiä: "Tätä ei niin vain voi kopioida"Heinäsirkka hittituotteena olikin hutiHuippukokki Henri Alén hehkuttaa: Tässä ruokatrendissä olemme ruotsalaisia edellä!Katoavien possutilojen tilalle sirkkaloita: "Tässä on selkeä vaihtoehto, jossa Suomi voi olla paras"Hittituotteesta jo pulaa maailmallakin: Suomessa viljellään liian vähän luomukauraa
Makuja
Sirkat ovat löytäneet tiensä myös suklaa- ja välipalapatukoihin.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • Eilen14:25
    Ruoka

    Kielenhuoltaja kasvismakkarakohusta: Eihän lihapullakaan ole pulla

  • Eilen13:14
    Ruoka

    Näin teet täydelliset uunijuurekset – helppoa ja halpaa!

  • 12.10.17:06
    Ruoka

    Vappu Pimiän mahtava hittikeitto: "Yksi arjen parhaista pelastajista"

  • 12.10.09:04
    Ruoka

    Kuinka monta grammaa puuroa pitäisi syödä aamupalaksi?