Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pakuria voi kerätä talvellakin – näin tunnistat Suomen metsien superfoodin

Pakuria voi kerätä ympäri vuoden.
Pakuria voi kerätä ympäri vuoden.Lehtikuva
Julkaistu 30.12.2016 07:51

Outi Karilahti

outi.karilahti@mtv.fi

Suomen metsien superfoodia eli pakuria voi kerätä ympäri vuoden.

Pakuria on hyödynnetty monin tavoin ruoanlaitossa jo vuosisatoja. Esimerkiksi sota-aikana suomalaiset korvasivat jopa kahvinsa pakurijauheella. Maultaan mieto pakuri sopiikin yhteen monien makujen kanssa.

Pakuria kasvaa luonnossa yleensä koivujen rungossa. Pakurin tunnistaminenkin on helppoa, vaikkakin toisinaan pakurin voi kauempaa katsoessa sekoittaa puunrungon epämuodostumiin eli pahkoihin.

Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojan mukaan pakurin kerääminen onnistuu hyvin myös kevyen lumikerroksen pudottua maahan.

– Paras ajankohta pakurin keruulle on myöhään syksyllä tai alkukeväästä, kun puissa ei ole vielä lehtiä. Pakurin näkee tällöin helpommin, Halmetoja sanoo.

Kolme vinkkiä pakurin tunnistamiseen:

1. Tunnista isäntäpuu. Pakuria kasvaa pääasiassa koivujen kyljillä. Esiintymät muilla lehtipuilla ovat harvinaisia.

2. Varmistu muodosta. Pakuri on muodoltaan puunmyötäinen ja epäsymmetrinen, eikä sillä ole yleisille koivulla eläville kääville tyypillistä ”lippaa” tai ulkoisesti näkyvää pillistöä.

3. Varmistu materiaalista. Pakuri irtoaa puusta suhteellisen helposti, eikä se ole läheskään yhtä kovaa materiaalia kuin puuaineksesta koostuva pahka.

Lähde: Halmetoja, Jaakko: Pakurikääpä (2013)

Ensilumi puolestaan muodostaa lumilipan pakurin päälle, mikä saattaa helpottaa pakurin löytämistä.

Kerääjän on syytä muistaa, että pakurin kerääminen omilta mailta on sallittua, mutta muualla kerääminen vaatii aina maanomistajan luvan.

Pakuri ja pakurikääpä sekoitetaan toisinaan virheellisesti toisiinsa. Toisin kuin joskus luullaan, superfoodina tunnettu pakuri ei ole sieni.

Pakurikääpä sen sijaan kuuluu lahottajasieniin, jotka lahottavat lehtipuita tuhoamalla niitä. Lahoamisen seurauksena pakurikääpä muodostaa puun pintaan näkyviä mustia epämuodostumia eli pakuria.

Pakuria voidaan kerätä, kuivattaa ja jauhaa. Keittämällä pakurista saadaa teetä, jota puolestaan voi hyödyntää keittojen, kahvin tai vaikkapa riisin pohjanesteenä.

***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Kohtalokas ateria Rovaniemellä 1978 muutti kaiken – salakavalan pulkkosienen vaarallisuuden syy on mysteeriMetsien ilmaista herkkua löytyy nyt kilokaupalla! Loistava raaka-aine kermaiseen kastikkeeseen"Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteenHelsingissä ihailtiin jalkapallon kokoisia jättikuukusia: "Se on valtava sieni kaiken kaikkiaan – jättiläinen jättiläisten joukossa"Pakuri on oikeaa suomalaista superfoodia – tällaisia vaikutuksia sillä onSuomen metsien superfoodista povataan uutta vientitoivoa: Suuri kysyntä maailmalla!
SuperfoodMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Superfood
  • 05.12.201917:31
    Ruoka

    Yksisarvisruoka, kauramaito, Aperol Spritz… Tässä ovat tämän vuoden 10 isointa ruokatrendiä: Kuinka monta niistä olet testannut?

  • 06.08.201911:36
    Ravitsemus

    Hillitsee verensokerin heilahtelua ja pitää kylläisenä – superterveellinen ravintoainepommi, josta et ole ehkä koskaan kuullutkaan

  • 16.06.201914:01
    Ruoka

    Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät?

  • 07.05.201907:03
    Ruokavalio

    Proteiinipitoinen kuitupommi, joka maistuu juustolle – tunnetko jo tämän terveystietoisten ylistämän superfoodin?

  • 29.04.201917:01
    Ruoanlaitto

    Täynnä D-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja! Suomalaisesta superfoodista syntyy vapun maukkain brunssiherkku – nappaa talteen takuuvarma resepti