Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Niin paljon ravintoaineita, että sitä voisi luonnehtia ihmeeksi" – tämä ruoka lentää roskiin, vaikka se voisi olla ratkaisu nälänhätään

Bangladeshilainen mies myi jakkihedelmiä vuonna 2013.
Bangladeshilainen mies myi jakkihedelmiä vuonna 2013. Shutterstock
Julkaistu 22.10.2017 17:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Järkälemäinen ravintoainepommi voisi ruokkia miljoonat aliravitsemuksesta kärsivät intialaiset, ellei jakkihedelmää kohtaan olisi kansallista asenneongelmaa.

Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa yleisesti kasvava intianleipäpuu on satoisa kasvi, joka tuottaa suuria, 4-45 kilogrammaa painavia jakkihedelmiä. Runsasenergisen ja C-vitamiinipitoisen hedelmän siemenet sisältävät runsaasti proteiinia, kaliumia, kalsiumia ja rautaa, jotka ovat kaikki tärkeitä ihmisen kasvun turvaavia ravintoaineita.

– Jakkihedelmässä on niin paljon ravintoaineita ja energiaa, että sitä voisi luonnehtia ihmeeksi. Yksi hedelmä voi tarjota aterian koko perheelle, kertoi University of Agriculture Science -yliopiston tutkija Shyamala Reddy The Guardianille.

Syy jakkihedelmän ruokaisuuteen piilee koon ja ravintoaineiden lisäksi moninaisissa valmistustavoissa. Kypsää hedelmää voi syödä sellaisenaan ja vielä raakaa käyttää perunan tapaan. Kaakkois-Aasiassa jakkihedelmää käytetään niin curry-ruoissa, wokeissa ja sipseissä kuin mehuissa, jäätelöissä ja leivontajauhoissakin – viimeksi mainittua varten hedelmän siemenet kuivataan ja jauhetaan.

Helposti kasvatettava intianleipäpuu voisi olla ratkaisu ilmastonmuutoksen aiheuttamaan vehnän ja maissin tapaisten viljojen heikentyneisiin viljelymahdollisuuksiin. Intianleipäpuu nimittäin kestää hyvin lämpöä, tuhoeläimiä sekä tauteja.

"Köyhän miehen hedelmää" ei haluta viljellä

Bangladeshissa intianleipäpuita kasvatetaan yleisesti, ja siitä onkin viljelijälleen moninaista hyötyä. Sen lehdistä saa eläinten rehua, kuoresta väriainetta ja rungosta polttopuita, minkä lisäksi puun erittämä tahmainen neste ajaa asiansa liimana.

Vaikka jakkihedelmä on Bangladeshissa suosittu syötävä, naapurimaa Intiassa sillä on köyhän miehen ruoan leima. Stigmasta olisi kuitenkin hyvä päästä eroon, sillä jakkihedelmä voisi olla ratkaisu maan miljoonien ihmisten kärsimään aliravitsemukseen. Intianleipäpuu on satoisa kasvi, joka tuottaa jopa 150 jättimäistä hedelmää vuodessa.

Hedelmäsadosta leijonanosa roskiin

Jakkihedelmän heikkous on sen lyhyt säilyvyys. Sadonkorjuun jälkeen jakkihedelmät tulisikin syödä parin viikon sisällä tai säilöä. Tämä on stigman lisäksi toinen syy sille, miksi Intiassa intianleipäpuiden tuottamasta sadosta jopa 75 prosenttia päätyy suoraan jätteeksi.

Syömäkelpoisen ruoan mätäneminen sijoilleen on köyhyyden kurittamassa maassa kyseenalaista sekä inhimillisesti että taloudellisesti. Yksi intianleipäpuu voisi tuottaa intialaiselle maanviljelijälle puolet tämän keskimääräisistä kuukausituloista.

Lännemmässä jakkihedelmä on edelleen melko huonosti tunnettu ruoka-aine. Se on kuitenkin onnistunut raivaamaan tietään vegaanien ja vegetaristien lautasille – osaksi sen vuoksi, että muutaman tunnin kypsennyksen jälkeen jakkihedelmän maku muistuttaa revittyä possua.

Lähde: The Independent, The Guardian

***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Helppo kasvattaa, monikäyttöinen ja proteiinipitoinen – tässäkö tulevaisuuden hittivilja Euroopassa?Voiko auringonkukan pään todella syödä? Ruokatoimittajat testasivat outoa sometrendiäRavitsemusterapeutti ylistää elintarviketta, joka hänen keittiöstään löytyy aina: "Paljon kuitua ja proteiinia"Vähäkalorinen ihmeruoka kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti – povataan yhtä suurta hittiä kuin naudanlihasta: "Et huomaa eroa"Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? Uusi supermukula voi pelastaa henkiä – tutkijat kehittivät mullistavan "kultaisen perunan"
HedelmätAasialainen ruokaVitamiinitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät
  • 10.9.17:02
    Ruoka

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • 10.8.17:33
    Ruoka

    Syötkö jo? Tätä hedelmää ehdotetaan uudeksi superruoaksi

  • 2.8.09:54
    Ruokaniksit

    Oletko hoksannut tehdä näin klementiinille? Täydellinen kesäherkku syntyy vaivatta

  • 31.7.08:28
    Takaisinvedot

    Ostitko tällaisen hedelmätuotteen pääkaupunkiseudun K-kaupasta? Ruokavirastolta varoitus

  • 24.6.17:28
    Ruoka

    Yllättävä yksityiskohta paljastaa kypsän ja hyvän vesimelonin ruokakaupassa